• İşletme İlkeleri Deneme Final Sınavları – Deneme 3

İşletme İlkeleri
Deneme Final Sınavları - Deneme 3
1.

Aşağıdakilerden hangileri mikro çevrenin temel unsurları arasında sayılmaktadır?

I.  Müşteriler,

II. Tedarikçiler,

III. Rakipler,

IV. Sektördeki rekabet,

V. Düzenleyici kurumlar ve iş gücü

Doğru Cevap: "D" I-II-III-IV-V
Soru Açıklaması

Makro çevredeki değişimler sektör ayırt etmeksizin tüm işletmeleri etkilerken mikro çevredeki değişimler öncelikle değişimin gerçekleştiği sektörlerde faaliyette bulunan işletmeleri etkiler. İşletmenin müşterileri, tedarikçileri, rakipleri, sektördeki rekabet, düzenleyici kurumlar ve iş gücü piyasası mikro çevrenin en temel unsurlarıdır.

2.

Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin ekonomik bağımsızlıklarını kaybettiği iş birliklerinden biridir?

Doğru Cevap: "A" Konsern
Soru Açıklaması

İŞLETMELERİN BÜYÜMELERİNDE İŞ BİRLİKLERİ VE ORTAK GİRİŞİMLER

Konsern

Konsern şeklinde iş birliği içine giren işletmeler, ticari unvanlarını ve markalarını korumakla birlik­te konserne girdikten sonra ekonomik bağımsız­lıklarını kaybederek dâhil oldukları konsernin bir parçası olur. Konserne giren işletmeler ekonomik bağımsızlıklarını kaybettiklerinden finansal yöne­tim fonksiyonları tek elden yürütülür.

3.

İşletmenin belirli bir gelecek zaman diliminde, belirli bir pazarlama çabası ile birürününden satabileceği miktar aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "E" Satış Tahmini
Soru Açıklaması

Satış Tahmini: İşletmenin belirli bir gelecek zaman diliminde, belirli bir pazarlama çabası ile bir ürününden satabileceği miktardır.

4.

Aşağıdakilerden hangisi sınır ötesi küresel rekabet stratejisinin aksine, küresel rekabet için belirli bir pazar payına ve belirli bir ya da birkaç ürüne odaklanmayı ifade etmektedir?

Doğru Cevap: "D" Küresel odaklanma stratejisi
Soru Açıklaması

Küresel odaklanma stratejisi: Küresel odaklanma stratejisi, sınır ötesi küresel rekabet stratejisinin aksine, küresel rekabet için belirli bir pazar payına ve belirli bir ya da birkaç ürüne odaklanmayı ifade etmektedir. 

5.

Yeni tasarladığı kahve makinesini satışa sunan bir firmanın pazarlama birimi bir süre sonra beklenenin aksine eski tasarımlı makine satışlarının yenisinden daha fazla olduğunu belirlemiştir. Pazarlama biriminin bu durumun nedenini anlayabilmek için öncelikli olarak hangi birim ile iş birliği yapması beklenir?

Doğru Cevap: "A" Ar-Ge ve inovasyon
Soru Açıklaması

Ar-ge ve inovasyon fonksiyonunu, işletmenin temel fonksiyonları üretim ve pazarlamadan ayrı düşünmek mümkün değildir. Her üç fonksiyon sürekli etkileşim içerisindedir. Pazarlama, müşterilerin beklenti ve ihtiyaçlarını sürekli takip ederek pazardaki değişimleri ar-ge departmanına bildirmekte, ar-ge departmanı ise yaptığı araştırmalar ve buluşlar sonucunda elde ettiği sonuçları hemen pazarlama bölümü ile paylaşmaktadır. Doğru yanıt A seçeneğidir.

6.

Yatırım kararı alınmadan önce, kurulması düşünülen işletmeyle ilgili ekonomik, teknik, finansal, yasal ve organizasyonel bilgilerin toplanarak, sistemli bir biçimde sunulması sürecine ne ad verilir?

Doğru Cevap: "B" Yapılabilirlik araştırması
Soru Açıklaması

Yapılabilirlik araştırması (Fizibilite etüdü), yatırım kararından önce; girişimciye, proje düşüncesinin karlı ve akılcı olup olmadığı hakkında bilgi veren kapsamlı bir çalışmadır. Burada amaç; yapılması düşünülen yatırımın yararlarını, yatırıma ayrılacak kaynakların alternatif kullanımlarını belirleyerek en karlı yatırım alanının seçimini sağlamaktır.

