İşletmede gerçekleştirilen tüm faaliyetlerin; birbirini izlemesini, tamamlamasını ve bütünlemesini sağlayan fonksiyon aşağıdakilerden hangisidir?
Fonksiyon kavramı, bir bütünü oluşturan değişkenlerden herhangi birinin bütünün üzerindeki etkisi olarak tanımlanmaktadır. Buna göre yönetim, planlama, örgütleme, yöneletme, koordinasyon, denetim değişkenlerinden oluşmaktadır. Soruda verilen tanım koordinasyon fonksiyonuna aittir.
Aşağıdakilerden hangisi girdilerin çıktıya dönüşümünde yaratılan değerlerden biri değildir?
Üretim sisteminde, girdiler çıktıya dönüşürken şekil değeri, yer değeri, zaman değeri ve sahiplik değeri yaratılır. Şekil değeri, girdilerin gerçek biçimlerinin değiştirilerek ve tüketici için daha yararlı bir şekle dönüştürülerek değer yaratılmasıdır. Yer değeri, üretim sisteminin ürünü ya da müşteriyi istenilen yere getirmesiyle yaratılmaktadır. Zaman değeri, ürünün müşterinin istediği uygun zamanda müşteriye sunulmasıyla ortaya çıkan bir değerdir. Sahiplik değeri, iki yolla yaratılabilir. Birincisinde, tanıtım ya da reklam yolu ile müşterinin sahip olmak isteyebileceği bir ürünün varlığı hakkında müşteriye bilgi verilmektedir. İkincisinde ise, müşterinin ürüne sahip olmasını kolaylaştırabilmek için, dağıtım kanalları aracılığı ile gerekli araçları sağlayarak yaratılmaktadır. Esneklik ise, üretim sisteminde girdiler çıktıya dönüşürken yaratılan bir değer değildir. Esneklik, işletmelerin değişen talebe cevap verebilme yeteneğidir.
Bir işletmede varlıkların her zaman kaynaklara eşit olmasını ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Muhasebe eşitliğine göre; bir işletmenin sahip olduğu varlıkların tamamı ya işlet- me sahiplerinin sağladığı öz kaynaktan ya bir finansman kurumu tarafından sağlanan yabancı kaynaktan ya da bu iki kaynağın toplamından sağlanabilmektedir. Bu durumda bir işletmede varlıklar her zaman kaynaklara eşit olmak zorundadır.
İşletmenin her tüketiciyi ayrı bir pazar bölümü olarak görmesi ve bireye özel ürün ile pazarlama programı geliştirmesi aşağıdaki stratejilerden hangisini uyguladığını gösterir?
Kitlesel pazarlama işletmenin pazar bölümleri arasında fark gözetmeksizin tüm pazara tek bir pazarlama karmasıyla hitap etmesidir. Bölümlü pazarlamada ise işletme birden çok pazar bölümüne ayrı ayrı ürün ve pazarlama programı uygular. Niş pazarlama ya da diğer bir deyişle yoğunlaşmış pazarlamada işletme hedef pazar seçiminde tek bir pazar bölümü üzerinde yoğunlaşır. Mikro pazarlamada işletme her tüketiciyi ayrı bir pazar bölümü olarak görür ve bireye özel ürün ile pazarlama programı geliştirir.
Günlük faaliyetlerin izlenerek değerlendirilmesi ve kaynakların doğru (optimal) kullanımının desteklenmesi düşüncesine dayanan yönetim uygulamasına verilen ad nedir?
Günlük faaliyetlerin izlenerek değerlendirilmesi ve kaynakların doğru (optimal) kullanımının desteklenmesi düşüncesine dayanan yöntim uygulamasına altı sigma adı verilmektedir. Altı sigma uygulamasını benimseyen işletmelerin; müşteri beklentilerine, piyasadaki değişikliklere ve yeni teknolojilere daha hızlı uyum sağlayabilecekleri öne sürülmektedir. Bu uygulamanın amacı, kaliteyi artırmak değil müşteri memnuniyetini sağlayabilmektir.