• İşletme Fonksiyonları Deneme Final Sınavları – Deneme 19

İşletme Fonksiyonları
Deneme Final Sınavları - Deneme 19
1.
Aşağıdakilerden hangisi Sanayi Bakanlığı tarafından özel sektör kuruluşlarının desteklemek üzere oluşturulan Ar-Ge destek programıdır?
Doğru Cevap: "D" Sanayi Tezleri (SAN-TEZ)
Soru Açıklaması
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü "Sanayi Tezleri"ni desteklemektedir.
2.
Aşağıdakilerden hangisi kaliteli finansal bilginin özelliklerinden biri olan bilginin temsil edilebilirliğini açıklar?
Doğru Cevap: "E" Bilginin anlaşılabilir ve yorumlanabilir şekilde kullanıcılara sunulmasıdır.
Soru Açıklaması
3.

Aaker (1996)’in “biricik” marka çağrışımları seti olarak tanımladığı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Marka kimliği
Soru Açıklaması

Aaker (1996), marka kimliğini “biricik” marka çağrışımları seti olarak tanımlar. Aaker’in tanımında yer alan önemli kavram “çağrışımlardır” çünkü marka çağrışımları, paydaşların ya da tüketicilerin zihninde marka ile bağıntılı (her) “şeydir”. 

4.

Diğer faktörler sabit iken, işletmenin üretmiş olduğu ürünlerin satışlarında meydana gelen artış ve azalışlar, işletme riskini etkileyen faktörlerden hangisi altında değerlendirilmektedir?

Doğru Cevap: "C"
Soru Açıklaması

Diğer faktörler sabit iken, işletmenin üretmiş olduğu ürünlerin satışlarında meydana gelen artış ve azalışlar talepteki değişmeler başlığı altında değerlendirilmektedir. Meydana gelen artışlar, işletme riskini düşürür. Buna karşılık talepteki azalışlar, işletmenin daha yüksek bir risk düzeyi ile karşılaşmasına neden olur.

5.
Aşağıdakilerden hangisi maliyet muhasebesinin amaçlarından biri değildir?
Doğru Cevap: "E" Belgeye dayalı mali olayları kaydetmek
Soru Açıklaması
6.

İşletmelerin tüketicinin gerçek ihtiyaçlarını göz ardı ederek ürünleri üzerine odaklanmalarını ifade eden durum aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "C" Pazarlama miyopluğu
Soru Açıklaması

Pazarlama düşüncesinin evirilerek günümüze kadar geldiği süreçte pazarlama anlayışı sırasıyla üretime yönelik, ürüne yönelik, satışa yönelik, pazara yönelik ve topluma yönelik olacak şekilde evrilmiştir. Günümüzde işletmeler bu anlayışlardan herhangi birini benimseyerek hareket edebilirler. Ürüne yönelik pazarlama anlayışında işletmeler ürünün kalitesine odaklanmaktadırlar. Ancak bu anlayış doğrultusunda hareket eden işletmelerde tüketicinin gerçek ihtiyaçlarını göz ardı ederek ürünleri üzerine odaklanmaları durumu görülebilmektedir. Bu durum pazarlama miyopluğu olarak adlandırılmaktadır.

7.
Aşağıdakilerden hangisi sivil toplum kuruluşlarının işletmeler hakkında bilgi elde etme nedenleri arasında değildir?
Doğru Cevap: "E" Medyaya ne kadar harcama yaptıklarını kontrol etmek
Soru Açıklaması
Medyaya ne kadar harcama yaptıklarını kontrol etmek sivil toplum kuruluşlarının amaçları arasında değildir. Topluma katkılarını medyaya yapılan harcamalarla ölçmek doğru olmayacaktır.
8.
Farklı muhasebe türlerinin oluşmasındaki temel neden nedir?
Doğru Cevap: "B" Muhasebenin farklı çıkar gruplarına göre finansal bilgi üretme hizmeti olması
Soru Açıklaması
Muhasebe farklı çıkar gruplarına göre finansal bilgi üretme hizmeti sunduğu için, bilginin işletme içine veya dışına sunulmasına göre farklı muhasebe türleri söz konusudur. Bunlar; • Finansal Muhasebe, • Bağımsız (dış) Denetim • Maliyet ve Yönetim Muhasebesi ve • İç Denetim olmak üzere dört başlık hâlinde incelenebilir.
9.
Şirketlerin stratejik hedeflere ulaşmasını sağlamak üzere yürütülen programlar, projeler ve diğer faaliyetlerin yönetimine ne ad verilir?
Doğru Cevap: "D" Portföy yönetimi
Soru Açıklaması
Şirketlerin stratejik hedeflere ulaşmasını sağlamak üzere yürütülen programlar, projeler ve diğer faaliyetlerin yönetimine Portföy yönetimi adı verilir.
10.

Kurumsal itibarın kazanılmasında kurumun reklam, promosyon, doğrudan pazarlama, kişisel satış, halkla ilişkiler gibi tüm işlerine yönelik stratejiler geliştirerek hareket etmesi aşağıdaki stratejilerden hangisinin uygulandığını gösterir?

Doğru Cevap: "E" Pazarlama iletişimiyle itibar kazanma stratejisi
Soru Açıklaması

Kurumsal itibarın kazanılmasında işletmeler farklı stratejilerden birini ya da birkaçını izleyebilirler. Kurumsal itibarın kazanılması ve sürdürülmesinde izlenebilecek stratejiler şunlardır: Ekolojiyle bağdaştırılabilir ürün-pazar stratejileri, güvenilirlik, sorumluluk, pazarlama iletişimiyle itibar ve yönetim uygulamaları ve politikalarıyla kurumsal iletişim yönetimidir. Kurumsal itibarın kazanılmasında kurumun reklam, promosyon, doğrudan pazarlama, kişisel satış, halkla ilişkiler gibi tüm işlerine yönelik stratejiler geliştirerek hareket etmesi ise pazarlama iletişimiyle itibar kazanma stratejisi olarak kabul edilir. 

11.

Pazarlamanın genel olarak siparişleri almak ve malların sevkiyatını yapmaktan ibaret olarak görüldüğü anlayış aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "B" Üretime yönelik pazarlama
Soru Açıklaması

Üretime yönelik pazarlama anlayışı bu görüşü savunur. Çok miktarda üreterek ürünlerin maliyetinin düşürülmesi amaçlanmıştır.

12.

Bir tüketicinin bir işletmeden yaşamı süresince yapabileceği tüm satın almaların değerini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "B" Müşterinin yaşam boyu değeri
Soru Açıklaması

Geçmişte işletmeler, tüm müşterilere satış yapmayı önemserlerdi. Oysa günümüzde her müşterinin kârlı olmadığı, bazı müşterilere hizmet vermenin maliyetinin o müşteriden elde edilecek gelirden daha fazla olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla pek çok işletme tüm müşterilerine satış yapmakla birlikte, kârlılık potansiyeli daha yüksek olan müşterilere ekstra hizmetler, fiyat ve promosyon teklifleri sunarak uzun dönemli ilişki kurmayı tercih etmektedir. Müşterinin yaşam boyu değeri kavramı da bu tercihle ilgilidir.

13.
Bir projenin kısıtları olarak da bilinen eşleşme aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmektedir?
Doğru Cevap: "C" Maliyet -Risk
Soru Açıklaması
Projenin kısıtları olarak bilinen eşleşme maliyet-risk eşleşmesidir. Projenin oluşturulmasında maliyetlerin belirlenmesi özellikle satılacak çıktıların geliştirilmesi hedeflenen projelerde değer/maliyet analizleri açısından daha da önemli olmaktadır.
14.
Tüketicinin zihninde yer alan ürünün bütüncül resmi olarak tanımlanabilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "A" Marka imajı
Soru Açıklaması
Marka imajı, tüketicinin zihninde yer alan ürünün bütüncül resmidir.
15.

Mevcut ürünlerinde değişiklik yapmadan yeni pazar bölümleri belirleyerek büyümek isteyen bir işletme aşağıdaki büyüme stratejilerinden hangisini kullanmalıdır?

Doğru Cevap: "A" Pazar geliştirme
Soru Açıklaması

İşletmeler büyüyerek satış gelirlerini arttırmada 4 farklı strateji kullanabilirler. Mevcut ürün ve mevcut pazar ile büyümek için pazara derinlemesine girme, mevcut ürünle yeni pazarda büyümek için pazar geliştirme, mevcut pazara yeni ürünler sunarak büyümek için ürün geliştirme, yeni pazarlara yeni ürünler sunarak büyümek için farklılaşma stratejisi kullanılır.

16.

Şirketin mevcut iş yapış şeklini, dışarıdan, müşteri gözüyle bakarak değiştirip, müşterilerini memnun edecek ve şirkete kendi işini yeni baştan yaratma fırsatı verecek inovasyon modeli aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "C" İş Modeli İnovasyonu
Soru Açıklaması

Soru kökünde verilen tanım iş modeliyle ilişkilidir. Diğer cevap şıkları ise birer inovasyon modeli olmakla beraber tanımla ilişkisi söz konusu değildir. 

17.

Pazarlama karması içinde yer alan unsurlardan hangisi gelir getirici bir unsurdur?

Doğru Cevap: "E" Fiyatlama
Soru Açıklaması

Fiyat, işletmelerin pazarlama karması içinde gelir getirici tek unsurdur. Pazarlama karmasının diğer unsurları işletme için maliyet anlamına gelir. Fiyat değişmelerinin satışlar ve kârlar üzerindeki kısa dönemli etkisi, reklamın ya da diğer karma elemanlarının değişmesiyle yaratılacak etkiden çok daha yüksektir.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories