Ürünlerini müşterilerine sunarken geri dönüşümlü ambalaj kullanan ve çevreci faaliyetleri destekleyen bir işletmenin aşağıdaki pazarlama anlayışlarından hangisini benimsediği söylenebilir?
Pazara yönelik pazarlama anlayışında, tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarını rakiplerden daha iyi bir şekilde karşılamak söz konusudur. Satışa yönelik pazarlama anlayışında yeteri kadar reklam ve satış çabası ile her ürünün satılabileceği düşüncesi yer almaktadır. Üretime yönelik pazarlama anlayışı üretimin verimliliğine odaklanmaktadır. Ürüne yönelik pazarlama anlayışında ürünün kalitesine, yenilikçiliğine ve performansına odaklanılmaktadır. Topluma yönelik pazarlama anlayışında ise çevre kirliliği, küresel ısınma, gelir dağılımı eşitsizliği gibi toplumu uzun vadede olumsuz etkileyecek sorunları göz önünde bulundurarak işletmelerin pazarlama stratejileri geliştirmeleri söz konusudur. Bu nedenle geri dönüşümlü ambalajlar kullanan ve çevreci faaliyetleri destekleyen bir işletmenin, topluma yönelik pazarlama anlayışını benimsediği söylenebilir.
I. Yalnızca insanlar için geçerlidir.
II. En az iki insan olmalı ve ?biri yöneten diğeri yönetilen rolünü üstlenmelidir.
III. Amaçlar önceden belirlenmeli ve çalışanların iş birliği sağlanmalıdır.
IV. Yönetim basamakları ve bu basamaklara ait yetki/sorumluluk düzeyleri belirlenmelidir.
Yukarıdakilerden hangileri yönetimin belli başlı özelliklerindendir?
Bu maddelerin hepsi yönetimin özellikleri arasındadır. Yönetimi özellikleri doğrultusunda tanımlarken kullanılan yöntemlerden biri, yönetim kavramının kapsamına giren bütün özellikleri tanıma dâhil etmektir. Bu bağlamda, “yönetimin sadece insanlar için geçerli bir kavram” olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca, yönetimi özellikleri doğrultusunda tanımlarken, kavrama ait olmayan bütün özellikleri dışarıda bırakmak da önemlidir. Buna göre, yönetimden söz edebilmek için “en az iki insanın olması, bunlardan birinin yöneten diğerinin yönetilen rolünü üstlenmesi” gerekmektedir. Yönetimin önemli bir özelliği “amaçların önceden belirlenmesi” ve bu amaçlar doğrultusunda “çalışanların iş birliğinin sağlanmasıdır”. Başka deyişle yönetebilmek için insanların iş birliği gerekmektedir. Ayrıca, çalışanların bireysel amaçlarının işletmenin amaçlarıyla uyumlaştırılması da önemlidir. Amaç doğrultusunda yönetim sürecinde görev alanlar; ast-üst, yönetilen-yöneten, memur-amir gibi sosyal statü (rol) farklılaşması içine girmektedir. Başka bir ifadeyle, yönetim basamakları ve bu basamaklara ait yetki/sorumluluk düzeyleri belirlenmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi imalathane sistemi üretimin özelliklerinden biri değildir?
İmalathane sistemi ile el işçiliği ile yapılan üretim evler yerine imalathane adı verilen orta büyüklükteki işletmelerde daha yüksek miktarlarda gerçekleştirilmektedir. Burada üretim, miktar olarak ev işçiliği sisteminden daha yüksektir. Üretimde otomasyon ya da ileri teknoloji makine ve ekipman kullanımı yoktur ve emek yoğun bir üretim vardır. Bu nedenle az sermaye ile iş bölümü ve uzmanlaşmaya daha çok yer verilmektedir. Üretim, daha çok geniş bir müşteri kitlesi hedeflendiği için müşteri isteklerine göre değil genel alıcı istek ve gereksinimlerine göre yapılmaktadır. Bu üretim sisteminde genel giderler yüksektir.
Örgütlerin ürettikleri mal ve/veya hizmetler için “değişim işlemlerinin (transactions)” maliyetlerini minimize edebilecek bir örgüt yapısına sahip olmalarını gerektiren yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?
İşlem maliyeti yaklaşımına göre, örgütler ürettikleri mal ve/veya hizmetler için “değişim işlemlerinin (transactions)” maliyetlerini minimize edebilecek bir örgüt yapı- sına sahip olmalıdırlar. Taraflar; birbirlerinin iyi niyetine güvenmedikleri için kendi çıkarlarını gözetebilmek düşüncesiyle sözleşmeler yapar.
Aşağıdakilerden hangisi kurumsal performansın tüm gerçekliğiyle ölçülebilmesi amacıyla kullanılan ve finansal, müşteri, verimlilik-etkinlik, öğrenme gelişme olmak üzere dört ana boyutu bulunan yönetim uygulamasıdır?
Toplam kalite yönetimi, çalışanların kaliteli mal ve/veya hizmet üretmek olarak tanımlanan ortak bir amacı benimsemeleri ve bu amaç doğrultusunda hareket etmeleri düşüncesine dayanır. Kıyaslama, daha yüksek kurumsal performansa ulaşmak amacıyla kendi sektörünün en iyi olan işletmenin süreçlerinin incelenmesi ve uyarlanmasıdır. Değişim mühendisliği, süreçlerin kurumsal performans doğrultusunda yeniden tasarlanması ve gerekiyorsa tamamen değiştirilmesidir. Yalın organizasyonlar, örgüt yapısının yalınlaştırılarak maliyet avantajları yaratılması ve süreçlerdeki gereksiz unsurların elimine edilmesine dayanır. Dengeli ölçüm kartı ise kurumsal performansın tüm gerçekliğiyle ölçülebilmesi amacıyla kullanılan ve finansal, müşteri, verimlilik-etkinlik, öğrenme gelişme olmak üzere dört ana boyutu bulunan yönetim uygulamasıdır.
Yönetimin tanımları incelendiğinde yönetim sürecinin ilk adımı aşağıdakilerden hangisidir?
Yönetimi “planlama, örgütleme, yöneltme, koordinasyon ve denetim süreci doğrultusunda eldeki kaynakları verimli, etkili ve iktisadi olarak kullanarak önceden belirlenmiş amaçlara ulaşma” olarak tanımlayabiliriz. Tanımda da görebildiğiniz üzere yönetim bir süreç olarak ele alındığında ilk adımı planlama olmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi işletmelerde sermaye yapısı kararlarını etkileyen temel faktörler arasında bulunmamaktadır?
İşletmelerde sermaye yapısı kararlarını etkileyen temel faktörler; işletmenin risk düzeyi, finansal esneklik, vergi ve çeşitli maliyetler, işletmenin saldırgan ya da tutucu olmasıdır.
Üretim miktarı ve akışına göre üretim sistemleri ele alındığında montaj hatları olarak da adlandırılan sistem aşağıdakilerden hangisidir?
Üretim miktarı ve akışına göre üretim sistemleri kesikli üretim, sürekli üretim ve proje tipi üretim olarak üçe ayrılmaktadır. Atölye tipi üretim ve parti tipi üretim ise kesikli üretim altında yer alan sınıflardır. Sürekli üretimde işletme içerisinde yer alan makine ve donanımlar yalnız belirli bir ürünün üretiminin çok yüksek miktarda yapılmasına yönelik kullanılırlar. Sürekli üretim ise kütle üretim ve akış üretimi olarak iki alt gruba ayrılmaktadır. Bu alt gruplardan biri olan kütle üretimine aynı zamanda montaj hatları adı da verilmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi Max Weber’in bürokrasi yaklaşımının üzerinde durduğu uygulamalar arasında değildir?
Max Weber’in bürokrasi yaklaşımında üzerinde durulan uygulamalar örgüt türleri, otorite türleri ve bürokratik örgüt yapısının uygulamalarıdır.
İşletmelerin müşterileri için değer yarattıkları ve karşılığında müşterilerinden değer elde ettikleri ve güçlü müşteri ilişkileri oluşturdukları bir süreç olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Bu tanım Philip Kotler ve Gary Armstrong tarafından yapılan pazarlama tanımlarından biridir. Buna göre pazarlama kavramı, müşteri odaklıdır. Muhasebe kavramı, işletmede mali nitelikli işlemlerin kayıt edilmesini, sınıflandırılmasını, özetlenmesini, raporlanmasını, yorumlanmasını, analiz edilmesini ve ilgililere sunulmasını ifade eder. Yönetim, geneli kapsayan bir kavramdır ve işletmedeki faaliyet alanlarının tümü için gereklidir. Finansman kavramı, işletme için gerekli olan para kaynaklarının bulunmasıyla ve bu kaynakların en doğru ve verimli bir şekilde kullanılmasıyla ilgilenir. Üretim kavramı ise, işletmenin çeşitli malları yaratmalarına yardımcı olan tüm faaliyetleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir.