Aşağıdakilerden hangisi dikkatlice seçilmiş müşterilere hem anında bir tepki elde etmek hem de süregelen müşteri ilişkileri oluşturmak için doğrudan bağlantı kurmaya dayalı tutundurma faaliyetidir?
Ürün, hizmet ya da fikir hakkındaki kişisel olmayan mesajların belirli bir ücret karşılığında kimliği belirli bir kaynak tarafından hedef kitleye ulaşabilme amacıyla yayınlanması reklam faaliyetidir. Satış tutundurma ürün ya da hizmetin satışını ya da satın alınmasını teşvik eden kısa dönemli faaliyetlerdir. Kişisel satış, satış yapmak ve müşteri ilişkileri oluşturmak amacıyla bir firmanın satış gücü tarafından gerçekleştirilen kişisel sunuşlardır. Halkla ilişkiler, haber değeri olan olumlu duyurumlar çıkmasını sağlayarak iyi bir kurum imajı inşa etmeye dayalı faaliyetlerdir. Ayrıca olumsuz söylentilerle mücadele edilmesi de halkla ilişkiler faaliyetleri kapsamındadır. Doğrudan pazarlama ise dikkatlice seçilmiş müşterilere hem anında bir tepki elde etmek hem de süregelen müşteri ilişkileri oluşturmak için doğrudan bağlantı kurmaya dayalı tutundurma faaliyetidir.
Doğal hammaddelerden ve diğer maddelerden şekil verme yolu ile yeni ürünler üretilmesine ne ad verilmektedir?
Doğal hammaddelerden ve diğer maddelerden şekil verme yolu ile yeni ürünler üretilmesine fabrikasyon üretim adı verilmektedir. Örnek olarak döküm, pres, kesme ve torna gibi yöntemlerle üretimi verebiliriz.
Frascati El Kitabına (2002) göre araştırma faaliyetleri içeriklerine göre üç temel gruba ayrılır. Bunlar;
Aşağıdakilerden hangisi deneysel geliştirmeye örnek olarak verilebilir?
Deneysel geliştirme; firma içinde araştırma veya deneyim sonucu kazanılmış bilginin kullanılması, yeni malzemelerin, ürünlerin veya cihazların üretilmesi, yeni süreçler, sistemler ve yöntemlerin kurulmasına veya üretilmekte olan ürünlerin veya kurulmuş üretim tesislerinin geliştirilmesine yönelik yapılan sistematik faaliyetler deneysel geliştirme faaliyetleridir. Cevap seçeneklerine bakıldığında B ve D seçenekleri temel bilimsel araştırmalara, C ve E şıkkı ise uygulamaya yönelik araştırmaya yönelik örneklerdir.
Aşağıdaki konu ya da çalışmalardan hangisi insan kaynakları yönetiminin idari kapsamı içerisinde yer alır?
İnsan kaynakları yönetiminin idari kapsamı, sosyal tarafların yasal haklarının düzenlenmesi konusundaki uygulamaları içermektedir. Bu bağlamda; işçi sağlığı, iş güvenliği, iş kazası, endüstri ilişkileri (sendikalar, toplu iş sözleşmeleri), kıdem tazminatı, alt işverenlik, şikâyet ve disiplin yönetmeliği gibi konular insan kaynakları yönetiminin idari kapsamı çerçevesinde ele alınmaktadır. Diğer seçeneklerdeki konu ve çalışmalar ise insan kaynakları yönetiminin altyapısıyla ilgilidir.
Birçok paydaşın kurum hakkındaki imajlarının toplamını temsil eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Zaman içinde kurumun kimlik çalışmalarının sonucunda oluşan itibar; birçok paydaşın kurum hakkındaki imajlarının toplamını temsil etmektedir.
I. Merkezilik
II. Süreklilik
III. Vizyon
IV. Benzersizlik
V. İmaj
Yukarıdakilerden hangileri kurumsal kimlik unsurlarının saptanması ve değerlendirilmesinde başvurulan kriterlerdendir?
kurumsal kimlik unsurlarının saptanması ve değerlendirilmesinde merkezilik, süreklilik ve benzersizlik olmak üzere üç temel kritere başvurulabilir. Vizyon ve imaj, kurumun imaj, itibar ve kimliği arasındaki uyumu analiz etmek için başvurulan unsurlardandır.
ABC işletmesi ¨ 50.000 sermaye ve ¨72.000 varlık toplamı ile kurulmuştur. Bu işletmenin yabancı kaynakları kaç liradır?
Bu işletmenin yabancı kaynaklarını bulabilmek için muhasebe eşitliğinden faydalanırız. Varlıklar = Sermaye + Yabancı kaynaklardır. O zaman işletme 72.000 – 50.000=¨ 22.000 yabancı kaynak ile kurulmuştur.
Aşağıdaki örgüt yapısı unsurlarından hangisi yöneticilerin denetim faaliyetini kolaylaştırabilmeyi ve çalışanları kendi uzmanlık alanları doğrultusunda bir araya getirebilmeyi amaçlar?
Örgüt yapısı, bir işletmedeki bölümlerin, hiyerarşi zincirinin, karar verme anlayışının, çalışanlar arasındaki ilişkilerin örgüt kültürü doğrultusunda oluşturulduğu dinamik bir yapılandırma sürecidir. Dikey farklılaşma, hiyerarşik zincirin oluşturulmasında rol oynar. Biçimselleşme, bir örgütte hangi tür davranışın uygun hangisinin istenmez olduğunun belirlenmesidir. Merkezileşme, örgüt yapısındaki yetki ve sorumluluk dağılımının üst düzey yönetiminde toplanmasıdır. Örgüt kültürü, bir örgütün üyeleri tarafından paylaşılan ve onların davranışlarını yönlendiren değerler, normlar, varsayımlar ve inançlar bütünüdür. Bu nedenle, örgüt yapısının oluşumunu anlamaya yardımcı olur. Yöneticilerin denetim faaliyetini kolaylaştırabilmeyi ve çalışanları kendi uzmanlık alanları doğrultusunda bir araya getirebilmeyi sağlama konusunda yatay farklılaşma rol oynamaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi başarma ve eyleme yönelik yetkinliklere örnek olarak verilebilir?
İnsiyatif kullanma başarı ve eyleme yönelik bir yetkinliktir. Empati sahibi olma, müşteri odaklılık ve güçlü iletişim kurabilme ise yardımlaşma ve hizmete yönelik yetkinliklerdir. İş birliği yönetsel yetkinliğe örnektir.