Aşağıdakilerden hangisi yönetim fonksiyonlarından biridir?
Yönetimin dört temel fonksiyonu planlama, örgütleme, yönlendirme ve kontroldür. Doğru yanıt B seçeneğidir.
Tekelleşmeye neden olduğu için ülkemizde yasaklanan işletme biçimi hangisidir?
Tröste dâhil olan işletmelerin hisse senetleri tröstün hisse senetleri ile değiştirilmekte ve tröst kendisine katılan işletmelerin yönetimini ele geçirmektedir. Tekelleşmeye neden olduğu için ülkemizde yasalarla önlenmiştir.
Aşağıdakilerden hangisi, işletmelerin büyümesinin yararlarından biri değildir?
İşletmeler büyüdükçe, yapılacak işler ve bürokrasi artar. Bürokrasi arttıkça, katı kurallar uygulanır. Bu da zaman içinde, değişime direnen, mevcut yapıyı korumaya çalışan çalışanlar için uygun bir ortam yaratır. Bu yüzden de örgütlerde yenilikler ortaya çıkmaz ve örgüt gelişemez. Doğru yanıt E seçeneğidir.
I.Kuruluş Yeri ÜçgeniII.Eş Maliyet EğrileriIII.Karşılaştırmalı YöntemlerIV.Ulaştırma Modeli
Yukarıdakilerden hangisi/hangileri 1950’lerden sonra ortaya çıkan çağdaş kuruluş yeri seçimi yöntemlerindendir?
Geleneksel yöntemlerin basit yaklaşımları ve yetersizliklerinden dolayı, 1950’lerden sonra çağdaş yöntemler ortaya çıkmıştır. Bunlar arasında Karşılaştırmalı Yöntemler, Ulaştırma Modeli, Doğrusal Programlama Modeli, Dinamik Programlama Modeli, Karma Tam Sayılı Programlama Modeli ve Simülasyon yöntemleri sayılabilir. Dolayısıyla III ve IV yani C seçeneği doğru seçenektir.
Hedef pazarın belirlenmesinden sonra sıra pazar ihtiyaçlarının karşılanmasına gelmektedir. Pazarlama fonksiyonunun temel işlevi tüketicileri sunulan ürünlerin faydaları hakkında bilgilendirmek, doğru zamanda ve doğru yerde ve gerektiği oranda tüketici açısından kabul edilebilir bir fiyata ürünleri tüketicinin tercihine sunmaktır. Pazarlama karması olarak adlandırılan bu faaliyetler ürün, dağıtım, tutundurma ve fiyat olmak üzere dört grupta toplanmaktadır. Doğru cevap E’dir.
Dünya Bankasının kaç üyesi vardır?
Dünya Bankasının merkezi ABD’nin Washington DC şehrindedir ve toplam 189 üyesi bulunmaktadır.
Aynı sektörde faaliyet gösteren ve piyasa payının çoğunluğuna sahip işletmelerin, rekabeti ortadan kaldırmak ya da sınırlandırmak amacıyla yaptıkları anlaşmalara ne ad verilir?
İŞLETMELERİN BÜYÜMELERİNDE İŞ BİRLİKLERİ VE ORTAK GİRİŞİMLER
Kartel
Kartel, aynı sektörde faaliyet gösteren ve piyasa payının çoğunluğuna sahip işletmelerin, rekabeti ortadan kaldırmak ya da sınırlandırmak amacıyla yaptıkları anlaşmalardır.
Aşağıdaki fonksiyonlardan hangisi nitelik yönünden diğerlerinden farklıdır?
Fonksiyonları genel, temel ve yardımcı olmak üzere üç grupta inceleyebiliriz. Bu fonksiyonlar içinde yönetim, işletmenin genel fonksiyonudur. Finans, insan kaynakları, ar-ge, muhasebe, kurumsal iletişim ve halkla ilişkiler ise işletmenin yardımcı fonksiyonları olarak kabul edilmektedir. İşletmenin temel faaliyetlerine destek veren ve böylece değer yaratan faaliyetlerdir.
Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde küreselleşmenin boyutu/ boyutları doğru olarak ifade edilmiştir ?
Küreselleşmenin ekonomik, sosyo-kültürel ve siyasi olmak üzere 3 boyutu bulunmaktadır. Araştırmacılar genellikle küreselleşmenin ekonomik boyutunu ele almaktadır. Ancak küreselleşmenin diğer boyutları da ekonomik boyutu kadar önemli olmaktadır. Doğru cevap E seçeneğidir.
Bilgi toplumunun en önemli özelliği nedir?
Bilgi toplumunun en önemli özelliği değişime ve yeniliğe açık olmasıdır.
İşletmelerin kuruluşlarından itibaren yaşamları boyunca geçirdikleri aşamalar beşe indirgenebilir? Hangisi bu aşamalardan biri değildir?
İşletmeler kuruluşlarından itibaren yaşamları boyunca çeşitli aşamalardan geçmektedir. Bu aşamalar, işletmelerin kurulması, gelişmesi, resmî yapıya kavuşması, dinazorlaşması ve gerilemesi olarak beş evreye indirgenebilir. Doğru cevap D'dir.
Aşağıdakilerin hangisi işletmenin temel fonksiyonları arasında yer alır?
Üretim ve pazarlama fonksiyonları işletmenin temel fonksiyonlarını oluşturmaktadır.
Aşağıdakilerden hangi örgüt dış ticaretle ilgili olan diplomatik müzakerelere platform oluşturan, genel kabul görmüş uluslararası ticaret kuralları belirlenmesini sağlayan, ticaretle ilgili ulusal yasaların düzenli olarak gözden geçirilmesini amaçlayan tüzel kişiliğe sahip bir örgüttür?
Dünya Ticaret Örgütünün (WTO), temelleri GATT’a dayanmakta olup 1 Ocak 1995 tarihinden yürürlüğe girmiş bir kuruluştur. WTO, dış ticaretle ilgili olan diplomatik müzakerelere platform oluşturan, genel kabul görmüş uluslararası ticaret kuralları belirlenmesini sağlayan, ticaretle ilgili ulusal yasaların düzenli olarak gözden geçirilmesini amaçlayan ve üye ülkeler arasında dış ticaret anlaşmazlıklarının çözümü için mekanizma oluşturan tüzel kişiliğe sahip bir örgüttür. Örgütün en temel amacı, ürün üreten işletmelere, ihracatçılara ve ithalatçılara yardım ederek dünya ticaretini kolaylaştırmak ve ticaret kapasitesini artırmaktır.
Bir kuruluş ile hedef kitlesi arasında iyi niyet ve karşılıklı anlayışa dayalı ilişkileri sürdürmeye yönelik, önceden planlanmış çabalara ne ad verilir?
Halkla İlişkiler: Bir kuruluş ile hedef kitlesi arasında iyi niyet ve karşılıklı anlayışa dayalı ilişkileri sürdürmeye yönelik, önceden planlanmış çabalardır.
Kâr elde etmek için üretim faktörlerini bir araya getirip verimli bir biçimde kullanan ve kâr/zarara katlanan kişiye ne ad verilir?
Girişimci: Kâr elde etmek için üretim faktörlerini bir araya getirip verimli bir biçimde kullanan ve kâr/zarara katlanan kişidir. Doğru cevap B'dir.
Küresel işletmelerde strateji geliştirme sürecinin ilk basamağı hangisidir?
Misyon, bir işletmenin varoluş nedeni ve strateji oluşturma sürecinin başlangıç için en önemli noktası olduğundan ilk aşamada belirlenmelidir. Doğru cevap A seçeneğidir.
Aşağıdakilerden hangisi işletmeler arası anlaşmalara göre işletme türüdür?
Her ekonomide, farklı alanlarda faaliyet gösteren birbirinden farklı ürün ya da hizmet üreten çeşitli hukuki biçimlere sahip yüzlerce işletme yer alır. İşletmeler farklı ölçütler yönünden sınıflandırılmaktadır. İşletmeleri faaliyet alanlarına göre, sermayenin mülkiyetine göre, üretim faktörlerinin ağırlığına göre, hukuki yapılarına göre ve işletmeler arası çatışmalara göre sınıflandırabiliriz. İşletmeler arası anlaşmalara göre işletme türleri:
1. Centilmen
2. Kartel
3. Konsern
4. Tröst
5. Holding
6. Konsorsiyum
7. Tam birleşme ( Merger veya Füzyon )
Doğru cevap B'dir.
Ahlaki kararların kararın ya da eylemin niyetine dayanması ve aynışartlar altında aynı kararlara ulaşılabilinmesi hangi ahlak sisteminde yer almaktadır?
Evrenselcilik (Görev) Ahlaki kararlar kararın ya da eylemin niyetine dayanmaktadır. Aynışartlar altında aynı kararlara ulaşılabilir. Doğru cevap C seçeneğidir.
Aşağıdakilerden hangisi stratejik hedeflerin belirleneceği alanlarla ilgilidir?
I) Pazar pozisyonuII) YeniliklerIII) İş gücü verimliliğiIV) Malzeme ve finansal kaynaklarV) Kârlılık oranı
Stratejik hedeflerin belirleneceği alanlar aşağıdaki gibi sıralanabilir.• Pazar pozisyonu• Yenilikler• İş gücü verimliliği• Malzeme ve finansal kaynaklar• Kârlılık oranı• Yönetim performansı• İşgören verimliliği• Sosyal sorumluluk
Aşağıdakilerden hangisi, hizmet üreten işletmelerden biri değildir?
Montaj fabrikaları birer yapı endüstrisi işletmeleridir. Ürün üreten işletmeler sınıfındadır. Diğer seçeneklerdeki işletmeler hizmet işletmeleridir. Doğru cevap E'dir.