7.
Hangisi Stokastik büyüme yaklaşımının özelliklerinden biri değildir ?
Doğru Cevap: "D" İşletmenin büyümesi kendine has koşullara göre şekillenmektedir.
Soru Açıklaması

İşletmenin büyümesinin kendine has koşulları olması evrimsel yaklaşımın özelliklerindendir. 

8.

Vergilerin düşük hesaplanabilmesi için gerçek dışı belgelerin kullanılması işletme içi faktörlerle ilgili iş ahlakı konularından hangisinin kapsamında yer alır?

Doğru Cevap: "E" Muhasebe fonksiyonuyla ilgii iş ahlakı konuları
Soru Açıklaması

Vergilerin düşük hesaplanabilmesi için gerçek dışı belgelerin kullanılması işletme içi faktörlerle ilgili iş ahlakı konularından muhasebe fonksiyonu ile ilgili iş ahlakı konuları içinde yer alır.

9.

Yöneticilerin etkileyemediği ancak uyum sağlamak zorunda kaldıkları çevresel unsurları ifade eden en doğru kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "B" Makro Çevre
Soru Açıklaması

Yöneticilerin etkileyemediği ancakuyum sağlamak zorunda kaldıkları çevresel unsurlar Makro Çevre olarak tanımlanır. Makro çevreninbir parçası olan, işletmenin faaliyet gösterdiği sektörde sürekli etkileşim hâlinde olduğu aktörler iseişletmenin Mikro Çevresini oluşturur. İşletme, mikro çevresi üzerinde bilgi, beceri ve finansal gücüne göre etki sahibi olabilir. İşletme yöneticilerininetkileyebildiği çevresel unsurlar ise İşletme İçi Çevreolarak tanımlanır. Doğru cevap B seçeneğidir.

10.

Bir ya da birden fazla sayıda bağlı şirketin hisse senetlerini bünyesinde tutarak onları finansman ve yönetim açısından kontrol altına alan şirkete ne ad verilir?

Doğru Cevap: "D" Holding
Soru Açıklaması

İŞLETMELERİN BÜYÜMELERİNDE İŞ BİRLİKLERİ VE ORTAK GİRİŞİMLER

Holding

Bir ya da birden fazla sayıda bağlı şirketin hisse senetlerini bünyesinde tutarak onları finansman ve yönetim açısından kontrol altına alan şirkete hol­ding adı verilmektedir. Ana şirket, yavru şirketlerin temel politikalarının oluşturulmasında ve deneti­minde aktif rol üstlenmektedir.

11.

Sosyal sorumlulukla ilgili yaklaşımlarda, modern yaklaşım ne anlama gelmektedir?

Doğru Cevap: "A" Çevreci, sosyal sorumluluk alan firmalardır.
Soru Açıklaması

Modern yaklaşıma göre müşteriler, işletme için birinci derecede öneme sahiptir ve işletme gelirinin sağlayıcıları olarak görülürler. Modern yaklaşım, aslında pazar koşulları içinde işletmelerin çıkar grupları arasında değişen dengelerden etkilenen bir yaklaşımdır. Tüketicilerin korunmasına yönelik hareketlerin yaygınlaşmaya başlaması, çevrecilik hareketlerinin işletmeler üzerinde önemli bir baskı unsuru olması, işletme yönetiminde Toplam Kalite Yaklaşımının ortaya çıkması ve pazarlama faaliyetlerinin müşteri odaklı hâle gelmesi, işletmelerin sosyal sorumluluklarının alanının genişlemesine ve sosyal sorumluluk kavramının daha geniş açıdan ele alınmasına neden olmuştur. 

12.

İktisadi işbirliği ve kalkınma teşkilatı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "D" OECD Organization For Economic Cooperation and Development
Soru Açıklaması

İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD Organization For Economic Cooperation and Development)

13.

Aşağıdakilerden hangisi  talep tahmin araştırması bilgi toplama yöntemlerinden birincil veri kaynağına örnek teşkil etmektedir?

