Bir yöneticinin statü ve yetkisine istinaden, işletme adına belirli özel gün ve etkinliklere katılması hangi yönetici rolü kapsamında ele alınabilir?
Bir yöneticinin sahip olduğu statü ve yetkilerine dayanarak çalıştığı işletmeyi dışarıda düzenlenen etkinlik ve törenlerde temsil etmesi Temsilcilik rolü gereğidir.
Bilimsel yönetimin temel dayanaklarından birisi olarak öne sürdüğü “yüksek miktarda üretim yapan bir işçinin ücreti de yüksek olmalıdır” diyen kimdir?
Frederic W. Taylor’un bilimsel yönetimin temel dayanaklarından birisi olarak öne sürdüğü “yüksek miktarda üretim yapan bir işçinin ücreti de yüksek olmalıdır görüşünü uygulamaya istekli yöneticilerin sayısı fazla olmamıştır.
Aşağıdakilerden araştırmacılardan hangisi örgütü etkileyenin diğerlerinden farklı bir değişken olduğunu öne sürmektedir?
Durumsallık yaklaşımında örgütü etkilediği düşünülen iki değişken teknoloji ve çevredir. Örgüt ve çevre ilişkisini araştırmak için birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalardan en önemlileri; Burns-Stalker’ın araştırması, Lawrence-Lorsch’un araştırması, Emery-Trist’in araştırması ve Duncan’ın araştırmasıdır. Joan Woodward ise örgüt ve teknoloji ilişkisine yönelik araştırmalar yapmıştır. Doğru cevap E seçeneğidir.
Organizasyonun amacını, çevresini, değerlerini ve gitmek istediği yönü genel hatlarıyla ortaya koyan bir ifadeye ne ad verilir?
Misyon; organizasyonun amacını, çevresi- ni, değerlerini ve gitmek istediği yönü genel hatlarıyla ortaya koyan bir ifadedir.
Aşağıdakilerden hangisi sistemin temel unsurlarından biri değildir?
SİSTEM YAKLAŞIMI
Sistem Yaklaşımının Özellikleri
Bu başlık altında girdi, süreç, çıktı, geri bildirim, açık-kapalı sistemler, dış çevre, sistem sınırları, entropi, negatif entropi ve sinerji kavramları incelenecektir.
Girdi, Süreç, Çıktı ve Geri Bildirim
Açık ve dinamik bir sistemi oluşturan temel unsurlar; girdi, süreç, çıktı ve geri bildirimdir.
Aşağıdakilerden hangisi Fayol'un sınıflandırdığı faaliyetlerden biri olan "ticari faaliyetler" den biridir?
Fayol işletmedeki faaliyetlerin aşağıda görüldüğü gibi altı gruba ayrılarak sınıflandırılabileceğini öne sürmektedir:1. Teknik faaliyetler (hammaddeyi işleyip mal üretme-imalat)2. Ticari faaliyetler (satınalma, satma, değiş-tokuş)3. Mali faaliyetler (sermayenin verimli ve etkin olarak kullanılıp kullanılmadığı)4. Güvenlik faaliyetleri (sermayedarların çıkarlarının ve işletmenin mal varlığının korunması)5. Muhasebe faaliyetleri (hisse senetleri ve tahviller, gelirler ve giderler, bilanço ve teknik analizler)6. Yönetimsel faaliyetler (planlama, örgütleme, yöneltme, koordinasyon ve denetim)