Her sistemin kendi çevresinden bağımsız olarak değil, bütünsellik anlayışı doğrultusunda çevresiyle ve kendi alt sistemleriyle olan ilişkisi göz önünde bulundurularak incelenmesi gerektiğini savunan modern yönetim yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?
Modern yönetim, sistem yaklaşımı ve durumsallık yaklaşımı olarak adlandırılan iki yaklaşımdan oluşmaktadır. Sistem yaklaşımı, biyolog Ludwig Von Bertalanffy’nin 1920’lerde öne sürdüğü bir görüştür. Buna göre; her sistem kendi çevresinden bağımsız olarak değil, bütünsellik anlayışı doğrultusunda çevresiyle ve kendi alt sistemleriyle olan ilişkisi göz önünde bulundurularak incelenmelidir. Bütünü anlayabilmek için tek tek parçaları veya süreçleri ele almak yetersiz kalmaktadır. Parçalar ve süreçler arasındaki etkileşimi de incelemek gerekmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi özellikli ürünler arasında yer almaktadır?
Özellikli ürünler önemli sayıda alıcı grubunun satın almak için özel çaba göstermeye istekli olduğu eşsiz özelliklere ya da marka kimliğine sahip tüketim malları ve hizmetleridir. Tasarım kıyafetler, mücevherler, spor arabalar bu grupta yer alır.
SWOT analizindeki “O” harfi neyi ifade eder?
O harfi ingilizcede “opportunities” in karşılığıdır. Bu nedenle işletmenin fırsatlarını ifade eder.
Bir işletmenin piyasa sürdüğü yeni ürününün işletmeye olan sabit gideri 10.000 TL’dir. İşletmenin bu yeni ürününün birim değişken maliyeti 3 TL olup satış fiyatı 5 TL’dir. İşletmenin başabaş üretim miktarı aşağıdakilerden hangisidir?
Başabaş üretim miktarını hesaplamak için işletmenin sabit giderlerinin, satış fiyatının ve birim değişken maliyetinin bilinmesi gereklidir. Soruda ilgili değişkenlerin tümü verilmiştir. Başabaş üretim miktarı sabit giderlerini, satış fiyatı ile birim değişken maliyet arasındaki maliyete yani birim kârına bölünmesiyle hesaplanır. Sorudaki değerleri yerine koyarsak Başabaş üretim miktarı 10.000 / 5 – 3 = 5000 adet olarak hesaplanır.
Satış tarihi ile işletmeye yapılan ödemelerin tarihi arasında geçen süre aşağıdakilerden hangisidir?
Ham madde alımları için yapılacak ödemeler için geçen süre ticari borçların ödenme süresidir. Ham maddeler kullanılarak mamul hâline dönüştürülür. Stoklara ilk yatırımla satış tarihi arasında geçen süreye stokta geçen süre; satış tarihi ile işletmeye yapılan ödemelerin tarihi arasında geçen süreye ticari alacakların tahsil süresi denir. İlk ham maddelerin alımıyla son ödemeler arasındaki süre toplam süredir. İşletmenin hammaddelerine yaptığı ödemeler ile müşterilerden tahsil ettiği ödemeler arasındaki zaman uzunluğuna ise nakde dönüşüm süresi denir.
Aşağıdakilerden hangisi proje tipi üretimin özellikleri arasında yer almamaktadır?
Proje tipi üretimin özellikleri aşağıdaki gibidir: üretim tek seferlik büyük ölçeklidir, talep üretimi şekillendirir, ürün genelde hareketsiz, sabit konumdadır, iş gücü kulanım düzeyi değişkenlik gösterir, kullanılan makine, teçhizat ve çalışanlar ürünün etrafında çalışırlar, tek ürünün tamamlanması ile üretim sona erir.
Aşağıdaki ileri üretim sistemlerinin hangisinde müşteriye en yüksek değer sunulması amaçlanmakta ve kaynak kullanımı, zaman, maliyet, hata oranı ve israf gibi unsurların minimumda tutulmasına yönelik tüm üretim faktörleri en fazla düzeyde kullanılmaktadır?
Yalın üretim sistemi ile en az kaynak kullanılarak müşteriye istediği en yüksek değeri sunmak amaçlanmaktadır. Yalın üretim sistemi, gereksiz işlerden tamamen arınmış ve hata, yüksek maliyet, stok, işçilik, geliştirme süreci, üretim alanı, fire, müşteri memnuniyetsizliği gibi unsurların en aza indirgendiği bir üretim sistemidir.
Aşağıdaki güncel yönetim yaklaşımlarından hangisi belirli bir çevrede faaliyette bulunan işletmelerin örgüt yapılarının birbirine benzemesi (izomorfizm/eş biçimlilik) konusunu ele alır?
Kurumsallık yaklaşımına göre, örgütlerin yaşamlarını sorunsuz sürdürebilmeleri için kurumsal çevreden gelen baskılara duyarlı olmaları gerekmektedir. Örgütler, kurumsal çevrenin yaptırımları karşısında, pasif (izleyici) konumdadır ve hiyerarşik üst kurumlardan gelen emirlere uymak zorundadır. Kurumsal çevrenin yaptırımları belirli bir çevrede faaliyette bulunan işletmelerin örgüt yapılarının birbirine benzemesi (izomorfizm/eş biçimlilik) neden olmaktadır.
Amaçların gerçekleşmesi için kaynakların doğru kullanılmasını ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Yönetimin bir diğer özelliği verimliliktir. Verimlilik, amaçların gerçekleşmesi için kaynakların doğru kullanılması anlamına gelmektedir. Bir işin doğru yapılması sonucunda belli bir dönemde oluşan artı değeri göstermektedir. Tüm girdilerin (ham madde, malzeme, enerji, iş gücü vb.) parasal değerlerinin üretim süreci sonunda oluşan çıktının (ürün ve/veya hizmet) parasal değerine oranı verimliliği belirlemektedir.
Aşağıdakilerden hangisi işletmenin büyüyerek satış gelirini artırması için kullanabileceği stratejilerden biri değildir?
Pazara derinlemesine grime, pazar geliştirme, farklılaşma ve ürün geliştirme bu stratejilerdendir. Ancak denetleme stratejisi bunlardan biri değildir.