Örgütlerin ürettikleri mal ve/veya hizmetler için değişim işlemlerinin maliyetlerini minimize edebilecek bir örgüt yapısına sahip olmalarını gerektiren yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?
Örgütsel strateji yaklaşımına göre üst düzey yönetim, işletmenin dış çevresindeki değişimler doğrultusunda ortaya çıkan fırsatları ve tehditleri, işletmenin iç çevresinde var olan zayıflıkları ve üstünlükleri SWOT analiziyle belirlemektedir ve rekabet üstünlüğü sağlayabilecek stratejileri oluşturmaktadır. Vekâlet yaklaşımı, vekâlet verenle vekil arasında gerçekleştirilen sözleşmeyi ele alan ve en etkin sözleşmenin nasıl kurulabileceğini araştıran bir yaklaşımdır. Kaynak bağımlılığı yaklaşımına göre, işletmeler mal ve/veya hizmet üretebilmek için temin etmek zorunda oldukları kaynakların bazılarını kolayca temin edebilirken bazılarının temininde zorlanmaktadır. Bu bağlamda, işletmenin ihtiyaç duyduğu kritik kaynakların temininde rol oynayan birey ya da gruplar, örgüt içinde kaçınılmaz olarak daha fazla güç sahibi olmaktadır. Kurumsallık yaklaşımına göre, örgütlerin yaşamlarını sorunsuz sürdürebilmeleri için kurumsal çevreden gelen baskılara duyarlı olmaları gerekmektedir. Örgütler, kurumsal çevrenin yaptırımları karşısında, pasif konumdadır ve hiyerarşik üst kurumlardan gelen emirlere uymak zorundadır. İşlem maliyeti yaklaşımına göre, örgütler ürettikleri mal ve/veya hizmetler için değişim işlemlerinin maliyetlerini minimize edebilecek bir örgüt yapısına sahip olmalıdır.
Yönetimin “başka insanları verimli, etkili ve iktisadi çalıştırarak iş görme ve belirlenen amaçlara ulaşma” tanımında öne çıkan özellik aşağıdakilerden hangisidir?
Yönetim kavramının verilmiş olan tanımında vurgulanan özellik, yönetim faaaliyetinin amaçlar doğrultusunda insancıl (beşeri)bir eylem olduğudur. Bu tanıma göre, eşyanın (yani; para, ham madde, makine, bina gibi) olmadığı durumlarda da amaçlara ulaşabilmek için bazı faaliyetlerin insanlar aracılığıyla gerçekleştirilmesi yönetim olarak adlandırılmaktadır.
Aşağıdaki iş dizaynı çalışmalarından hangisi örgüt bünyesinde yer alan çalışanlara sahip oldukları bilgi, deneyim, beceri ve yetenekler doğrultusunda karar verme yetkisinin verilmesi ve bu yetkiyi gerektiği gibi kullanabilmeleri için bilgi, beceri ve yetenek düzeylerinin geliştirilmesi süreci olarak tanımlanmaktadır?
İş dizaynı çalışmaları çalışanların işlerinden sıkılması nedeniyle verimliliklerinin ve etkinliklerinin düşmesi doğrultusunda ortaya çıkan katma değer kaybını engelleyebilmek için işin içeriğinin değiştirilmesi ve/veya geliştirilmesidir. İş basitleştirme, iş genişletme, iş zenginleştirme, iş göreni güçlendirme ve iş rotasyonu çalışmaları iş dizaynı kapsamında yapılmaktadır. İş göreni güçlendirme çalışmaları örgüt bünyesinde yer alan çalışanlara sahip oldukları bilgi, deneyim, beceri ve yetenekler doğrultusunda karar verme yetkisinin verilmesi ve bu yetkiyi gerektiği gibi kullanabilmeleri için bilgi, beceri ve yetenek düzeylerinin geliştirilmesi süreci olarak tanımlanmaktadır.
Tüm deneyimlerin, inançların, duyguların ve bilgilerin etkileşimi sonucunda hedef kitlenin zihninde oluşan, kurum hakkındaki bütün bir değerlendirme aşağıdakilerden hangisidir?
Kurumsal imaj, tüm deneyimlerin, inançların, duyguların ve bilgilerin etkileşimi sonucunda hedef kitlenin zihninde oluşan, kurum hakkındaki bir bütün değerlendirmedir.
Aşağıdakilerden hangisi üretim yöntemine göre analitik ve sentetik üretim sistemi kapsamında üretilen ürünler arasında değildir?
Temel hammaddelerin ayırıcı yöntemlerle işlenerek birçok ürün üretilmesine analitik üretim adı verilmektedir. Ham petrolden benzin, şeker pancarından ş ker ve alkol gibi ürünlerin üretilmesi analitik üretime örnektir. Sentetik üretim ise doğal maddelerin çeşitli birleştirici yöntemlerle farklı ürünlere dönüştürülmesine verilen isimdir. Çelik, bronz, plastik, cam gibi ürünler bu tür üretimin çıktılarıdır.
Aşağıdakilerden hangisi işletme sermayesinin unsurlarından biridir?
İşletmenin sermayesina iat unsurlar; hazır değerler, alacaklar ve stoklardır.