İşletme birbirine benzeyen az sayıda dış çevre faktöründen etkileniyor ve çevre faktörleri sık sık değişiyor ise orta-yüksek düzey belirsizlik koşullarının söz konusu olduğu çevresel belirsizlik aşağıdakilerden hangisidir?
Orta-Yüksek Düzey Belirsizlik: İşletme birbirine benzeyen az sayıda dış çevre faktöründen etkileniyor ve çevre faktörleri sık sık değişiyor ise orta-yüksek düzey belirsizlik koşulları söz konusudur.
Aşağıdakilerden hangisi toplumların iş hayatlarında egemen olan değerleri ifade eder?
Maskülen-Feminen Kültür: Toplumların iş hayatlarında egemen olan değerleri ifade eder. Yoğun rekabet, daha fazla kazanç elde etme hırsı ve başarı maskülen kültüre ait değerleri ifade ederken iş birliğine verilen önem, zayıfların korunması, fikir ayrılıklarının uzlaşma ile giderilmesi
Aşağıdakilerden hangisi işletmelerde sosyo-kültürel çevre ile ilgili bir kavram değildir?
Düzenleyici ve denetleyici kurumlar, işletmeler için mikro çevre kapsamında ele alınabilen bir faktördür.
Aşağıdakilerden hangisi Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisinin en alt basamağı olan fizyolojik ihtiyaçlar arasında yer almaz?
İŞLETME KAVRAMI VE İŞLETMECİLİĞE İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR
İhtiyaç
Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi Teorisinin temelinde yer alan ihtiyaçlar aşağıdakilerden hangisidir?
Bakınız Resim 1.1
Aşağıdaki çevresel faktörlerden hangisi mikro çevre faktörlerinden biridir?
Mikro çevre, işletmelerin faaliyet gösterdikleri sektörde sürekli etkileşim hâlinde oldukları, ürün, para ve bilgi paylaştıkları tüm aktörleri ve bu aktörlerin davranışları ile oluşturduğu çevreyi ifade eder. Tedarikçiler mikro çevre kapsamındadır. Doğru cevap E'dir.
Aşağıdakilerden hangisi Psikolog Abraham H. Maslow'un ortaya koyduğu ihtiyaç hiyerarşisini etkileyen unsurlardan biri değildir?
• İhtiyaçların önemi herkeste aynı düzeyde değildir. Temel ihtiyaçların karşılanmasından doğan motivasyonun etkinliği zayıf ve kısa süreli, ikincil ihtiyaçların karşılanmasından doğan davranış etkinliği daha güçlü ve uzun süreli olacaktır.
• Bu sıralamada, ihtiyaçlar arasında kesin bir sınır ve ayrım yoktur. Belli bir ihtiyaç grubu içinde bulunan bireyin diğer ihtiyaçlarını hissetmediğini söyleyemeyiz.
• Bir ihtiyaç grubundan diğerine geçmek için o ihtiyacın yüzde yüz tatmin edilmiş olması gerekmez.
• Bireylerin içinde yaşadığı toplumların yapısı, bu hiyerarşinin işleyişini etkiler.
Türkiye'de işletmelerin hukuki yapısını düzenleyen temel kanun aşağıdakilerden hangisidir?
Türkiye’de işletmelerin hukuki yapısını düzenleyen temel kanun Türk Ticaret Kanunu’dur. Bunun yanı sıra Borçlar Kanunu, Kooperatifler Kanunu, Vergi Kanunu ve İş Kanunu’nda da işletmelerin hukuksal yapılarını belirleyen düzenlemeler yer almaktadır.
Tüketicilerin fiyat ve kalite karşılaştırması yaparak satın aldıkları ürünlere ne ad verilir?
Beğenmeli Mallar: Tüketicilerin fiyat ve kalite karşılaştırması yaparak satın aldıkları ürünlerdir
Aşağıdakilerden hangisi işletme içi çevrenin aktörlerinden biri değildir?
İşletme içi çevrenin en önemli aktörleri; işletme sahipleri, yöneticiler, çalışanlar ve tüm bu insanların birlikte çalışması ve etkileşimiyle oluşan örgüt kültürüdür.Müşteriler işletmenin makro çevresinin aktörleridir. Doğru cevap D'dir.
Sosyal düzeni oluşturmak için insan yaşamının çeşitli tarafları arasındaki dengeyi sağlayan İslam ahlak felsefesi aşağıdakilerden hangisidir?
Muvazene: Adalet kavramıyla ilgilidir. Sosyal düzeni oluşturmak için insan yaşamının çeşitli tarafları arasındaki dengeyi sağlar. İslam’ın yatay yönünü temsil eder.
Aşağıdaki yazarlardan hangisi girişimciyi kar elde etmek için fırsatları değerlendiren ya da yenilik gerçekleştiren kişi olarak tanımlamıştır?
T. BURNS, girişimciyi kar elde etmek için fırsatları değerlendiren ya da yenilik gerçekleştiren kişi olarak tanımlamıştır.
1944 yılında ülkelerin kalkınmak için ihtiyaç duyduğu yatırımları finanse etmek için aşağıdakilerden hangisi kurulmuştur?
Küresel çevrenin önemli aktörlerinden biri de ülkelerin katılımlarıyla oluşan küresel organizasyonlardır. Küreselleşme ile yaşanan değişimler yeni kurumları da beraberinde getirmiştir. İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda ülkelerin kalkınmak için ihtiyaç duyduğu yatırımları finanse etmek için kurulan Dünya Bankası (1944), aynı dönemde ticareti canlandırmak amacıyla kurulan Uluslararası ParaFonu (1945), dünyada barışı tesis etmeyi amaçlayan Birleşmiş Milletler (1955) ve ülkeler arasındaki ticareti düzenlemek için kurallar oluşturan Dünya Ticaret Örgütü (1995) bu kurumlara örnek olarak verilebilir.
Aşağıdaki seçeneklerden hangisi teknolojinin işletmeler üzerinden etkisini ifade etmektedir?
Teknoloji, işletmeler üzerinde giderek artan bir öneme ve etkiye sahiptir. Bu etki ve önem B seçeneğinde verilmiştir. Cevap B seçeneğidir.
Çalışanların hayat standardına uygun ücret ödemek, iş tatmini sağlayacak çalışma koşulları oluşturmak ve iyileştirmede bulunmak, işletmelerin hangi tür sosyal sorumluluk konusuna girmektedir?
Çalışanlara karşı işletmelerin sorumlulukları arasında, hayat standardına uygun ücret ödemek, iş tatmini sağlayacak çalışma koşulları oluşturmak ve iyileştirmelerde bulunmak, insan ilişkilerine değer verilen çalışma ortamları oluşturmak, mesleki eğitim ve kariyer gelişimlerine katkıda bulunmak, sağlık açısından zararlı iş ortamlarından kaçınmak vb. sayılabilir.
İşletme içi faktörlere ilişkin ürün taklitleri, hangi fonksiyonla ilgili iş ahlakı konularındandır?
İşletme içi faktörlere ilişkin ürün taklitleri, pazarlama fonksiyonuyla ilgili iş ahlakı konularındandır.
Aşağıdakilerden hangisi temel ahlak sistemleri içerisinde yer almaz?
Temel ahlak sistemleri;
Relativizm (Bireysel Çıkar)Faydacılık (Fayda ve Maliyetler) Evrenselcilik (Görev)Haklar (Bireysel Hak ve Özgürlükler) Dağıtıcı Adalet (Hak ve Adalet) Ebedi Yasa (Kutsal Kitap)
İşletme-iktisat literatüründe inovasyon kavramınından ilk kez kim bahsetmiştir?
İşletme-iktisat literatüründe inovasyondan ilk kez Schumpeter (1883-1950) bahsetmiştir.
Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin büyüklüklerine göre sınıflandırılmasında kullanılan tanımlar arasında yer almaz?
İşletmeler büyüklüklerine göre genelde küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler biçiminde sınıflandırılmakla birlikte günümüzde bu sınıflandırma genişletilerek çok küçük (mikro) ve çok büyük (makro) ölçekli işletmeler de sınıflandırmaya dahil edilmiştir. Metro ölçekli işletmeler sınıflandırmada kullanılan tanımlar arasında yer almaz. Doğru cevap E’dir.