• İşletme Fonksiyonları Deneme Final Sınavları – Deneme 4

İşletme Fonksiyonları
Deneme Final Sınavları - Deneme 4
1.
İşletmenin müşterilerinin satın alma davranışı üzerinde pazarlamanın etkisini ortaya koyan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "D" Müşteri yaşam boyu değeri
Soru Açıklaması
2.
İnovasyon ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: "D" Her başarılı inovasyon fikrinin arkasında uzun ve özverili çalışmalar vardır.
Soru Açıklaması
Doğru ifade D seçeneğidir. Diğer ifadeler inovasyon hakkında doğru bilinen yanlışları ifade etmektedir.
3.
İşletmelerde aşağıdakilerden hangisi üretim sistemi girdileri arasında yer almaz ?
Doğru Cevap: "C" Donanım
Soru Açıklaması
A,B,D,E seçenekleri , Üretim sisteminin girdileri oalarak yer almaktadır. Doğru cevap (C) seçeneğidir.
4.

Hangisi kurum yöneticilerinin kurumsal itibarı sürdürmek için izleyebileceği stratejiler arasında yer almaz?

Doğru Cevap: "A" Uzun dönemli bir yatırım olarak kurumun değeri
Soru Açıklaması

Uzun dönemli bir yatırım olarak kurumun değeri kurumun imajıyla ilgili kaynaklardandır. 

5.

I. Verimlilik

II. Etkinlik

III. İktisadilik

Yukarıdakilerden hangileri yönetimin rasyonellik ölçütleri olarak adlandırılan özellikleri arasındadır?

Doğru Cevap: "E" I, II ve III
Soru Açıklaması

Yönetimin paradigması “gelir maksimizasyonu ve gider minimizasyonu” üzerine kurulmuştur ve kurumsal performansın artırılmasını destekler. Bu bağlamda “akılcılık”(rasyonellik) yönetimin “temel” özelliğidir. Verimlilik çıktıların girdilere oranı olup kaynakların doğru kullanımına yönelik özelliktir. Yönetimin etkinliği, belli bir dönemde amaçlanan duruma (hedefe) ne ölçüde ulaşıldığıyla ilgilidir ve gerçekleşen durumun (elde edilenin) amaçlanan duruma (hedefe) bölünmesiyle hesaplanır. İktisadilik belli bir dönemde birim mal ve/veya hizmetin üretilebilmesi için gerekli girdilerin maliyeti ile ilgili bir kavramdır.  Dolayısıyla, verimlilik, etkinlik ve iktisadilik özellikleri yönetim paradigmasının rasyonellik ölçütleridir

6.

Aşağıdakilerden hangisi zaman birimini temel alan ücret sistemleri arasında yer almaktadır?

Doğru Cevap: "A" Ölçülmüş iş miktarına göre günlük ücret
Soru Açıklaması

Ücret sistemleri zaman birimini temel alan ücret sistemleri ve özendirici ücret sistemleri olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Zaman birimini temel alan ücret sistemleri; temel zaman ücreti, ölçülmüş iş miktarına göre günlük ücret, değişken günlük ücrettir. Özendirici ücret sistemleri; ürün temelli ve primli olmak üzere iki ana başlığa ayrılmaktadır. Ürün temelli ücret sistemleri; parça başı ve akort ücret sistemleridir. Primli ücret sistemleri; tek faktörlü ve çok faktörlü pirimli ücret sistemleridir. 

7.

Birçok paydaşın kurum hakkındaki imajlarının toplamını temsil eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "D" İtibar
Soru Açıklaması

Zaman içinde kurumun kimlik çalışmalarının sonucunda oluşan itibar; birçok paydaşın kurum hakkındaki imajlarının toplamını temsil etmektedir. 

8.

Metal saç levhaların kalıplarda şekilleri değiştirilerek arabaların kaporta parçalarında  kullanılması hangi tür değer yaratımına örnektir?

Doğru Cevap: "A" Şekil değeri
Soru Açıklaması

Şekil değeri, girdilerin gerçek biçimlerinin değiştirilerek tüketiciye daha yararlı bir şekle dönüştürülerek yaratılmasıdır. Bu şekil değişimi, fiziksel ya da kimyasal olabilmektedir. İşletmelerin büyük bir kesimi bu tür değer yaratmaktadır. Örneğin, metal saç levhaların kalıplarda şekilleri değiştirilerek arabaların kaporta parçalarında kullanılmaktadır.

9.

Muhasebe süreci bir bilgi sistemi olarak ele alındığında sistemin çıktı aşamasında yevmiye defterine kaydedilen ve büyük defterde sınıflandırılan bilgilerin tutarlılığını ölçmek amacıyla aşağıdakilerden hangisi hazırlanır?

