Aşağıdakilerden hangisi insan kaynakları yönetiminin idari kapsamı içinde yer alan konulardan biridir?
İnsan kaynakları yönetiminin idari kapsamı: Çalışanların hukuki ve yasal haklarıyla bu konudaki zorunlu uygulama ve çalışmaları içermektedir. Bu bağlamda; iş gören sağlığı, iş güvenliği, iş kazası, endüstri ilişkileri, kıdem tazminatı, alt işverenlik, şikâyet yönetimi ve iş yeri disiplini gibi konular bu kapsamda ele alınmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi işe dair standart hareketlerin ve zamanların belirlenmesi doğrultusunda gereksiz her türlü faaliyetten kurtularak daha verimli, etkin ve ekonomik olarak çalışılmasını sağlamak ve kurumsal performans artışını desteklemeye yönelik olarak yapılan çalışmalardır?
İş etüdü; işe dair standart hareketlerin ve zamanların belirlenmesi doğrultusunda gereksiz her türlü faaliyetten kurtularak daha verimli, etkin ve ekonomik olarak çalışılmasını sağlamak ve kurumsal performans artışını desteklemeye yönelik çalışmalardır. Ergonomi, metot etüdü, iş ölçümü olmak üzere üç alt çalışma alanını kapsar.
İnovasyon aşağıdakilerden hangisi için değer yaratmalıdır?
Bir ürünün, hizmetin ya da şirketin insan yaşamında yarattığı pozitif etki olan değer, inovasyonun olmazsa olmazlarındandır ve öncelikle müşteri için yaratılmalıdır.
Aşağıdaki yönetim bilimi açılımlarından hangisi işletmenin kurumsal performans hedeflerine ulaşabilmek için rekabet üstünlüğü sağlaması konusuna odaklanmaktadır?
Stratejik yönetim, işletmenin kurumsal performans hedeflerine ulaşabilmesi için üretim, pazarlama, insan kaynakları, Ar-Ge gibi operasyonel süreçlerden yola çıkarak, örgütün bütününü ilgilendiren kararların alınması, uygulanması ve değerlendirilmesi bilimidir. Kapsamı; üretim, pazarlama gibi herhangi bir operasyonel sürecin yönetiminden daha geniştir, işletmede gerçekleştirilen operasyonel süreçler arasındaki uyumun sağlanması ve piyasadaki rakiplerin zayıf olduğu noktada işletmenin konuşlandırılması (yer tutulması) düşüncesine dayanmaktadır. Stratejik yönetim, işletmenin rekabet üstünlüğü sağlayabileceği stratejilerin geliştirilmesiyle ilgilenir.
Şirketlerin belli stratejik hedeflere ulaşmasını sağlamak üzere yürütülen programlar, projeler ve diğer faaliyetlerin yönetimi aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?
Portföy yönetimi, şirketlerin belli stratejik hedeflere ulaşmasını sağlamak üzere yürütülen programlar, projeler ve diğer faaliyetlerin yönetimi anlamına gelmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi işletme paydaşlarının zaman içerisinde kurum hakkındaki genel değerlendirmeleri bütününü temsil etmektedir?
İşletme paydaşlarının zaman içerisinde kurum hakkındaki genel değerlendirmeleri bütününe kurumsal itibar denmektedir. Bu değerlendirme paydaşın kurumla doğrudan deneyimleri, kurumun hareketleri ve/veya diğer rakiplerin hareketleriyle karşılaştırmayla ilgili bilgi sağlayan diğer her türlü iletişim ve sembolizm biçimine dayalıdır.
Muhasebe işletme dışı bilgi kullanıcılarına aşağıdakilerden hangisi yarımıyla bilgi sunmaz?
Muhasebe işletme dışı bilgi kullanıcılarına bilanço, gelir tablosu, nakit akım tablosu ve öz kaynak değişim tablosu yardımıyla bilgi sunmaktadır. Satışların maliyeti tablosu ise maliyet muhasebesi kapsamında hazırlanır.
Hangi kurumsal iletişim kavram dayanıklılık, bütünlük ve gerçekçilik gibi özellikler temelinde değerlendirilmektedir?
Genel anlamda kimlik kavramı, dayanıklılık, bütünlük, gerçekçilik gibi üç özellik temelinde değerlendirilmektedir. Bu özellikler, günümüz rekabet ve iletişim ortamında, çok parçalı ve yaygın pazarlama iletişim uygulamalarını yönetme zorluğuna karşı geliştirilen bir çözüm olarak kimlik kavramsallaştırılmasını gündeme getirdi.
Dil, hikayeler, kahramanlar, seremoniler, törenler, fiziksel semboller ve örgütsel uygulamalar aşağıdakilerden hangisini oluşturmaktadır?
Çalışanların keşfettiği, geliştirdiği temel fikirler ve düşüncelerden oluşan kurum kültürü; dil, hikayeler, kahramanlar, seremoniler, törenler, fiziksel semboller ve örgütsel uygulamaları içermektedir.
Tüketicilerin kişilikleri ve yaşam tarzları dikkate alınarak yapılan pazar bölümleme tipi aşağıdakilerden hangisidir?
Pazar bölümleme çeşitli ölçülere göre yapılmaktadır. Nüfusun yaş, cinsiyet, meslek gibi demografik ölçütlerine göre bölümlenmesi demografik bölümlemedir. Tüketicilerin ürüne karşı tutumları, üründen bekledikleri fayda ürün kullanım sıklığı gibi ölçütlere göre bölümlenmesi davranışsal bölümlemedir. Pazarın benzer özellikler taşıyan ülke, bölge, şehire göre bölümlenmesi ise coğrafi bölümlemedir. Tüketicilerin kişilikleri ve yaşam tarzları dikkate alınarak yapılan pazar bölümleme ise psikografik bölümlemedir.