• İşletme Yönetimi Deneme Ara Sınavları – Deneme 20

İşletme Yönetimi
Ara Sınav - Deneme 20
1.

Aşağıdakilerden hangisi yöneticinin bireyler arası rollerinden biridir?

Doğru Cevap: "C" Liderlik rolü
Soru Açıklaması

Temsilcilik, liderlik ve ilişki rolleri yöneticinin bireyler arası rolleridir. Diğer seçenekler, yöneticinin karar verme rolleriyle ilgilidir. Doğru cevap C seçeneğidir. 

2.

Aşağıdakilerden hangisi neo-klasik yönetim kuramı doğrultusunda geliştirilen modellerin ortak özelliğidir?

 

Doğru Cevap: "E" İşletmede çalışanların verimliliklerinin ve etkinliklerinin artırılması hedeflenmiştir.
Soru Açıklaması

Doğru yanıt dışındaki şıklarda yer alan ifadeler, farklı neo-klasik yönetim kuramı doğrultusunda geliştirilen modellerin özellikleri olmasına rağmen, bu modellerin ortak özelliği değildir. Douglas McGregor’un X ve Y Tipi Yönetici Modeli, Rensis Likert’in Sistem I – Sistem 4 Modeli ve Blake ve Mouton’un Yönetsel Kafes Modeli yönetsel eylemi gerçekleştiren yöneticilerin davranışları ile ilgilidir. Chris Argyris’in Olgunlaşma Modeli Örgüt çalışanlarının olgunlaşma davranışlarıyla ilgilidir. İş tatminsizliğiyle ve bireyi işe güdüleyen nedenlerle ilgilenen model ise, Frederick Herzberg’in Hijyen Modelidir. Bu beş modelin ortak özelliği ise, işletmede çalışanların verimliliklerinin ve etkinliklerinin artırılması doğrultusunda öne sürülen varsayımlara dayanmasıdır.

3.
  • Amaçlara ulaşmada yaşanan her başarısızlığın cezai bir geri dönüşü olmayacağına dair teminat vermek gerekir.
  • Amaçlara ulaşmada elde edilen ba­şarılı sonuçların karşılığı verilmelidir.

Yukarıdaki ifadeler, etkili amaç belirleme ve planlama sürecindeki engelleri ortadan kaldırma yöntemlerinden hangisi kapsamında değerlendirilir?

Doğru Cevap: "B" Etkili bir ödül sistemi oluşturmak
Soru Açıklaması

Genelde insanların hem etkili amaç ve plan belirleme, hem de bunlarda ba­şarılı sonuçlar elde etmelerinden ötürü ödüllendirilmeleri gerekir. Çünkü bazen başarısızlıklar yöneticinin kontrolü dışında gerçekleşen faktörlerden kaynaklan­maktadır. Bundan dolayı insanlara, amaçlara ulaşmada yaşanan her başarısızlığın cezai bir geri dönüşü olmayacağına dair teminat vermek gerekir.

4.

Aşağıdakilerden hangisi amaç türlerinden değildir?

Doğru Cevap: "B" vizyon
Soru Açıklaması

Bir işletme organizasyonu içinde amaçlar, farklı seviyelerde belirlenir. Daha önce de bahsedildiği üzere dört temel amaç vardır. Bunlar misyon, stratejik, taktik ve fonksiyonel amaçlardır. 

5.
Aşağıdakilerden hangisi Henri Fayol'un öncülüğünü yaptığı Yönetim Süreci yaklaşımı izleyicilerinden birisidir?
Doğru Cevap: "A" Chester I. Barnard
Soru Açıklaması
38. sayfadaki Şekil 2.1. Klasik Yönetim Kuramının Öncüleri ve izleyicileri' incelenerek görülebilir
6.
Bir işletme organizasyonunda amaç belirleme sürecine kimler dâhil olmalıdır?
Doğru Cevap: "C" Bütün yöneticiler
Soru Açıklaması
7.
İşletmenin kendini gelecekte görmek istediği yeri ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "A" Vizyon
Soru Açıklaması
8.

Aşağıdakilerden hangisi plan yapılırken karşılaşılan sorunlara karşı bir önlem niteliğinde değildir?

Doğru Cevap: "E" Değişen çevre koşullarına karşı statik kalmak 
Soru Açıklaması

Çevre koşullarının değişimine paralel olarak planlamaların da dinamik şekilde yürütülmesi, etkili ve verimli sonuç alma ihtimalini arttıracaktır.  

9.
Aşağıdakilerden hangisi Neo-Klasik Yönetim Kuramı doğrultusunda geliştirilen modellerden biri değildir? 
Doğru Cevap: "E" Sistem Yaklaşımı 
Soru Açıklaması
10.

Doğada var olan iklim, güneş sistemi gibi sistemlere ne ad verilir?

Doğru Cevap: "D" Doğal Sistemler
Soru Açıklaması

Doğada var olan iklim, güneş sistemi gibi sistemler doğal sistemlerdir. Doğru cevap D seçeneğidir.

11.

Aşağıdakilerden hangisi Neo-Klasik Yönetim Kuramı doğrultusunda geliştirilen modeller arasında yer almaz?

Doğru Cevap: "C" Dizayn modeli
Soru Açıklaması

Neo-Klasik Yönetim Kuramı Doğrultusunda Geliştirilen Modeller

Neo-klasik yönetim kuramı doğrultusunda geliştirilen modeller arasında Do­uglas Mc Gregor’un “X ve Y Tipi Yönetici Modeli”, Rensis Likert’in “Sistem 1- Sistem 4 Modeli”, Blake ve Mouton’un “Yönetsel Kafes Modeli”, Chris Argyris’in “Olgunlaşma Modeli” ve Frederick Herzberg’in “Hijyen Modeli” sayılabilir (Pugh, Hickson, Hinings, age, ss. 173-193).

12.
Hangisi işletme organizasyonlarında hiyerarşik basmaklara göre amaçlardan biri değildir?
Doğru Cevap: "A" Kısa süreli amaçlar
Soru Açıklaması

Bir işletme organizasyonu içinde amaçlar, farklı seviyelerde belirlenir. Hiyerarşik basamaklara göre dört temel amaç vardır. Bunlar misyon, stratejik, taktik ve fonksiyonel amaçlardır.

13.
Aşağıdakilerden hangisi Taylor’un bilimsel yönetim yaklaşımı, işletme yönetiminin başarısında etkili dört ilkeden birisi değildir?
Doğru Cevap: "A" İşçilerin birbirlerini izlemelerinin teşvik edilmesi
Soru Açıklaması
Taylor’un bilimsel yönetim yaklaşımı, işletme yönetiminin başarısını dört temel ilkenin uygulanmasına bağlamaktadır. (1) Gerçek bir bilimsel çalışmanın yapılması, (2) İşçilerin bilimsel yöntemlerle seçilmesi ve sürekli olarak eğitilmesi, (3) Üzerinde bilimsel çalışma yapılan iş ile bilimsel olarak seçilip eğitilen işçilerin bir araya getirilmesi ve bu işçilere yüksek ücret ödenmesi, (4) Sosyal tarafların sürekli dostluğuna dayanan bir işbirliğinin gerçekleştirilmesi.
14.
Belirli bir amaç doğrultusunda ortak özelliklere sahip ve birbiriyle, bütünle ve çevreyle ilişkili parçalardan ve süreçlerden oluşan bir bütünü ifade eden tanım aşağıdaki kavramlardan hangisidir?
Doğru Cevap: "A" Sistem
Soru Açıklaması
15.

Amaçlar doğrultusunda insanın ve eşyanın birlikte kullanımını gerektiren kavrama ne ad verilir?

 

Doğru Cevap: "B" Yönetim
Soru Açıklaması

Amaçlar doğrultusunda insanın ve eşyanın birlikte kullanımını gerektiren kavrama yönetim denir.

16.
"Misyon” kavramıyla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?
Doğru Cevap: "C" Misyon, stratejik planlar ortaya koyulduktan sonra belirlenir
Soru Açıklaması
17.

Seçeneklerin hangisinde, girişimcinin doğa, sermaye, emek ve teknoloji gibi üretim faktörlerini bir araya getirmesine verilen doğru ad yer almaktadır?

 

Doğru Cevap: "D" Girişimcilik ruhu
Soru Açıklaması

Girişimcinin sözlük anlamı “girişimde bulunan, girişen”dir. Günlük konuşma dilinde bu kelimenin “becerikli, atılgan, iş bilen, iş adamı, tuttuğunu koparan” olarak da kullanıldığı görülmektedir. İşletme bilimi açısından girişimci kavramı, “sermayesini kâr elde etmek amacıyla ortaya koyan ve üretim faktörlerini bir araya getirerek belirli bir mal ve/veya hizmeti üretmek ve/veya pazarlamak riskini üstlenen kişi” olarak tanımlanır. Doğa (yani üretimin gerçekleştirileceği yer), sermaye (yani arazi, bina, makina, hammadde), emek (ücret karşılığında çalışan işgörenler) ve teknoloji (patent, lisans, know how, imtiyaz) gibi üretim faktörlerini “girişimcilik ruhu” bir araya getirir. Girişimcinin en önemli özelliği girişimcilik ruhuna sahip olmasıdır.

18.

İşletmenin misyonu, vizyonu, uzun dönemli hedeflerini ve bu hedeflere ulaşma yollarını somut göstergelerle belirlenmesini sağlayan plana ne ad verilir?

Doğru Cevap: ""
Soru Açıklaması

Stratejik Plan, işletmenin misyonu, vizyonu, uzun dönemli hedeflerini ve bu hedeflere ulaşma yollarını somut göstergelerle belirlenmesini sağlayan bir plandır.

19.

Yöneticiler, sorumlulukları açısından sınıflandırıldığında, satış yöneticisi, satın alma yöneticisi ve insan kaynakları yöneticisi aşağıdakilerden hangi gruba girer?

 

Doğru Cevap: "B" Fonksiyonel yönetici
Soru Açıklaması

Satış yöneticisinin, satın alma yöneticisinin ve insan kaynakları yöneticisinin çalışma alanı, yetki ve sorumlulukları ilgili olduğu fonksiyonla sınırlıdır. İşletmenin bir fonksiyonundan (bölümünden) sorumlu olan yöneticilere fonksiyonel yönetici denir.

20.

“En iyi tek bir örgüt yapısı yoktur.” önermesini kabul eden yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "D" Durumsallık Yaklaşımı
Soru Açıklaması

DURUMSALLIK YAKLAŞIMI

Klasik ve Neo-Klasik dönemde temel amaç kurumsal performansın arttırıl­masıdır. Bu bağlamda verimlilik artışı sağlayabilmek için Klasik dönem ve Neo- Klasik dönem teorisyenleri birbirlerinden farklı özelliklere sahip en verimli örgüt yapılarını tespit etmeye çalışmışlardır. Durumsallık yaklaşımı ise bu dönemdeki en iyi örgüt yapısı önermelerinin tam tersini iddia etmektedir. Tüm ortamlarda ve şartlarda geçerli olan evrensel “en doğru, en verimli” ya da “en iyi” yönetim ilkeleri ve örgüt yapısı yoktur. Her durumda geçerli bir örgüt yapısından söz edi­lemez, çünkü örgüte dair tüm kavramlar koşullara (şartlara) bağlıdır. Başka de­yişle Durumsallık yaklaşımı, “En iyi tek bir örgüt yapısı yoktur.” önermesini kabul etmektedir. Koşullara göre örgütün yapısı ve yönetim tarzı farklılık gösterecektir.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories