Aşağıdaki çevresel faktörlerden hangisi işletmelerin makro çevresi kapsamında değildir?
İşletmelerin makro çevresi; ekonomik çevre, demografik çevre, sosyo kültürel çevre, yasal çevre ve ekonomik çevreden oluşmaktadır. Düzenleyici ve denetleyici kurumlar işletmelerin mikro çevresinde yer almaktadır. Doğru cevap C'dir.
Tüm uzmanların fikir alışverişi sonucunda bir uzlaşmaya varmaları ile geleceğe ilişkin izlenimler elde eetme yönetemine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?
Delphi tekniğinde, işletme yöneticileri sektörlerini tanıyan, deneyim sahibi uzmanlara geleceğe yönelik beklentilerini sorarlar. Beklentiler, belirli bir olay, yeni bir teknoloji ya da ürün ile ilgili olabilir. Uzmanların birbirlerinden habersiz bir şekilde görüşlerini bildirmelerinin ardından işletme yöneticileri tüm görüşleri derler ve tekrar uzmanlara gönderirler. Böylece tüm uzmanların fikir alışverişi sonucunda bir uzlaşmaya varmaları ile geleceğe ilişkin izlenimler elde edilmiş olur.
Aşağıdakilerden hangisi kâr amacı gütmeyen örgütlerden biridir?
Kâr amacı gütmeyen örgütler; kamu kurum kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarıdır. Adından da anlaşılacağı üzere bu örgütlerin asıl amaçları kâr elde etmek değildir. Belirlemiş oldukları amacı gerçekleştirmek için faaliyette bulunurlar. Fakat bu durum örgütlerin gelir ve kâr elde etmeyeceği/ etmediği manasına gelmemektedir. Bu örgütler de faaliyetleri sonucu gelir/kâr elde etmektedir. Buradaki ince nokta kâr elde etmenin bir amaç değil; faaliyetlerin devamını sağlayabilmek için bir araç olmasıdır. Diğer bir örgüt türü ise kâr amacı güden örgütler yani işletmelerdir. Kamu kurum kuruluşlarından ve sivil toplum kuruluşlarından farkı; elde etmek istedikleri kârın bir araç değil amaç; yapılan faaliyetlerin ise kâr elde etmek için bir araç olmasıdır.
Üretim sürecinde ham madde ve malzemeleri işleyerek biçimsel, fiziksel veya kimyasal olarak değişikliğe uğratıp ihtiyaçlara uygun ürünlere dönüştüren işletmeler aşağıdakilerden hangisidir?
Endüstri veya imalat işletmeleri olarak da adlandırılan bu işletmeler, üretim sürecinde ham maddeve malzemeleri işleyerek biçimsel, fiziksel veya kimyasal olarak değişikliğe uğratıp ihtiyaçlara uygunürünlere dönüştürür.
Carroll sosyal sorumluluğun dört boyutta incelenebileceğini ifade etmiş ve bun ilişkin bir piramit modeli geliştirmiştir. Buna göre piramidin ikinci basamağında hangi boyut yer almaktadır?
Carroll sosyal sorumluluğun dört boyutta incelenebileceğini ifade etmektedir. Carroll, bu dört boyuttan oluşan bir sosyal sorumluluk piramidi (modeli) geliştirmiştir. Sosyal sorumluluk piramidinde ele alınan kategoriler önceliklerine göre sıralanmaktadır. İşletmenin temel önceliği kâr ederek varlığını sürdürmektir. Bu anlamda işletme ekonomik sorumluluklarını yerine getirmelidir. Piramidin ikinci basamağında ise işletmenin yasal sorumlulukları yer almaktadır.
Yıllık istihdam edilen çalışan sayısı 250 kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 125 milyon Türk lirasını aşmayan işletmeler hangi grupta yer alır?
Orta Ölçekli İşletmeYıllık istihdam edilen çalışan sayısı 250 kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 125 milyon Türk lirasını aşmayan işletmelerdir. Genellikle, dayanıklı ve dayanıksız tüketim mallarının üretildiği endüstri alanlarında faaliyet gösterirler (Şimşek ve Çelik, 2008: 34). Özellikleri gereği esnek bir yapıya sahiptirler. Değişen çevre koşullarına kolayca uyum sağlayabilir, talebin durumuna göre ürettikleri mal ve hizmetlerin türünü değiştirebilirler
Carroll sosyal sorumluluğun hangi boyutları olduğunu öne sürmüştür?
Carroll sosyal sorumluluğun dört boyutta incelenebileceğini ifade etmektedir. Yukarıda bahsedildiği üzere bunları, ekonomik, yasal, ahlaki ve gönüllü sorumluluklar olarak sayabiliriz. Carroll, bu dört boyuttan oluşan bir sosyal sorumluluk piramidi (modeli) geliştirmiştir. Sosyal sorumluluk piramidinde ele alınan kategoriler önceliklerine göre sıralanmaktadır.
Carroll sosyal sorumluluğun kaç boyutta incelenebileceğini ifade etmektedir?
Carroll sosyal sorumluluğun dört boyutta incelenebileceğini ifade etmektedir. Yukarıda bahsedildiği üzerebunları, ekonomik, yasal, ahlaki ve gönüllü sorumluluklar olarak sayabiliriz. Doğru cevap D seçeneğidir.
Kâr amacı güderek insanlara gerekli olan malları ve hizmetleri üreten ve/veya satan örgütlere ne ad verilir?
İşletme: Kâr amacı güderek insanlara gerekli olan malları ve hizmetleri üreten ve/veya satan örgütlerdir.
Aşağıdakilerden hangisi işletme büyüklüğünün belirlenmesinde kullanılan niceliksel ölçütlerdendir?
İşletme Büyüklüğünün Belirlenmesinde Kullanılan Ölçütlerden niteliksel ölçütler aşağıdaki gibidir:
Yönetim biçimi, Pazarlık gücü, Hukuksal yapı, Örgüt yapısı, Pazar yapısı (bölgesel, ulusal, uluslararası), Sermaye yapısı.
İşletme Büyüklüğünün Belirlenmesinde Kullanılan Ölçütlerden niceliksel ölçütler aşağıdaki gibidir:
Çalışan sayısı, Sermaye miktarı, Yatırım miktarı, Satıslar, Kullanılan girdi miktarı, Üretim kapasitesi ve miktarı, Makine ve tezgah sayısı, Harcanan enerji miktarı, Pazar payı, Kullanılan arazinin alanı, Harcanan enerji miktarı, İşgörenlere ödenen ücretler
Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin sınıflandırılmasına yönelik yaklaşımlarincelendiğinde en yaygın kullanılan ölçütlerden değildir?
İşletmelerin sınıflandırılmasında ürettikleri mal ve hizmetler, faaliyet alanları, büyüklükleri, hukuki yapıları gibi çok çeşitli ölçütler kullanılmaktadır. İşletmelerin sınıflandırılmasına yönelik yaklaşımlarincelendiğinde en yaygın kullanılan ölçütlerin şunlar olduğu görülmektedir:• Faaliyet Alanı• Sermayenin Mülkiyeti• Büyüklük• Üretimde Kullanılan Teknoloji• Hukuki Yapı• İşletmeler Arası Anlaşmalar
Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin sınıflandırılmasına yönelik yaklaşımlar incelendiğinde en yaygın kullanılan ölçütlerdendir?
Aşağıdakilerden hangisi yönetim fonksiyonlarından biri değildir?
İŞLETMENİN FONKSİYONLARI
Yönetim
Yönetim süreci yaklaşımında anlatıldığı üzere Fayol işletmedeki faaliyetleri 6 gruba ayırmış ve bunların en önemlisinin yönetim olduğunu vurgulamıştır. Aynı şekilde yönetim fonksiyonunu da beş fonksiyondan oluşan bir süreç olarak tanımlamıştır. Aşağıda bu fonksiyonlar kısa kısa anlatılacaktır.
Planlama
Örgütleme
Yönlendirme
Koordinasyon
Kontrol
İşletmenin en alt kademesinden en üst kademesine kadar olan insan kaynakları hangi unsurudur?
Yönetim fonksiyonlarından hangisi amaçlanan yani planlanan ile gerçekleşen arasındaki farklılığı ortaya çıkarma etkinliğidir?
Kontrol, amaçlanan yani planlanan ile gerçekleşen arasındaki farklılığı ortaya çıkarma etkinliğidir. Kontrol sayesinde planlanan durumla gerçekleşen durum arasındaki fark tespit edilmeye çalışılır.
İşletme birbirine benzeyen az sayıda dış çevre faktöründen etkileniyor ve çevre faktörleri sık sık değişiyor ise hangi belirsizlik düzeyine sahiptir?
Orta-Yüksek Düzey Belirsizlik: İşletme birbirine benzeyen az sayıda dış çevre faktöründen etkileniyor ve çevre faktörleri sık sık değişiyor ise orta-yüksek düzey belirsizlik koşulları söz konusudur.
Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin faaliyet gösterdikleri sektörde sürekli etkileşim hâlinde oldukları, ürün, para ve bilgi paylaştıkları tüm aktörleri ve bu aktörlerin davranışları ile oluşturduğu çevreyi ifade eder?
Mikro çevre, işletmelerin faaliyet gösterdikleri sektörde sürekli etkileşim hâlinde oldukları, ürün, para ve bilgi paylaştıkları tüm aktörleri ve bu aktörlerin davranışları ile oluşturduğu çevreyi ifade eder.
Aşağıdakilerden hangisi işletme büyüklüğünün belirlenmesinde kullanılan niteliksel ölçütlerdendir?
İşletme Büyüklüğünün Belirlenmesinde Kullanılan Ölçütlerden niteliksel ölçütler aşağıdaki gibidir:
Yönetim biçimi, Pazarlık gücü, Hukuksal yapı, Örgüt yapısı, Pazar yapısı (bölgesel, ulusal, uluslararası), Sermaye yapısı.
İşletme Büyüklüğünün Belirlenmesinde Kullanılan Ölçütlerden niceliksel ölçütler aşağıdaki gibidir:
Çalışan sayısı, Sermaye miktarı, Yatırım miktarı, Satıslar, Kullanılan girdi miktarı, Üretim kapasitesi ve miktarı, Makine ve tezgah sayısı, Harcanan enerji miktarı, Pazar payı, Kullanılan arazinin alanı, Harcanan enerji miktarı, İşgörenlere ödenen ücretler
Aşağıdakilerden hangisi Modern Sonrası Yönetim teorilerinden biri değildir?
Durumsallık yaklaşımı, Modern Yönetim Dönemi'ne ait yaklaşımlardan biridir.
İşletmelerde sosyal sorumluluk kavramı hangi yıllardan itibaren işletme yazınında önem kazanmıştır?
İşletmelerde sosyal sorumluluk kavramı sanayi devrimi sonrası kitlesel üretimin sonuçlarının 1950’li yıllardan itibaren toplumsal anlamda daha açık bir şekilde görülmesi ve toplumsal yapı içerisinde yer alan bütün aktörleri etkilemesiyle birlikteişletme yazınında önem kazanmış ve günümüze kadar artan bir yoğunlukta tartışılmaya devam etmiştir.