Rapor verme, gözden geçirme, performans hedefleri ve ödüllere yapılandırılmış bir biçimde yaklaşarak, inovasyonun şirket içinde ilerlemesini yönetme hangi seviyede inovasyonu yönetimi altında değerlendirilebilir?
Üretim hattını ve verimliliğini yönetme; rapor verme, performans hedefleri ve ödüllere yapılandırılmış biçimde yaklaşarak, inovasyonun şirket içindeki ilerlemesini yönetmedir.
İşletmenin toplumsal sorunlarla da ilgili olması ve toplumun beklentilerini üretim/pazarlama yapmadığı alanlarda da gidermesi olarak tanımlanan yönetim uygulaması aşağıdakilerden hangisidir?
Stratejik ortaklıklar işletmelerin temel yetenekleri doğrultusunda ortak bir amaca yönelik iş birliği yapmalarıdır. Şebeke organizasyon, yazılı bir anlaşma çerçevesinde işletmenin üretim, pazarlama, dağıtım gibi faaliyetlerinin başka bir işletme tarafından gerçekleştirildiği merkezi bir işletmedir. Öğrenen örgütler, geçmişte yaşanan olaylardan ve hatalardan ders çıkaran ve olayların nedenlerini araştırarak kendini sürekli geliştiren dinamik örgütlerdir. Değişim mühendisliği, süreçlerin kurumsal performans doğrultusunda yeniden tasarlanması ve gerekiyorsa tamamen değiştirilmesidir. Kurumsal sosyal sorumluluk ise, işletmenin toplumsal sorunlarla da ilgili olması ve toplumun beklentilerini üretim/pazarlama yapmadığı alanlarda da gidermesi olarak tanımlanan yönetim uygulamasıdır.
Ar-Ge faaliyetleri sonucunda çıkan ürün ve süreçler patent tescili, tasarım ürünleri tasarım tescili, bu yeni ürünler için veya mevcut ürünler için oluşturulacak yeni markaları da marka tescili yoluyla korumak mümkündür. Türkiye’de tüm bu tescil başvuruları hangi kuruma yapılmaktadır?
Türkiye’de fikri mülkiyet haklarını korumaya yönelik tüm başvurular Türk Patent Enstitüsüne yapılır.
Bir bütünü oluşturan değişkenlerden herhangi birinin bütünün üzerindeki etkisi olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Bir bütünü oluşturan değişkenlerden herhangi birinin bütünün üzerindeki etkisi olarak tanımlanan kavram fonksiyondur. Buna göre, yönetim olarak adlandırılan “bütün”, planlama, örgütleme, yöneltme, koordinasyon ve denetim olarak adlandırılan fonksiyonlardan (değişkenlerden) oluşmaktadır ve bu değişkenler bütünün işleyişi üzerinde doğrudan etkilidir.
Ar-Ge faaliyetlerinin etkin bir şekilde tasarlanması, kaynak bulunması, yönetilmesi ve bu yolla Ar-Geye yapılan yatırımın en üst düzeyde geri dönmesi aşağıdaki hangi Ar-Ge fonksiyonunun amacıdır?
Ar-Ge faaliyetlerinin etkin bir şekilde tasarlanması, kaynak bulunması, yönetilmesi ve bu yolla Ar-Geye yapılan yatırımın en üst düzeyde geri dönmesi Ar-Ge faaliyetleri diğer bir ifade ile entegrasyon yönetiminin fonksiyonunun amacıdır.
Potansiyel yatırımcıların kuruma yönelik ilgilerini artırmayı amaçlayan reklamlar aşağıdakilerden hangisidir?
Kurumun finansal toplulukların gözünde imajını güçlendirmeye yönelik kullandığı araçlardan biri finansal ilişkilere yönelik kurumsal reklamdır.
Aşağıdakilerden hangisi işletmenin dolaylı işletme dışı bilgi kullanıcılarındandır?
İşletme dışı bilgi kullanıcıları doğrudan veya dolaylı ilişkili taraflar olabilmektedir. İşletme dışında olmasına rağmen, doğrudan bilgi kullanıcısı olarak kabul edilebilecek ilgili taraflar şöyle sıralanabilir: Devlet, rakipler, işletme sahipleri veya ortakları, finansal kurumlar, müşteriler, tedarikçiler, çalışanlar, işçi sendikaları, sivil toplam kuruluşları, medya vb. olarak nitelendirilebilir. Ayrıca işletmeyi sadece temsil etme ve danışmanlık hizmetlerini yürütme görevlerine sahip avukat, sigortacılar, işletme araştırmacıları gibi bilgi kullanıcıları ise işletme dışında olmalarına rağmen dolaylı bilgi kullanıcılarıdır.
Pazarlama kavramı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi söylenemez?
Kotler ve Armstong tarafından önerilen ve pazarlamanın en çok kabul gören tanımlarından biri pazarlamayı işletmelerin müşterileri için değer yarattıkları ve karşılığında müşterilerinden değer elde ettikleri ve güçlü müşteri ilişkileri oluşturdukları süreç olarak tanımlamaktadır. Bu doğrultuda pazarlama kavramı için şunlar söylenebilir:
Pazarlama değer yaratır
Pazarlama insan istek ve ihtiyaçlarını karşılar
Pazarlama tüketici tatmini yaratmayı amaçlar
Pazarlama müşteri ilişkilerini yönetmektir
Pazarlama mal/hizmet dışındaki pek çok unsur için kullanılır
Soruda yer alan ifadelerde pazarlamanın sadece kâr amaçlı mal/hizmet unsurları için kullanıldığı söylenmiştir. Ancak pazarlama kâr amaçlı olmayan unsurlar için de kullanılmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi şirket içi süreçlerin Ar-Ge faaliyetleri kapsamında analiz edilmesi ve buna göre iyileştirmelerin yapılması sonucu elde edilebilecek kazanımlardandır?
Soru kökünde şirket içi süreçlerin Ar-Ge faaliyetlerine yönelik iyileştirme vurgusu yapılmaktadır. Bu bağlamda, cevap seçeneklerine bakıldığında C seçeneği dışındaki seçenekler Ar-Ge sürecinde gelişen ürün ve hizmetlerin sonuç çıktıları arasındadır. C seçeneği ise şirket içi süreçlerle ilgilidir.