SWOT analizindeki “O” harfi neyi ifade eder?
SWOT kısaltması, İngilizce strengths, weaknesses, opportunities ve threats sözcüklerinin baş harflerinden oluşur. Strengths, güçlü yönler; weaknesses, zayıf yönler; opportunities, fırsatlar; threats ise tehditler anlamına gelir. Dolayısıyla, “O” harfi İngilizce’ de “opportunities” in karşılığıdır. Bu nedenle işletmenin fırsatlarını ifade eder.
Makine, bina, araç ve gereçler gibi değerlere ne ad verilir?
Makine, bina, araç ve gereçler gibi mal ve hizmet üretiminde kullanılan değerlere varlıklar denir.
Aşağıdaki adımlardan hangisi üretim yönetimi sürecinin en başında yer almaktadır?
Üretim yönetiminde hedeflenen üretim ile ilgili miktar, zaman, kalite ve maliyet faktörlerinin en iyi değerlerinin bulunmasına yönelik çalışma yapmaktır. Üretim yönetimi sürecinde yer alan adımlar sırasıyla şu şekildedir: Ürün tasarımı, üretim planlaması, malzeme gereksinim planlaması, kapasite planlaması, üretim, stok kontrol ve kalite kontroldür. Bu süreç içerisinde kimi zaman adımların sıralamasının değişebileceği durumlar olsa da sürecin en başında yer alan adım her zaman aynı kalmaktadır. Üretim yönetimi süreci ürün tasarımı ile başlar.
Aşağıdakilerden hangisi yönetimin belli bir dönemde amaçlanan duruma (hedefe) ne ölçüde ulaşıldığıyla ilgili olan özelliğidir?
Verimlilik çıktıların girdilere oranı olup kaynakların doğru kullanımına yönelik özelliktir. İktisadilik belli bir dönemde birim mal ve/veya hizmetin üretilebilmesi için gerekli girdilerin maliyeti ile ilgili bir kavramdır. Yönetim hiyerarşisi ise yönetim kademeleri ve bu kademelere ait yetki/sorumluluk düzeylerini belirlemektedir. Yalnızca insanlar için geçerli olma ise yönetimin başlıca özelliğidir. Yönetimin etkinliği, belli bir dönemde amaçlanan duruma (hedefe) ne ölçüde ulaşıldığıyla ilgilidir ve gerçekleşen durumun (elde edilenin) amaçlanan duruma (hedefe) bölünmesiyle hesaplanır.
İşletmelerin tüketicinin gerçek ihtiyaçlarını göz ardı ederek ürünleri üzerine odaklanmalarını ifade eden durum aşağıdakilerden hangisidir?
Pazarlama düşüncesinin evirilerek günümüze kadar geldiği süreçte pazarlama anlayışı sırasıyla üretime yönelik, ürüne yönelik, satışa yönelik, pazara yönelik ve topluma yönelik olacak şekilde evrilmiştir. Günümüzde işletmeler bu anlayışlardan herhangi birini benimseyerek hareket edebilirler. Ürüne yönelik pazarlama anlayışında işletmeler ürünün kalitesine odaklanmaktadırlar. Ancak bu anlayış doğrultusunda hareket eden işletmelerde tüketicinin gerçek ihtiyaçlarını göz ardı ederek ürünleri üzerine odaklanmaları durumu görülebilmektedir. Bu durum pazarlama miyopluğu olarak adlandırılmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi işletme dışı dolaylı bilgi kullanıcıları arasında yer almaktadır?
İşletme dışı bilgi kullanıcıları dolaylı ve doğrudan olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Doğrudan bilgi kullanıcıları, devlet, işçi sendikaları, rakipler, medya, finansal kurumlar, tedarikçiler, müşteriler, çalışanlar, işletme sahipleri, sivil toplum kuruluşları vb. kurumlardır. Dolaylı kullanıcılar ise avukatlar, sigortacılar ve işletme araştırmacıları gibi unsurları içermektedir.
Aşağıdakilerden hangisi kurumsal kimliği oluşturan bileşenlerden ses bileşeni kapsamında yer alır?
Kurumsal kimliği oluşturan üç ana bileşen düşünce, ruh ve sestir. Düşünce; yönetsel vizyon, kurum felsefesi, strateji, performans, marka mimarisi, kurum sahipliğinin yapısı ve kurumsal tarihten oluşur. Ruh; farklılaştırıcı değerler, alt kültürler, çalışanlar arası yakınlık ve içsel imajdan oluşur. Ses; tüm kurumsal iletişimdir ve onun tüm planlanmış-planlanmamış iletişimi, sembolleri, çalışanları, kurumsal davranışı ve dolaylı iletişiminden oluşur.
Üretim ve satışı yapılan mamul ve hizmetlere ait direkt ve endirekt maliyetlerin çeşitli unsurlarının saptanması, tanımlanması, ölçülmesi, raporlanması ve analizine yönelik olan muhasebe türü aşağıdakilerden hangisidir?
Maliyet muhasebesi maliyete ilişkin işlemleri gerçekleştiren muhasebe türüdür.