Aşağıdakilerden hangisi finansal kaldıraçtan yararlanmak amacıyla sermaye yapısının oluşumunda borç kullanan işletmelerde ortaya çıkan ve hisse senedi sahipleri açısından faaliyet riskine eklenen ilave bir risk türüdür?
Finansal risk işletmenin finansal kaldıraçtan yararlanmak amacıyla sermaye yapısının oluşumunda borç kullanan işletmelerde ortaya çıkan ve hisse senedi sahipleri açısından faaliyet riskine eklenen ilave bir risk türüdür.
Tekdüzen hesap planının hangi yılda özel sektör işletmelerinde uygulanması zorunlu hale gelmiştir?
1970’li yılların başında kamu işletmeleri için kullanılmaya başlayan tekdüzen hesap planı 1994 yılından itibaren özel sektör işletmelerinde de uygulanması zorunlu hâle gelmiştir.
Aşağıdakilerden hangisi işletme içinden iş gören temininde yükselmeye uygun adayları belirleyebilmek için, çalışana özel yapılan ve çalışanın kişisel özelliklerinin, yeteneklerinin, becerilerinin listelenmesi doğrultusunda yetkinlik kataloglarının oluşturulmasıdır?
İnsan gücü genel envanteri, insan gücü beceri envanteri, iş gören devir hızı ve iş gören devamsızlık oranı konuları ve çalışmaları insan kaynakları planlaması analiz yöntemleri altında yer almaktadırlar. İş gören temini ise insan kaynakları yönetiminin teknik kapsamında yer alan başlı başına ayrı bir konudur. İşletme içinden iş gören temininde yükselmeye uygun adayları belirleyebilmek için, çalışana özel yapılan ve çalışanın kişisel özelliklerinin, yeteneklerinin, becerilerinin listelenmesi doğrultusunda yetkinlik kataloglarının oluşturulması çalışmaları insan gücü beceri envanteri hazırlanması kapsamında yapılmaktadır. İnsan gücü genel envanteri ile insan gücü beceri envanteri arasındaki en önemli fark ise insan gücü beceri envanterinde her iş görenin bireysel olarak değerlendirilmesidir.
“Ar-Ge, bilim ve teknolojinin gelişmesini sağlayacak yeni bilgileri elde etmek veya mevcut bilgilerle yeni malzeme, ürün ve araçlar üretmek amacıyla yapılan sistematik çalışmalardır.” tanımlaması hangisi tarafından yapılmıştır?
OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) tarafından yapılan tanımlamaya göre Ar-Ge, bilim ve teknolojinin gelişmesini sağlayacak yeni bilgileri elde etmek veya mevcut bilgilerle yeni malzeme, ürün ve araçlar üretme, yazılım üretimi dahil olmak üzere yeni sistem, süreç ve hizmetler oluşturmak veya mevcut olanlarını geliştirmek amacıyla yapılan sistematik çalışmalardır.
Bir gıda üreticisinin çikolata üretimi için sabit gideri 25.000 TL’dir. İşletmenin çikolata satış fiyatı 3 TL ve her bir çikolata için birim değişken maliyet 1 TL’dir. İşletmenin hasılat cinsinden başabaş satış düzeyi aşağıdakilerden hangisidir?
Başabaş satış düzeyini hesaplamak için iki yol izleyebiliriz. Bunlardan ilki başabaş üretim miktarını hesaplayarak elde edilen rakamın satış fiyatı ile çarpılmasıdır. Başabaş üretim miktarı 25.000 / 3 – 1= 12.500 adettir. Birim satış fiyatı 3 TL olup bunu 12.500 adet ile çaptığımızda hasılatı 37.500 TL buluruz. Başabaş satış düzeyini hesaplamada kullanılan bir diğer yol ise Sabit Giderler / 1 - (Birim değişken maliyet / Satış fiyatı) ‘dır. İlgili değerleri formülde yerine koyduğumuzda 25.000 / 1- (1/3)=37.000 TL olarak başabaş satış düzeyi (hasılat) hesaplanır.
İşletmede insan kaynakları ile ilgili olarak yapılması gerekenler ve gerekecekler için ön koşulları yerine getirmek olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
İnsan kaynakları açısından altyapı çalışmaları olarak tanımlanmaktadır.
Kurumsal iletişim fonksiyonlarından biri olan iç iletişim, işletmenin kurumsal iletişim fonksiyonuyla beraber aşağıdaki işletme fonksiyonlarından hangisinin ortak çabalarının ürünüdür?
Kurumda çalışanların memnuniyetinin sağlanması ve sürdürülmesi için kurumsal iletişim departmanı, iç iletişim yoluyla çalışanlarla nasıl iletişim kurulacağını stratejik olarak düşünmelidir. İç iletişim genellikle kurumsal iletişim ve insan kaynakları departmanlarının ortak çabalarının ürünüdür. Dolayısıyla iç iletişim, işletmenin kurumsal iletişim fonksiyonuyla birlikte insan kaynakları yönetimi fonksiyonunun ortak çabalarının ürünüdür.