• İşletme Fonksiyonları Deneme Final Sınavları – Deneme 21

İşletme Fonksiyonları
Deneme Final Sınavları - Deneme 21
1.

Aşağıdakilerden hangisi iş gören temini iç kaynakları arasında yer almaktadır?

Doğru Cevap: "D" Yatay geçiş
Soru Açıklaması

İş gören temin kaynakları iç ve dış kaynaklar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Dış kaynaklar; işsizler, yeni mezunlar, rakiplerde ve/veya diğer işletmelerde çalışanlar ve kendi işini yapmış deneyimli kişilerden oluşmaktadır. İç kaynaklar yükseltme, yatay geçiş gibi uygulamaları içermektedir.

2.
Aşağıdakilerden hangisi bir kurum yöneticisinin arzu edilen bir imaj ve itibar kazanıp sürdürebilmesi için izlenmesi gereken stratejilerden biri değildir?
Doğru Cevap: "B" Paydaşlar üzerinde etki yaratılması
Soru Açıklaması
3.
Aşağıdakilerden hangisi kurum yöneticilerinin arzu edilen bir imaj ve itibar kazanıp sürdürmek için izledikleri stratejilerden biri değildir?
Doğru Cevap: "D" Kurumun fiziki alt yapısı 
Soru Açıklaması
Kurumun fiziki alt yapısı, imaj ve itibar kazanıp sürdürmek için izlenen stratejilerden biri değildir.
4.

I. Satış Stratejisi

II. Tedarik Yönetimi

III. Lojistik Yönetimi

IV. Proje Yönetimi

V. İnovasyon

Yukarıdakilerden hangileri başarılı bir ar-ge yönetimi elde edilmesi için Kalypso firması tarafından önerilen dokuz kilit uzmanlık boyutu arasında yer alır?

Doğru Cevap: "D" II, IV ve V
Soru Açıklaması

Kalypso firmasının önerdiği dokuz kilit uzmanlık alanı; Araştırma ve Geliştirme Stratejisi, inovasyon, portföy yönetimi, proje yönetimi, tedarik yönetimi, insan kaynakları yönetimi, fikrî mülkiyet hakları yönetimi, düzenlemeler ve standartlarla uyum ve Ar-Ge faaliyetleri (entegrasyon) yönetimidir. Lojistik yönetimi ve satış stratejisinin herhangi bir ilişkisi söz konusu değildir.

5.

Aşağıdaki güncel yönetim yaklaşımlarından hangisi belirli bir çevrede faaliyette bulunan işletmelerin örgüt yapılarının birbirine benzemesi (izomorfizm/eş biçimlilik) konusunu ele alır?

Doğru Cevap: "E" Kurumsallık yaklaşımları
Soru Açıklaması

Kurumsallık yaklaşımına göre, örgütlerin yaşamlarını sorunsuz sürdürebilmeleri için kurumsal çevreden gelen baskılara duyarlı olmaları gerekmektedir. Örgütler, kurumsal çevrenin yaptırımları karşısında, pasif (izleyici) konumdadır ve hiyerarşik üst kurumlardan gelen emirlere uymak zorundadır. Kurumsal çevrenin yaptırımları, belirli bir çevrede faaliyette bulunan işletmelerin örgüt yapılarının birbirine benzemesine (izomorfizm/eş biçimlilik) neden olmaktadır.

6.

Hangi üründen, ne miktarda ve ne zaman üretileceği müşteriden gelen siparişe göre belirlenen üretime  ne ad verilir?

Doğru Cevap: "A" Siparişe göre üretim
Soru Açıklaması

Ürün özellikleri ve miktar açısından tamamen müşterilerin özel isteklerine göre çok değişik tipte ürünlerin, sık olmayan aralıklarla ve küçük miktarlarda üretildiği üretim şekline siparişe göre üretim adı verilmektedir. Cevap A şıkkıdır. Stoğa üretim ile siparişe göre üretimin birlikte kullanılması ise siparişe göre montaj olarak adlandırılmaktadır.

7.

Kurumun davranışları ve girişimleriyle hem bilinçli olarak hem de bilinçli olmadan yaydığı sinyaller bütününe ne ad verilir?

Doğru Cevap: "E" Uygulanan kimlik
Soru Açıklaması

Kurumun davranışları ve girişimleriyle hem bilinçli olarak hem de bilinçli olmadan yaydığı sinyaller bütünü uygulanan kimliktir.

8.
İşletmenin risk yönetim, kontrol ve yönetişim süreçlerinin değerlendirildiği ve geliştirildiği muhasebe türü aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "D" İç denetim
Soru Açıklaması
9.

Aşağıdakilerden hangisi bilişsel yetkinliğe örnek olarak verilebilir?

Doğru Cevap: "D" Analitik düşünme ve sorun çözme
Soru Açıklaması

Empati sahibi olma, müşteri odaklılık , başkalarını etkileme ve güçlü iletişim kurabilme yardımlaşma ve hizmete yönelik yetkinliklerdir. Analitik düşünme ve sorun çözme ise bilişsel yetkinliklere örnektir. 

10.

I. İnsan

II. İletişim

III. Teknoloji

IV. İş Süreçleri

Yukarıdakilerden hangileri değişim yönetiminin ana bileşenleridir?

Doğru Cevap: "D" I, III ve IV
Soru Açıklaması

İnovasyonda anahtar kelime “değişim” olduğundan, en önemli konu bu değişimi yönetebilmektir. Değişim yönetiminin ana bileşenleri ise insan, iş süreçleri ve teknolojidir. İletişim ise insan bileşeni içinde ele alınabilecek bir konudur. 

11.

Aşağıdakilerden hangisi Ar-Ge sürecinde geliştirilen ürün ve hizmetlerin işletmelere sağladığı ticari faydalar arasında yer almamaktadır?

Doğru Cevap: "D" Ölçeğin büyümesi
Soru Açıklaması

Ar-Ge faaliyetlerini ölçek geliştirmeyle ilişkilendirmek doğru değildir.

12.

Şirketlerin belli stratejik hedeflerine ulaşmasını sağlamak üzere yürütülen programlar, projeler ve diğer faaliyetlerin yönetimi hangi uzmanlık boyutu altında yer almaktadır?

Doğru Cevap: "E" Portföy yönetimi
Soru Açıklaması

Portföy yönetimi şirketlerin belli stratejik hedeflerine ulaşmasını sağlamak üzere yürütülen programlar, projeler ve diğer faaliyetlerin yönetimi anlamını taşımaktadır. 

13.

Aşağıdakilerden hangisi insan kaynakları planlaması analiz yöntemleri arasında bulunmamaktadır?

Doğru Cevap: "C" İnsan kaynakları bilgi sistemi
Soru Açıklaması

İnsan kaynakları planlaması analiz yöntemleri; insan gücü genel envanteri, insan gücü beceri envanteri, iş gören hızı değişimi ve iş gören devamsızlık oranırdır.

14.
I- İnovasyon özgün olmalıdır. II- İnovasyon değer yaratmalıdır. III- İnovasyonun değiş tokuş değeri olmalıdır. İnovasyon ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: "E" I, II ve III
Soru Açıklaması
İnovasyon için belirtilen ifadelerden hepsi doğrudur.
15.

Eko etiketi hangi strateji kapsamında kullanılmaya başlanmıştır?

Doğru Cevap: "C" Ekolojiyle bağdaşabilir ürün-pazar stratejileri
Soru Açıklaması

Avrupa’daki lider kurumlar, Avrupa’da yapılan tescilli ürünler üzerinde, şirketin doğaya saygı ve önem gösterdiğini simgeleyen eko etiketi kullanmaya başladılar. Bu uygulama ekolojiyle bağdaşabilir ürün-pazar stratejileri kapsamında yer almaktadır.

16.

Halka açık işletmelerin ortaklarına, potansiyel ortaklara, devlete ve diğer finansal kuruluşlara sunacağı finansal tabloların Türkiye Muhasebe Standartlarına uygunluğunu denetleyen kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: ""
Soru Açıklaması

Halka açık işletmelerin ortaklarına, potansiyel ortaklara, devlete ve diğer finansal kuruluşlara sunacağı finansal tabloların Türkiye Muhasebe Standartlarına uygunluğunu denetleyen kurum Sermaye Piyasası Kurumu’dur.

17.

I. Bilimsel yönetim yaklaşımı

II. Yönetim süreci yaklaşımı

III. Bürokrasi yaklaşımı

IV. Sistem yaklaşımı

Yukarıdaki yaklaşımlardan hangileri klasik yönetim anlayışına ait yaklaşımlardandır?

Doğru Cevap: "D" I, II ve III
Soru Açıklaması

I, II ve III. Maddedeki yaklaşımlar klasik yaklaşımın üç alt sınıfını oluşturur. Sistem yaklaşımı ise modern yönetimi oluşturan yaklaşımlardandır.

18.

Bir işletmenin bilançosunda öz sermayesinin kaynaklar içerisindeki payı %50’dir. Borçların ortalama maliyeti %30 ve öz sermayenin maliyeti %40 olduğuna göre işlemenin ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti nedir?

Doğru Cevap: "C" %35
Soru Açıklaması

Ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti aşağıdaki formül ile hesaplanmaktadır:

AOSM=(Öz sermaye maliyeti x Öz sermaye payı) /100 + (Borçların maliyeti x Borçların payı) /100

Soruda verilen değerler ilgili formülde yerine konulduğunda AOSM=(0,40 x 0,50)+(0,30 x 0,50)= %35

19.
İşletmelerin daha çok maliyet tasarrufu sağlamak, üretim kalitesini yükseltmek amacıyla yaptıkları yatırımlara ne ad verilir?
Doğru Cevap: "C" Modernizasyon yatırımları
Soru Açıklaması
20.
Aşağıdakilerden hangisi müşteri tatmini sağlayabilmek için kaynakların uygun şekilde dağıtılarak mal ve/veya hizmetin en kısa zamanda sağlanmasıdır?
Doğru Cevap: "C" Etkinlik
Soru Açıklaması
Etkinlik, müşteri tatmini sağlayabilmek için kaynakların uygun şekilde dağıtılarak mal ve/veya hizmetin en kısa zamanda sağlanmasıdır.
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories