Pazarlama kavramı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi söylenemez?
Kotler ve Armstong tarafından önerilen ve pazarlamanın en çok kabul gören tanımlarından biri pazarlamayı işletmelerin müşterileri için değer yarattıkları ve karşılığında müşterilerinden değer elde ettikleri ve güçlü müşteri ilişkileri oluşturdukları süreç olarak tanımlamaktadır. Bu doğrultuda pazarlama kavramı için şunlar söylenebilir:
Pazarlama değer yaratır.
Pazarlama insan istek ve ihtiyaçlarını karşılar.
Pazarlama tüketici tatmini yaratmayı amaçlar.
Pazarlama müşteri ilişkilerini yönetmektir.
Pazarlama mal/hizmet dışındaki pek çok unsur için kullanılır.
Soruda yer alan ifadelerde pazarlamanın sadece kâr amaçlı mal/hizmet unsurları için kullanıldığı söylenmiştir. Ancak pazarlama kâr amaçlı olmayan unsurlar için de kullanılmaktadır.
Pazarlama stratejisi olarak yoğun biçimde promosyon, reklam ve zorlayıcı kişisel satış çabalarını içeren pazarlama anlayışı aşağıdakilerden hangisidir?
Pazarlama stratejisi olarak yoğun biçimde promosyon, reklam ve zorlayıcı kişisel satış çabalarını içeren pazarlama anlayışı satışa yönelik pazarlama anlayışıdır. Bu anlayışı benimseyen şirketler, müşteriyle daha uzun ilişkiler yerine ilk planda ürünlerini satmaya odaklanmıştır.
Aşağıdakilerden hangisi likiditesi yüksek olan varlıklar arasında bulunmamaktadır?
Hazır değerler, menkul değerler, stoklar ve alacaklar sabit varlıklara oranla daha likit varlıklardır. Bilanço varlık kalemleri likidite derecelerine göre sıralanmıştır. Döner değerlerden sabit değerlere doğru likidite azalmakta, karlılık artmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi çalışanlara işletme tarafından sağlanan kısa vadeli faydalar arasında değildir?
İşletmeler tarafından çalışanlara sağlanan kısa vadelei faydalar; ücret, maaş, sosyal güvenlik yardımları, ücretli yıllık izin ve ücretli hastalık izni, kâr paylaşımı ve ikramiyeler ve mevcut çalışanlara sağlanan parasal olmayan faydalardır.
Aşağıdaki işletme fonksiyonlarından hangisi işletmenin genel fonksiyonu olarak tanımlanır?
Üretim ve pazarlama fonksiyonları işletmenin temel fonksiyonları olarak ele alınmaktadır. Muhasebe, finans, insan kaynakları, kurumsal iletişim, araştırma-geliştirme gibi işletmenin büyüklüğüne, faaliyet alanına ve ihtiyaçlarına göre artabilecek ya da azalabilecek fonksiyonlar ise işletmenin destekleyici fonksiyonlarıdır. Yönetim fonksiyonu ise, işletmedeki tüm faaliyetleri kapsar ve işletmenin genel fonksiyonu olarak adlandırılır.
Uygulamaya yönelik araştırmanın odağında problem çözmek bulunan Ar-Ge faaliyeti aşağıdakilerden hangisidir?
Tanımlanmış belli bir amaca yönelik olarak bu alanda yeni bilgiler elde etmek için yapılan özgün araştırma faaliyetleri uygulamaya yönelik araştırmadır.
Örgütün ihtiyaçları doğrultusunda uygun insan kaynağını ekonomik olarak temin etme, eğitme ve geliştirme, performansını değerlendirme, kariyerini planlama ve ücretini belirlemeye yönelik faaliyetleri içeren yönetim aşağıdakilerden hangisidir?
İnsan kaynakları yönetimi, örgütün ihtiyaçları doğrultusunda uygun insan kaynağını ekonomik olarak temin etme, eğitme ve geliştirme, performansını değerlendirme, kariyerini planlama ve ücretini belirlemeye yönelik faaliyetleri içermektedir.
Aşağıdakilerden hangisi geniş tanımlanmış hedef kitleye yönelik pazarlamadır?
Hedef pazar belirleme stratejileri çerçevesinde geniş tanımlanmış kitleye yönelik pazarlamaya verilen ad mikro pazarlamadır.
finansal muhasebe kaynaklarından, hatta muhasebe sınırlarını da aşarak, ekonomi, finans, yöneylem araştırması ve gerek gördüğü diğer disiplinlerden topladığı bilgileri yönetimin gereksinmeleri için kullanılabilecek veriler durumuna dönüştürme görevini üstlenen muhasebe türü aşağıdakilerden hangisidir?
Yönetim muhasebesi, finansal muhasebe kaynaklarından, hatta muhasebe sı- nırlarını da aşarak, ekonomi, finans, yöneylem araştırması ve gerek gördüğü diğer disiplinlerden topladığı bilgileri yönetimin gereksinmeleri için kullanılabilecek ve- riler durumuna dönüştürme görevini üstlenmiştir.
Aşağıdaki üretim özelliklerinden hangisi proje tipi üretimin özelliklerinden biri değildir?
Proje tipi üretimde eşsiz tek bir ürün belirli bir sürede tamamlanmaktadır. Bu ürünün üretiminden sonra, aynı ürün bir daha üretilmemektedir. Bu ürünün üretiminde ürün özellikleri tamamen müşteri tarafından belirlenmektedir. Ayrıca, proje tipi üretimde akış söz konusu değildir; ürün genelde sabit konumda bulunur; makine ve çalışanlar ürün çevresinde ya da içinde hareket eder ve aynı anda birçok işlem beraber yürütülür. Bu nedenle, A, B, C ve D şıklarındaki ifadeler proje tipi üretimin özellikleridir. Tüm değer akış noktalarında kayıpların sıfıra ya da en aza indirilmesi ise, ileri üretim sistemlerinden yalın üretimin bir özelliğidir. Zira, yalın kavramının temelinde en az israfla müşteri değerini en yukarıya çıkarma anlamı bulunmaktadır.