• İşletme Fonksiyonları Deneme Final Sınavları – Deneme 2

İşletme Fonksiyonları
Deneme Final Sınavları - Deneme 2
1.
Aşağıdaki ifadelerden hangisi kurumsal imaj ile ilgili değildir?
Doğru Cevap: "D" Kurumu çağrıştıran, ona atfedilen değerlerdir
Soru Açıklaması
Kurumsal imaj tüm deneyimlerin, inançların, duyguların ve bilgilerin etkileşimi sonucunda hedef kitlenin zihninde oluşan, kurum hakkındaki bir bütün değerlendirmedir. Kurumsal imaj, bireyin kurum hakkındaki inanç ve düşüncelerinin bütününden oluşan bir değerlendirme olarak da tanımlanabilir. Görsel, sözlü ve kurumsal davranışla ilgili tüm unsurları içerisinde barındırır. Yaygın ürün özellikleri, faydaları veya tutumlarının kalitesi, tüketiciler/paydaşlarla ilişkiler, sosyal sorumlulukla ilgili değerler ve programlar, kurumsal güvenilirlik ve uzmanlık kurumla ilişkilendirilen imajlardır. Kurumu çağrıştıran, ona atfedilen değerler ise kurumsal itibar olarak tanımlanmaktadır.
2.
I. Bilginin kaynağıII. Bilginin varlığıIII. Bilgiye erişilebilirlikYukarıdaki unsurlardan hangisi/hangileri kaliteli finansal bilginin sahip olması gereken özellikler arasındadır?
Doğru Cevap: "B" I ve III
Soru Açıklaması
3.

Aşağıdakilerden hangisi finansal kaldıraçtan yararlanmak amacıyla sermaye yapısının oluşumunda borç kullanan işletmelerde ortaya çıkan ve hisse senedi sahipleri açısından faaliyet riskine eklenen ilave bir risk türüdür?

Doğru Cevap: "A" Finansal risk
Soru Açıklaması

Finansal risk işletmenin finansal kaldıraçtan yararlanmak amacıyla sermaye yapısının oluşumunda borç kullanan işletmelerde ortaya çıkan ve hisse senedi sahipleri açısından faaliyet riskine eklenen ilave bir risk türüdür.

4.
Üretilen finansal bilginin yalınlığı ve tutarlığı sayesinde anlaşılabilir ve yorumlanabilir şekilde sunulabilmesi kaliteli finansal bilginin hangi özelliğini ifade eder?
Doğru Cevap: "C" Bilginin temsil edilebilirliği
Soru Açıklaması
5.

Tekdüzen hesap planının hangi yılda özel sektör işletmelerinde uygulanması zorunlu hale gelmiştir?

Doğru Cevap: "D" 1994
Soru Açıklaması

1970’li yılların başında kamu işletmeleri için kullanılmaya başlayan tekdüzen hesap planı 1994 yılından itibaren özel sektör işletmelerinde de uygulanması zorunlu hâle gelmiştir. 

6.

Aşağıdakilerden hangisi işletme içinden iş gören temininde yükselmeye uygun adayları belirleyebilmek için, çalışana özel yapılan ve çalışanın kişisel özelliklerinin, yeteneklerinin, becerilerinin listelenmesi doğrultusunda yetkinlik kataloglarının oluşturulmasıdır?

Doğru Cevap: "B" İnsan gücü beceri envanteri
Soru Açıklaması

İnsan gücü genel envanteri, insan gücü beceri envanteri, iş gören devir hızı ve iş gören devamsızlık oranı konuları ve çalışmaları insan kaynakları planlaması analiz yöntemleri altında yer almaktadırlar. İş gören temini ise insan kaynakları yönetiminin teknik kapsamında yer alan başlı başına ayrı bir konudur. İşletme içinden iş gören temininde yükselmeye uygun adayları belirleyebilmek için, çalışana özel yapılan ve çalışanın kişisel özelliklerinin, yeteneklerinin, becerilerinin listelenmesi doğrultusunda yetkinlik kataloglarının oluşturulması çalışmaları insan gücü beceri envanteri hazırlanması kapsamında yapılmaktadır. İnsan gücü genel envanteri ile insan gücü beceri envanteri arasındaki en önemli fark ise insan gücü beceri envanterinde her iş görenin bireysel olarak değerlendirilmesidir. 

7.

“Ar-Ge, bilim ve teknolojinin gelişmesini sağlayacak yeni bilgileri elde etmek veya mevcut bilgilerle yeni malzeme, ürün ve araçlar üretmek amacıyla yapılan sistematik çalışmalardır.” tanımlaması hangisi tarafından yapılmıştır?

Doğru Cevap: "E" Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü
Soru Açıklaması

OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) tarafından yapılan tanımlamaya göre Ar-Ge, bilim ve teknolojinin gelişmesini sağlayacak yeni bilgileri elde etmek veya mevcut bilgilerle yeni malzeme, ürün ve araçlar üretme, yazılım üretimi dahil olmak üzere yeni sistem, süreç ve hizmetler oluşturmak veya mevcut olanlarını geliştirmek amacıyla yapılan sistematik çalışmalardır. 

8.
Aşağıdakilerden hangisi bağımsız (dış) denetim kapsamında yer almaktadır?
Doğru Cevap: "C" Finansal tabloların ölçütlere uygunluğunun denetlenip raporlanması
Soru Açıklaması
9.
Aşağıdakilerden hangisi kurumsal itibar kavramının temel özeliklerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "E" Çalışanların fazla kazanmasına yol açar.
Soru Açıklaması
Çalışanların fazla kazanmasına yol açmaz.
10.
SWOT analizi durum analizi yapmak için kullanlabilecek; işletmenin güçlü ve zayıf yönleri ile pazarlama çevresindeki fırsat ve tehditleri ayrıntılı olarak inceleyen bir yaklaşımdır.Bu yaklaşıma göre aşağıdakilerden hangisi bir işletme için fırsattır?
Doğru Cevap: "A" İşletme için olumlu yasal değişikliklerin gerçekleşmesi
Soru Açıklaması
11.
İşletmenin belli bir şekilde yararlandığı "teknik uzmanlık, markalar ve patentler" gibi varlıklar işletmelerin ne tür varlıklarıdır?
Doğru Cevap: "C" Maddi olmayan varlıklar
Soru Açıklaması
Herhangi bir fiziksel varlığı bulunmayan ve işletmelerin belli bir şekilde yararlandığı teknik uzmanlık, markalar ve patentler gibi varlıklar işletmelerin maddi olmayan varlıklardır. Be sebeple doğru cevap "C"şıkkıdır.
12.
Aşağıdakilerden hangisi Ar-Ge faaliyetlerinin firmalara sağladığı yararlar arasında değildir?
Doğru Cevap: "D" İç finansman imkanı
Soru Açıklaması
İç finansman imkanı, Ar-Ge faaliyetlerinin firmalara sağladığı yararlar arasında değildir.
13.

Bir gıda üreticisinin çikolata üretimi için sabit gideri 25.000 TL’dir. İşletmenin çikolata satış fiyatı 3 TL ve her bir çikolata için birim değişken maliyet 1 TL’dir. İşletmenin hasılat cinsinden başabaş satış düzeyi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "E" 37.500 TL
Soru Açıklaması

Başabaş satış düzeyini hesaplamak için iki yol izleyebiliriz. Bunlardan ilki başabaş üretim miktarını hesaplayarak elde edilen rakamın satış fiyatı ile çarpılmasıdır. Başabaş üretim miktarı 25.000 / 3 – 1= 12.500 adettir. Birim satış fiyatı 3 TL olup bunu 12.500 adet ile çaptığımızda hasılatı 37.500 TL buluruz. Başabaş satış düzeyini hesaplamada kullanılan bir diğer yol ise Sabit Giderler / 1 - (Birim değişken maliyet / Satış fiyatı) ‘dır. İlgili değerleri formülde yerine koyduğumuzda 25.000 / 1- (1/3)=37.000 TL olarak başabaş satış düzeyi (hasılat) hesaplanır.

14.
İşletmenin sonsuz ömründe eşit aralıklara bölünmüş zaman dilimine ne ad verilir?
Doğru Cevap: "B" Dönem
Soru Açıklaması
15.
İşletmenin piyasa değerinin en yükseğe çıkarılmasında üst yönetime sorumlu olan kişiler aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "C" Finans Yöneticisi
Soru Açıklaması
16.

İşletmede insan kaynakları ile ilgili olarak yapılması gerekenler ve gerekecekler için ön koşulları yerine getirmek olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Altyapı
Soru Açıklaması

İnsan kaynakları açısından altyapı çalışmaları olarak tanımlanmaktadır. 

17.
Bir yayınevinin bir yıl içerisinde faaliyetleri nedeniyle katlandığı sabit giderleri 40.000 TL’dir. Birim başına kitap satış fiyatı 20 TL ve birim başına değişken giderleri 10 TL’dir. İşletmenin satış hasılatı cinsinden başabaş düzeyi kaç TL’dir?
Doğru Cevap: "A" 80.000
Soru Açıklaması
18.

Kurumsal iletişim fonksiyonlarından biri olan iç iletişim, işletmenin kurumsal iletişim fonksiyonuyla beraber aşağıdaki işletme fonksiyonlarından hangisinin ortak çabalarının ürünüdür?

Doğru Cevap: "A" İnsan kaynakları yönetimi fonksiyonu
Soru Açıklaması

Kurumda çalışanların memnuniyetinin sağlanması ve sürdürülmesi için kurumsal iletişim departmanı, iç iletişim yoluyla çalışanlarla nasıl iletişim kurulacağını stratejik olarak düşünmelidir. İç iletişim genellikle kurumsal iletişim ve insan kaynakları departmanlarının ortak çabalarının ürünüdür. Dolayısıyla iç iletişim, işletmenin kurumsal iletişim fonksiyonuyla birlikte insan kaynakları yönetimi fonksiyonunun ortak çabalarının ürünüdür. 

19.
Aşağıdakilerden hangisi Ar-Ge ' nin tanımlarından birisidir?
Doğru Cevap: "A" İnovasyona yönelik yeni ürünlerin, veya üretim süreçlerinin geliştirilmesi için yapılan faaliyetlerdir.
Soru Açıklaması
Ar-Ge yeni bilgiler elde etmek, mevcut bilgilerle yeni malzeme ürün ve araçlar üretmek , sistem ,süreç ve hizmetler oluşturmak ve onları geliştirmek amacı ile yapılan sistematik çalışmalardır. Doğru cevap A seçeneğidir.
20.
Aşağıdaki hedef pazar belirleme stratejilerinden hangisinde işletme birden çok pazar bölümü belirleyerek bu bölümlerin her birine ayrı bir ürün ve pazarlama programı ile ulaşmaya çalışır?
Doğru Cevap: "D" Bölümlü pazarlama
Soru Açıklaması
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories