Bilgi işlem sürecinde kullanılan tüm aygıt ve malzemelere ne ad verilir?
Bilgi işlem sürecinde kullanılan tüm aygıt ve malzemelere bilgisayar donanımı adı verilir.
Bir bilgi sistemi faaliyetlerini sürdürebilmek için aşağıdakilerden hangisine bağımlı değildir?
Bir bilgi sistemi; faaliyetlerini sürdürebilmek için insan kaynaklarına, donanıma, yazılıma, veri kaynaklarına ve ağlara bağımlıdır.
Aşağıdakilerden hangisi İşletmelerde bilgi yönetimi adımlarından biri değildir?
İşletmelerde bilgi kaynaklarının belirlenmesi ve tanımlanması bilginin sınıflandırılmasını içermektedir. Bu ilk adımı izleyen adımlarsa bilginin çeşitli yaklaşımlarla edinilmesi, depolanması, yayılması, kullanılması, uygulanması, son olarak bilginin değerlendirilmesi ve ölçülmesi biçimindedir.
Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.
Merkezi işlem birimi, veri ve komutları alır, komutları çalıştırır ve daha sonra kullanılmak üzere sonuçları bellek birimine depolar. Doğru cevap E'dir.
İşletme yöneticilerinin diğer işletmelere yaptığı iş ziyaretleri, telefon görüşmeleri, telekonferans yoluyla yaptığı toplantılar sonucunda elde ettiği bilgiler, bilgi türlerinden hangisi içerisinde yer almaktadır?
Dış kaynaklı bilgiler stratejik planlamalarda ve kararlarda önem taşımakta olup, bu nedenle daha çok üst yönetimin ihtiyaç duyduğu bilgilerdir. Dış kaynaklardan elde edilen bilginin maliyeti yüksek olup, risk içermekte, işletmeye uyarlanmasında ve kullanımında güçlükler yaşanabilmektedir. Bu tanımlar çerçevesinde bahsedilen bilgi türü dış kaynaklı bilgidir.
Aşağıdakilerden hangisi sistem geliştirmeye ilişkin faaliyetlerden biri değildir?
Sistem geliştirmeye ilişkin faaliyetler planlama sistem araştırması, sistem analizi, sistem tasarımı, sistemi yürütme, sistemi kullanma ve sistemin bakımı faaliyetlerinden oluşur.
Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.
Yönetim düzeylerine göre karar yapıları ele alındığında, “Çalışanların performansını değerlendirme” ve “Program bütçeleme” şeklindeki taktik yönetim kararlarının karar yapısı aşağıdakilerden hangisidir?
Çözüm:
Sayfa 12’deki Tablo 1.2’ye göre yönetim düzeylerine göre karar yapıları ele alındığında, “Çalışanların performansını değerlendirme” ve “Program bütçeleme” şeklindeki taktik yönetim kararlarının karar yapısı “yarı yapılandırılmış kararlardır”.
Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.
"C¸evresiyle ya da çevresinde bulunan diğer sistemlerle hiçbir etkileşimi olmayan sisteme.... denir."
Yukarıdaki tanımda boşluğa gelecek olan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
C¸evresiyle ya da çevresinde bulunan diğer sistemlerle hiçbir etkileşimi olmayan sisteme kapalı sistem denir.
Çeşitli enformasyonları toplayıp, bir rapor biçimine dönüştürmek hangi bilgi üretim sürecine örnektir?
Çeşitli enformasyonları toplayıp, bir rapor biçimine dönüştürmek açık bilgiden açık bilgiye örnektir.
Aşağıdakilerden hangisi işletmelerde Bilgi Yönetimi başlığı altındaki çalışmalardan biri değildir?
Buna göre, işletmelerde günlük iş süreçlerinin sağlıklı olarak yerine getirilebilmesi, farklı yönetim düzeylerindeki karar vericilerin gerektiği zamanda doğru kararlar verebilmeleri için, ihtiyaçlar doğrultusunda, bireysel bilginin kurumsal bilgiye ve tersine kurumsal bilginin bireysel bilgiye dönüştürülmesi, yeniden şekillendirilmesi, işletme içinde bilgi akışının sistemli bir biçimde sağlanması gereklidir. Bu amaçla, işletmenin sahip olduğu bilgi kaynaklarını saptaması, bilgi kaynaklarının nerede ve ne şekilde bulunduğunu, içeriğinin ne olduğunu, ulaşılabilirliğini, yararlılığını belirlemesi, bilginin işletmede ihtiyaç duyan kişi ve birimlere iletilmesini sağlayan bir yapı ortaya koyması gerekir. Söz konusu bu amaçlara yönelik çalışmalar bütünü bilgi yönetimi başlığı altında incelenmektedir.
Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.
Bilgi teknolojilerinin en temel iki bileşeni hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
Bilgi teknolojisi, bir organizasyonun bilgi ve bilgi süreçleri ihtiyaçlarını destekleyen bireylerin kullandığı her türlü bilgisayara dayalı araçlar olarak tanımlanır ve en temel bileşenleri donanım ve yazılımdır.
Aşağıdakilerden hangisi işletmede aynı düzeyde bulunan farklı birimlerin kendi çalışanları arasında ve birimler arasında gerçekleşen iletişimdir?
Bilgi akışında iletişim yapısal işleyiş açısından; biçimsel ve biçimsel olmayan iletişim olarak ikiye ayrılır. Mesajın akış yönü açısından ise dikey, yatay ve çapraz olmak üzere üçe ayrılır. Aynı düzeyde bulunan farklı birimlerin çalışanları ve birimler arasındaki iletişim ise yatay iletişimdir.