Aşağıdakilerden hangisi orta düzeyde yönetici sınıfında yer almaktadır?
Üst düzey yöneticiler şirketin amaçları doğrultusunda yürütülmesi gereken faaliyetleri bölümlere ayırırlar. Her bir bölüme, kendine bağlıve sorumlu yöneticiler atarlar. Ardından onlara kendi emrine verilmiş kaynaklardan yararlanma olanağı vererek bu bölümlerin yürütülmesini sağlarlar. Orta düzeydeki bu işleri üst yönetime karşı sorumlu olarakyönetmekle görevli olan yöneticiler orta düzey yöneticilerdir (Manager, müdür, daire başkanı vb.). Orta düzeydeki yöneticiler, orta düzey amaçları doğrultusunda işleri bölümlere ayırırlar. Bu bölümlerin herbirine bir sorumlu yönetici atanarak alt yönetim düzeyleri oluşturulur. Alt düzeylerdeki işlemsel (operasyonel) işlerle görevli olan ve orta düzey yöneticilere bağlı olarak çalışan yöneticiler de alt düzey yöneticiler olarak adlandırılırlar (Supervisor, gözetmen, formen, şef vb.). Doğru cevap C'dir.
I. Talep tahmini ve pazar araştırması,II. Kuruluş yerinin seçimi,
III. Öngörülemeyen gelirlerin belirlenmesi
IV. İşletme büyüklüğü ve kapasitesinin belirlenmesi,
V. Tahmini giderlerin belirlenmesi
Yukarıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri ekonomik araştırma kapsamındadır?
III. ve V. ifadeler çeldirici şık olarak yazılmıştır. Tahmini giderler değil gelirlerin belirlenmesi ekonomik araştırma kapsamındadır. I,II,IV. maddeler ekonomik araştırma kapsamındadır. Doğru Cevap E'dir.
Aşağıdakilerden hangisi temel endüstri işletmelerinden biri değildir?
Temel endüstri işletmeleri; çiftçilik, ormancılık, balıkçılık, hayvancılık ve madencilik faaliyetleriyle uğraşan işletmelerden oluşur (Turan, 2014: 88).
Aşağıdakilerden hangisi Büyüklüklerine Göre İşletme Türlerinden biridir?
• Faaliyet Alanlarına Göre İşletme Türleri
– Ürün Üreten İşletmeler
– Hizmet Üreten İşletmeler
– Ticaret İşletmeleri
• Sermayenin Mülkiyetine Göre İşletme Türleri
– Özel İşletmeler
– Kamu İşletmeleri
– Yabancı Sermayeli İşletmeler
• Büyüklüklerine Göre İşletme Türleri
– Mikro Ölçekli İşletmeler
– Küçük Ölçekli İşletmeler
– Orta Ölçekli İşletmeler
– Büyük Ölçekli İşletmeler
– Makro Ölçekli İşletmeler
• Üretim Faktörlerinin Ağırlığına Göre İşletme Türleri
– Emek Yoğun İşletmeler
– Sermaye Yoğun İşletmeler
• Hukuki Yapılarına Göre İşletme Türleri
– Kişi (Şahıs) İşletmeleri
– Sermaye İşletmeleri
– Kooperatifler
• İşletmeler Arası Anlaşmalara Göre İşletme Türleri
– Centilmen
– Kartel
– Konsern
– Tröst
– Holding
– Konsorsiyum
– Tam Birleşme (Merger veya Füzyon)
Tüketiciye üst düzeyde ve farklı getiriler sağlayan, özgün özelliklere sahip ürünlere ne ad verilmektedir?
Tüketiciye üst düzeyde ve farklı getiriler sağlayan, özgün özelliklere sahip ürünlere özellikli mallar denmektedir. Cevap D seçeneğidir.
Aşağıdakilerden hangisi kültür ile ilgili özelliklerden birisi değildir?
Kültür, maddi ve maddi olmayan unsurlarıyla insan davranışlarını şekillendirir. İnsanın hayatı nasıl anlamlandırdığını, belirli olaylar karşısında nasıl davranışlar göstereceğini belirler. Buna ek olarak kültür;• Görecelidir. Her kültür kendisine özgü doğru ya da yanlış davranış kalıplarına sahiptir.• Bireyler ile ilgili değil, insan toplulukları ileilgilidir. Kültürden bahsedebilmek için insanların paylaştığı ortak değerlerin olması gerekir.• Nesilden nesile aktarılır. Toplumun yeniüyeleri olan çocuklar başta aile ve eğitimkurumları aracılığıyla kültürel ögeleri öğrenir, sonraki nesillere aktarırlar (Cavusgilvd., 2008).
Yukarıda verilen bilgiler ışığında, doğru yanıt B'dir.
Aşağıdakilerden hangisi kârsız ve verimsiz stratejilerin sonlandırıldığı strateji türüdür?
Yatırımları azaltma ve tasfiye stratejileri: Kârsız ve verimsiz stratejilerin sonlandırıldığı strateji türüdür. Bu stratejide işletme pazarda en uygun ürünleri üreterek ve bu ürünlere yoğunlaşarak küçülmeyi tercih etmektedir. İşletme genellikle bu stratejiyi, herhangi bir tasarruf stratejisinde başarısız olduğunda, kaynakları bir strateji için yetersiz kaldığında, işletmenin büyük miktarlarda nakit ihtiyacı olduğunda ve anti-tröst kanunları işletmeyi tehdit ettiğinde tercih etmektedir.
Aynı ihtiyacı karşılayabilen ürünlere ne ad verilir?
İkame Ürünlerin Varlığı: Aynı ihtiyacı karşılayabilen ürünlere ikame ürünler adı verilir.
Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin küresel çapta strateji oluştururken tercih yapması gereken stratejik boyutlar arasında değildir?
Tüketim talebi işletmecilikte önemli olmasına rağmen soruda geçen tercih boyutları arasında yer almamaktadır.
Müşteriler için değer yaratma, değeri tanıtma ve sunmayı hedefleyen ve örgüte ve onun paydaşlarına fayda sağlama amacıyla müşteri ilişkilerini yönetmeye yönelik bir süreçler dizisi olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Amerikan Pazarlama Derneğinin tanımına göre pazarlama; müşteriler için değer yaratma, değeri tanıtma ve sunmayı hedefleyen ve örgüte ve onun paydaşlarına fayda sağlama amacıyla müşteri ilişkilerini yönetmeye yönelik bir süreçler dizisidir.
Küçük işletmelerde büyümeyi etkileyen değişkenleri araştıran çalışmalar değerlendirildiğinde, bu değişkenler aşağıdaki gibi 4 grupta sınıflandırılmaktadır: 1. Yönetim Stratejileri 2. Girişimcilerin Özellikleri 3. Çevresel ya da Sektöre Özgü Unsurlar 4. İşletmeye Özgü Özellikler
Yönetim Stratejileri: Büyüme hedefi, Personel işe alım ve geliştirme kapasitesi, Ürün pazarı geliştirme, Finansal kaynaklar, Yurt dışı pazarlara açılma ve işletmeler arası işbirlikleri, Esneklik
Girişimcilerin Özellikleri: Girişimcinin Motivasyonu, Girişimcinin eğitim durum, Girişimcinin Deneyimi Kurucu takımın büyüklüğü
Çevresel ya da Sektöre Özgü Unsurlar: Sektördeki talep, Sektördeki rekabet
İşletmeye Özgü Özellikler: İşletmenin büyüklüğü, İşletmenin yaşı, İşletmenin içinde bulunduğu gelişim aşaması
Doğru yanıt A’dır.
Aşağıdakilerden hangisi işletme dışı ahlaki faktörlerden birisidir?
İşletme dışı ahlaki faktörler:
Pazar ve Rekabet, Çevre Faktörleri, Teknolojik Faktörler ve Yasal Faktörlerdir.
Aşağıdakilerden hangisi işletmenin faaliyet gösterdiği alanda gelişim sağlayarak riskli alanlardan kaçınma stratejisidir?
Durgun büyüme ve durumunu koruma stratejileri: İşletmenin faaliyet gösterdiği alanda gelişim sağlayarak riskli alanlardan kaçınmasıdır. Bu stratejilerde işletme benzer ya da aynı ürünleri pazara sunmakta ve yavaş büyümeyi tercih etmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi işletmelerde yalnızca rekabet üstünlüğü için uygulanan genel stratejilerden biridir?
Rekabet üstünlüğü için genel stratejiler: İşletmeler, faaliyetlerini devam ettirebilmek için en uygun stratejiyi belirlemeden önce, tüm alternatif stratejileri incelemeli ve işletmenin faaliyet alanına ve yapısına en uygun stratejiyi seçmelidir. Bu grupta 6 strateji bulunmaktadır. Bunlardan; Büyüme ve gelişme stratejileri ise işletmeler daha fazla kâr elde edebilmek için büyümek istemektedir. Doğru cevap D şıkkıdır.
Pazara hâkim olmak amacıyla üretilen malların tek bir merkezden pazarlanması ile oluşturulan kartele ne ad verilir?
Satış Karteli: Pazara hâkim olmak amacıyla üretilen malların tek bir merkezden pazarlanması ile satış kartelleri oluşturulmaktadır. Ortak satış birimlerinin kurulmasıyla işletmeler aynı fiyatları uygulayacağından bu kartel türü bir bakıma fiyat kartellerinin de işlevlerini üstlenir. Doğru yanıt A’dır.
Birden fazla işletmenin hukuksal ve ekonomik bağımsızlığını yitirmeksizin belirli bir işi yapmak üzere geçici olarak iş birliği içine girmesine ne ad verilir?
s.146
İŞLETMELERİN BÜYÜMELERİNDE İŞ BİRLİKLERİ VE ORTAK GİRİŞİMLER
Konsorsiyum
Birden fazla işletmenin hukuksal ve ekonomik bağımsızlığını yitirmeksizin belirli bir işi yapmak üzere geçici olarak iş birliği içine girmesi konsorsiyum olarak adlandırılır.
İşletmeler genellikle ilk kaç ayda başarısız olmaktadır?
İşletmelerin yarısından fazlası genellikle ilk 6 yılda başarısız olmaktadır. Doğru cevap B'dir.
Yöneticileri yönetici olmayan çalışandan ayıran en önemli fark aşağıdakilerden hangisidir?
İşletmelerde genel olarak “üst, orta ve alt olmak üzere” üç farklı düzeyde yönetim kademesi vardır. Yöneticileri yönetici olmayan çalışandan ayıran en önemli fark “yetki” dir. İşletmedeki düzeyler, yani hiyerarşik yapı yöneticinin kullandığı yetkinin ölçüsüne göre belirlenir. Bu yetki ölçüsünde her işletmenin ya da her şirketin başında sorumlu bir yönetici bulunur. Doğru cevap D’dir.
"Satışlarda yıllık artış oranı" küresel işletmelerin hangi amacı kapsamındadır?
Küresel işletme amaçlarında "pazarlama" kapsamına giren amaçlar şu şekildedir:• İşletmenin toplam pazar payı (küresel, bölgesel ve ulusal)• Satışlarda yıllık artış oranı• Yerel pazarlar arasındaki ölçek ekonomisi için koordinasyon
I. araştırma
II. planlama
III. uygulama
IV. değerlendirme
Yukarıdakilerden hangileri Halkla ilişkiler sürecinin aşamalarını oluşturan fonksiyonlardır?
Halkla ilişkiler faaliyetleri araştırma, planlama, uygulama ve değerlendirme olmak üzere dört aşamalı bir süreçten geçmektedir