Doğru Cevap: "A" Tüketici Mehmet Bey ve Ali Bey  ile yapılan birebir görüşme
Soru Açıklaması

Tüketici Mehmet Bey ve Ali Bey  ile yapılan birebir görüşme birincil veri kaynağına örnektir. Sanayi ve ticaret odaları yayınları, Finans kuruluşlarının raporları, TÜİK istatistikleri, Özgün tez ve makaleler ikincil veri kaynaklarına örnektir.

14.

Aşağıdakilerden hangisi küreselleşmenin daha fazla hız kazanmasına neden olan gelişmelerden biri değildir? 

Doğru Cevap: "B" Ürün çeşitlerindeki artış
Soru Açıklaması

Ürün çeşitleri günden güne artmaktadır ancak bunun küreselleşme ile doğrudan bir ilgisi yoktur. 

15.

Aşağıdakilerden hangisi ikincil bilgi kaynakları örneklerinden biri değildir?

Doğru Cevap: "D" Hedef pazarı oluşturan tüketiciler
Soru Açıklaması

İkincil kaynaktan bilgi toplama ise istatistikler, raporlar, özgün tezler, makaleler ve kitaplar gibi bilgi kaynaklarından alınan veri ya da bilgilerin genelleme, çözümleme, sentez, yorum ve değerlendirmesini içerir. İkincil kaynaklar kullanılarak yapılan bir araştırma, araştırmacıya para, zaman ve emek tasarrufu sağlar. Peki, ikincil bilgi kaynakları örnekleri nelerdir? 

• Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yayınları, 

• T.C. Kalkınma Bakanlığı yayınları, 

• Sanayi ve ticaret odaları yayınları, 

• T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) yayınları, 

• Uluslararası Çalışma Teşkilatı (ILO), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı (OECD), Avrupa Birliği (AB) yayınları,

• Sendika, sektör birlikleri ve diğer meslek kuruluşlarının yayınları, 

• Finans kuruluşlarının raporları, 

• Valilik, kaymakamlık ve belediyelerin görüş ve yorumları, 

• Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Tez Merkezi’nde bulunan girişimcilikle ilgili doktora ve yüksek lisans tezleri, 

• Millî Kütüphane, üniversite kütüphaneleri, halk kütüphaneleri ve özel kütüphanelerde bulunan bilgi kaynakları, 

• Birleşmiş Milletler Teşkilatı (UN), Uluslararası Para Fonu (IMF), Gıda Tarım Teşkilatı (FAO), Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), İhracatı Geliştirme Merkezi (İGEME) yayınları ikincil bilgi kaynakları örnekleri arasında sıralanabilir.

16.

Aşağıdakilerden hangisi İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD)’nin en temel görevidir?

Doğru Cevap: "B" Makroekonomik incelemeler yapmak
Soru Açıklaması

OECD’nin en temel görevi makroekonomik incelemeler yapmaktır.

17.

Uluslararasılaşmanın son aşaması olarak görülen, bir ülkenin ya da ulusun ağırlığı baskın olmayan işletmeler aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "D" Uluslar Ötesi İşletme
Soru Açıklaması

Uluslar Ötesi İşletme (Transnational Corporation): Uluslararasılaşmanın son aşaması olarak görülen işletmelerdir. Bu işletmelerin sahipliğinde çok farklı uluslardan kişilerin olması nedeniyle işletmelerde herhangi bir ülkenin ya da ulusun ağırlığı yoktur.

18.

Aşağıdakilerden hangileri işletmelerin küresel pazarlara girmeden önce alabilecekleri önlemler arasındadır ?

I- Patent başvuruları yapmak

II- Gidecekleri ülkedeki ticari haberleri taramak

III- Araştırma kurumlarından profesyonel tavsiyeler almak

IV- Uluslararası ticari fuarlara katılmak

Doğru Cevap: "E" I, II, III, IV
Soru Açıklaması

İşletmelerin küresel pazarlara girmeden önce alabilecekleri önlemler arasında :

  • Patent başvuruları yapmak,
  • Gidecekleri ülkedeki ticari haberleri taramak,
  • Araştırma kurumlarından profesyonel tavsiyeler almak,
  • Uluslararası ticari fuarlara katılmak,
  • Uluslararası ticari sigorta yaptırmak,
  • Yerel işletmeler ile ortaklık oluşturmak, sayılabilir

Doğru cevap E seçeneğidir.

19.

Çalışanların sağlık ve güvenlik açısından, özellikle iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı koruma altına alınmasına ilişkin faaliyetlere ne ad verilmektedir?