Doğru Cevap: "E" Ara ve genel mizanlar
Soru Açıklaması

Sistemin çıktı aşamasında ise yevmiye defterine kaydedilen ve büyük defterde sınıflandırılan bilgilerin tutarlılığını ölçmek amacıyla ara dönemlerde veya dönem sonunda mizanların düzenlenmesi ve sonucunda finansal durum tablosu (bilanço), finansal performans tablosu (gelir tablosu) ve nakit akış tablosu gibi finansal tabloların hazırlanıp ilgili kullanıcılara sunulması söz konusudur. 

10.

Üretim Kaynakları Planlaması (ÜKP), aşağıdakilerden hangisinin geliştirilmiş biçimidir?

Doğru Cevap: "D" Malzeme gereksinim planlaması
Soru Açıklaması

Tasarım, “nesneleri, süreçleri, hizmetleri ve bunların sistemlerinin çok yönlü niteliklerini bütün yaşam döngüleri içerisine yerleştirmek hedefindeki yaratıcı bir faaliyettir”.  İşletmelerin ayırt edici ve fark yaratan mal ve hizmetler sunma yollarından biri ürün tasarımıdır.  Üretim planlaması, gelecek dönemlerdeki üretim faaliyetlerinin ya da üretim miktarlarının düzeylerini ve limitlerini belirleyen bir fonksiyondur. Kapasite genel olarak bir üretim oranı ya da belirli bir zaman içindeki üretim miktarı olarak tanımlanır. Kapasite planlaması, fazla mesai, taşeron kullanma, maksimum stok düzeyi, iş gücü düzeyi, stok maliyetleri, tesis yatırım maliyetleri ve iş gücü değişim maliyetleri gibi konuları kapsar.  Tedarik zinciri yönetimi tedarikçiler, üreticiler, dağıtıcılar, toptancılar, perakendeciler ve müşterilerden oluşan şebekede bilgi, malzeme ve finansal akışın yönetilmesidir. ÜKP sistemi ise, tüm sistemlerdeki faaliyetleri planlamak ve güncelleştirmek için satın alma, imalat, finansman ve mühendislik işleri, insan kaynakları ve satışı tek bir veri tabanı kullanarak koordine etmektedir. ÜKP, yukarıda bahsedilen kavramlarla doğrudan ilgili değildir. Ancak,  bilgisayar destekli bir bilgi sistemi olan ve bitmiş ürün isteklerini zamana bağlı alt montaj, parça, hammadde vb. isteklerine dönüştüren malzeme gereksinim planlaması (MGK), ÜKP’ye öncülük etmiştir.

11.
İş görenin çeşitli sebeplerle iş yerinden ayrılırken iş veren tarafından iş kanunu gereğince verilen tazminat aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "E" Kıdem tazminatı
Soru Açıklaması
12.
Aşağıdakilerin hangisi durumsallık yaklaşımının temel özelliklerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "E" Her çevreye uygun doğru ve geçerli tek bir örgüt yapısı ve bu örgüt yapısını destekleyen yönetim uygulamaları vardır.
Soru Açıklaması
Durumsallık yaklaşımında her çevreye uygun doğru ve geçerli tek bir örgüt yapısı ve bu örgüt yapısını destekleyen yönetim uygulamaları yoktur.
13.

Sermayesini kâr elde etmek amacıyla ortaya koyan ve üretim faktörlerini bir araya getirerek belirli bir mal ve/veya hizmeti üretmek ve/veya pazarlamak riskini üstlenen kişiyi ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "B" Girişimci
Soru Açıklaması

Yönetici, işletmenin değişen rekabet koşullarına uymasını ve sürekli dinamik hâlde olmasını sağlayan, işletmenin risk dışındaki sorumluluklarını üstlenen, işletmenin amaçlarını gerçekleştirebilmek için girişimciye karşı sorumluluk üstlenen ve işletme çalışanlarının bireysel amaçlarıyla işletmenin örgütsel amaçları arasında uyum sağlayan bir işletme çalışanıdır. Profesyonel, bir işi kazanç sağlamak amacıyla yapan, alanında ustalaşmış ve uzmanlaşmış kişi anlamına gelmektedir. İç girişimci, işletmede girişimci gibi davranan ya da girişimcinin rolünü üstlenen profesyonel yöneticidir. Lider ise gücü, toplumsal yeri ve ünü dolayısıyla, belli zaman ve durumlar içinde, ilişkili bulunduğu küme veya toplumun tutum, davranış ve etkinliklerini değiştirip yönetme yeteneğini gösteren kimsedir. Sonuç olarak, sermayesini kâr elde etmek amacıyla ortaya koyan ve üretim faktörlerini bir araya getirerek belirli bir mal ve/veya hizmeti üretmek ve/veya pazarlamak riskini üstlenen kişiyi ifade eden kavram girişimcidir.

14.

İşlemelerin değişen talebe cevap verebilme yeteneğine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "C" Esneklik
Soru Açıklaması

İşletmelerin değişen talebe cevap verebilme yeteneğine ya da yeni ürün üretimini hızla gerçekleştirebilme yeteneğine esneklik adı verilmektedir. Günümüz işletmelerinin, rekabetçi olabilmelerinde önemli faktörlerden biri olarak ortaya çıkmaktadır.

15.
Aşağıdaki mesleklerden hangisinde en çok marka imajına ihtiyaç duyulur.
Doğru Cevap: "A" Pop yıldızları
Soru Açıklaması
16.
Aşağıdakilerden hangisi halkla ilişkileri tanımlamaktadır.
Doğru Cevap: "C" Hitap ettiği kitle ile arasında iyi niyete dayalı bir ilişki oluşturmasına yönelik planlı ve sürekli bir çabadır.
Soru Açıklaması
A,B şıkları kurumsal iletişimi ifade eder.D,E şıkları yönetimsel iletişimin unsurlarıdır.Doğru cevap C seçeneğidir.
17.
Aşağıdaki ifadelerden hangisi marka imajını tanımlayan ifadelerden biri değildir?
Doğru Cevap: "E" Tüm deneyimlerin, inançların, duyguların ve bilgilerin etkileşimi sonucunda hedef kitlenin zihninde oluşan, kurum hakkındaki bir bütün değerlendirme
Soru Açıklaması
Marka imajı, bir kişinin markaya karşı akılcı ve duygusal değerlendirmelerinin bir bütünü, tüketicinin zihninde yer alan markanın bütüncül resmi, tüketici belleğinde çağrışımlara bağlı olarak marka hakkında yansıtılan algılamalar ya da tüketicilerin marka ismiyle ilişkilendirdikleri özellik ve çağrışımların bütünü olarak tanımlanmaktadır. Tüm deneyimlerin, inançların, duyguların ve bilgilerin etkileşimi sonucunda hedef kitlenin zihninde oluşan, kurum hakkındaki bir bütün değerlendirme olarak tanımlanan olgu ise kurumsal imajdır.
18.
Aşağıdakilerden hangisinde muhasebe sürecinin aşamaları doğru sıralanmaktadır?
Doğru Cevap: "D" Belgelendirme-Kaydetme-Sınıflandırma-Özetleme-İletme
Soru Açıklaması
Muhasebe süreci; işletmede normal faaliyet dönemi içinde ortaya çıkan işlemlere ilişkin verilerin toplanması, belgelerin yevmiye defterine hesaplar aracılığıyla kaydedilmesi, hesapların büyük defterlere aktarılarak sınıflandırılması ve sınıflandırılan verilerin özetlenerek finansal tablolar aracılığıyla bilginin üretilmesi anlamına gelmektedir. Ayrıca muhasebe hazırlandığı raporları ilgili kişi veya kurumlara iletme görevini de üstlenmektedir.
19.

Aşağıdakilerden hangisi işletmedeki her bir işin analizinden ve tanımından yola çıkılarak diğer işlere oranla güçlük derecesinin güvenilir olarak saptanması ve alınan sonuçlar doğrultusunda adil bir ücret sisteminin oluşturulması sürecidir?

Doğru Cevap: "C" İş değerlemesi
Soru Açıklaması

İşletmedeki her bir işin analizinden ve tanımından yola çıkılarak diğer işlere oranla güçlük derecesinin güvenilir olarak saptanması ve alınan sonuçlar doğrultusunda adil bir ücret sisteminin oluşturulması süreci iş değerlemesi olarak adlandırılmaktadır. 

20.

I. Portföy yönetimi

II. Proje yönetimi

III. İnsan kaynakları yönetimi

IV. Satış yönetimi

V. İnovasyon

Yukarıdakilerden hangileri başarılı bir Ar-Ge yönetiminin elde edilmesi için bir arada bulunması önerilen 9 kilit uzmanlık boyutu arasında yer alır?

Doğru Cevap: "A" I, II, III, V
Soru Açıklaması

Başarılı bir Ar-Ge yönetiminin elde edilmesi için 9 kilit uzmanlık boyutunun bir arada olması gerekir; araştırma ve geliştirme stratejisi, inovasyon, portföy yönetimi, proje yönetimi, tedarik yönetimi, insan kaynakları yönetimi, fikri mülkiyet hakları yönetimi, düzenlemeler ve standartlarla uyum, Ar-Ge faaliyetleri yönetimi.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories