Aşağıdaki işletme fonksiyonlarından hangisi işletmenin genel fonksiyonu olarak tanımlanır?
Üretim ve pazarlama fonksiyonları işletmenin temel fonksiyonları olarak ele alınmaktadır. Muhasebe, finans, insan kaynakları, kurumsal iletişim, araştırma-geliştirme gibi işletmenin büyüklüğüne, faaliyet alanına ve ihtiyaçlarına göre artabilecek ya da azalabilecek fonksiyonlar ise işletmenin destekleyici fonksiyonlarıdır. Yönetim fonksiyonu ise işletmedeki tüm faaliyetleri kapsar ve işletmenin genel fonksiyonu olarak adlandırılır.
I. İşletmenin faaliyet konusu
II. İşletmenin büyüklüğü
III. Satışlarda artış (ya da azalış) oranı
IV. Satışlardaki düzenlilik
İşletmelerde çalışma sermayesi düzeyi çok sayıda faktöre bağlı olarak değişmektedir. Yukarıdakilerden hangileri bu faktörlerdendir?
Bu faktörlerin her biri çalışma sermayesi düzeyini etkileyen faktörlerdendir.
I. Örgütleme
II. Yöneltme
III. Koordinasyon
IV. Denetim
Yukarıdakilerden hangileri yönetimin fonksiyonları arasındadır?
Bu maddelerin hepsi yönetimin fonksiyonları arasındadır. Yönetim süreci, eldeki kaynakların planlanması ile başlamaktadır. Bir sonraki aşama, planlanan faaliyetler doğrultusunda örgütteki işler ve çalışanlar arasındaki yetki/sorumluluk ilişkilerinin kurulmasını sağlayan örgütleme aşamasıdır. Sürecin üçüncü aşaması olan yöneltmede, planlanan ve örgütlenen faaliyetler gerçekleştirilmeye başlanmaktadır. Tüm işlerin birbiriyle uyum içinde olmasını sağlayan koordinasyonun sağlanmasından sonra, elde edilen sonucun planlanana uygun olup olmadığı denetlenmektedir.
Pazarlama karması içerisinde temel işlevi ürünün tüketiciye nasıl ulaştırılacağı ile ilgili faaliyetleri düzenlemek olan unsur aşağıdakilerden hangisidir?
Pazarlama karmasında yer alan dört ana unsur ürün, fiyat, pazarlama kanalları ve tutundurmadır. Ürün unsuru işletmenin ürettiği ürün ya da hizmetin tüketici ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmesine yönelik faaliyetleri kapsar. Üretilen ürünün fiyatlandırılmasına yönelik faaliyetler ise fiyat unsuru kapsamındadır. Pazarlama karması içerisinde temel işlevi ürünün tüketiciye nasıl ulaştırılacağı ile ilgili faaliyetleri düzenlemek olan unsur ise pazarlama kanallarıdır. Tutundurma unsurunun temel işlevi ise tüketicilerle iletişimi gerçekleştirmektir.
İşletmede en fazla bir yıl içinde paraya dönüşen varlıklar için kullanılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
İşletmede en fazla bir yıl içinde paraya dönüşen varlıklar için kullanılan kavram dönen varlıklardır. Çalışma sermayesi de denilen dönen varlıklar yatırım, mal ya da hizmet üretimi için gerekli olan uzun süreli yatırımların çalıştırılması için gerekli olan yatırımlardır.
Aşağıdakilerden hangisi güncel yönetim yaklaşımlarından biridir?
Güncel yönetim yaklaşımlarının temel özelliği, maliyet üzerine odaklanarak performansı desteklemeleridir. Kaynak bağımlılığı yaklaşımı güncel yönetim yaklaşımlarından biridir. Sistem yaklaşımı ve durumsallık yaklaşımı modern yönetime ait yaklaşımlardır. Bürokrasi yaklaşımı ve bilimsel yönetim yaklaşımı ise klasik yönetim yaklaşımlarıdır.
Aşağıdaki sistem türlerinden hangisinde halı gibi belirli alanlarda uzmanlaşmış ve el becerisine sahip kişilerin kendi yerlerinde üretim gerçekleşmektedir?
Gelişmiş teknik araç ve gereçler kullanılmadan el becerisine dayanarak yapılan üretime el işçiliği sistemi adı verilmektedir. Ev işçiliği sisteminde üretim halı, tekstil, oyuncak, süs eşyası gibi belirli alanlarda uzmanlaşmış ve el becerisine sahip kişilerin kendi yerlerinde çoğu zaman da evlerinde gerçekleşmektedir. İmalathane sistemi el işçiliğine dayalı üretimin evler yerine orta büyüklükteki işletmelerde daha yüksek miktarlarda gerçekleştirilmesine dayalıdır. Fabrikasyon sisteminde, imalathane sisteminin aksine büyük çaplı üretim geniş kitlelerin talebini karşılamak üzere kurulan bir üretim sisteminde gerçekleştirilmektedir. Stoğa üretimde, ürünler herhangi bir sipariş olmadan stokta bulundurulacak şekilde üretilmektedir.
Müşteriler ürünlerini satın aldıktan sonra da onlarla ilişkisini koparmayan, ürün ve hizmetlerle ilgili bir problem oluştuğu zaman da müşterilerini en iyi şekilde tatmin etmeye çalışan işletmeler aşağıdaki pazarlama anlayışlarından hangisine sahiptir?
Pazara yönelik pazarlama anlayışına sahip işletmeler müşteri memnuniyetine çok önem verir. Bu anlayışa sahip işletmelerde pazarlama bir işletme fonksiyonu olmanın ötesine geçer ve tüketici ve pazar odaklılık kültürü işletmenin tüm birimlerince paylaşılır. İşletme hizmet verdiği hedef pazarını çok iyi tanır ve tüm birimleriyle müşterilerini memnun etmeyi amaçlar.
Aşağıdakilerden hangisi yönetimin belli bir dönemde amaçlanan duruma (hedefe) ne ölçüde ulaşıldığıyla ilgili olan özelliğidir?
Verimlilik çıktıların girdilere oranı olup kaynakların doğru kullanımına yönelik özelliktir. İktisadilik belli bir dönemde birim mal ve/veya hizmetin üretilebilmesi için gerekli girdilerin maliyeti ile ilgili bir kavramdır. Yönetim hiyerarşisi ise yönetim kademeleri ve bu kademelere ait yetki/sorumluluk düzeylerini belirlemektedir. Yalnızca insanlar için geçerli olma ise yönetimin başlıca özelliğidir. Yönetimin etkinliği, belli bir dönemde amaçlanan duruma (hedefe) ne ölçüde ulaşıldığıyla ilgilidir ve gerçekleşen durumun (elde edilenin) amaçlanan duruma (hedefe) bölünmesiyle hesaplanır.
Aşağıdakilerden hangisi girdilerin çıktıya dönüşümünde yaratılan değerlerden biri değildir?
Şekil, yer, zaman ve sahiplik değeri yaratılan değerler arasındadır.
Bir bütünü oluşturan değişkenlerden herhangi birinin bütünün üzerindeki etkisi olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Bir bütünü oluşturan değişkenlerden herhangi birinin bütünün üzerindeki etkisi olarak tanımlanan kavram fonksiyondur.