• İşletme Yönetimi Deneme Ara Sınavları – Deneme 7

İşletme Yönetimi
Ara Sınav - Deneme 7
1.

Fayol'un işletmedeki faaliyetlerin sınıflandırdığı gruplardan biri değildir?

Doğru Cevap: "C" Koordine etmek
Soru Açıklaması

Fayol işletmedeki faaliyetlerin afla¤›da görüldüğü gibi altı gruba ayrılarak sınıflandırılabileceğini öne sürmektedir:1. Teknik faaliyetler

2. Ticari faaliyetler

3. Mali faaliyetler

4. Güvenlik faaliyetleri

5. Muhasebe faaliyetleri

6. Yönetimsel faaliyetler

2.

Sistemlerin bozulmaya eğilimli olmalarını, başka deyişle, doğadaki tüm sistemlerin sonunda kendisini yok etmeye eğilimli olmasını ifade eden kavrama ne ad verilir?

Doğru Cevap: "A" entropi
Soru Açıklaması

Entropi termodinamiğin ikinci yasasıdır. Sistemin düzensizliğinin ölçüsüdür. Sistemlerin bozulmaya eğilimli olmalarını, başka deyişle, doğadaki tüm sistemlerin sonunda kendisini yok etmeye eğilimli olmasını ifade etmektedir.

3.
Aşağıdaki özelliklerden hangisi profesyonel yöneticileri diğer yöneticilerden ayıran özelliklerden biri değildir?
Doğru Cevap: "E" Rekabet stratejilerini  uygulamaya geçirirler ve sorumlu oldukları bölümleri yönetirler 
Soru Açıklaması
4.
Aşağıdakilerden hangisi planlama süreci sonunda elde edilen planların özelliklerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "E" Plan belli bir süreyi kapsamaz
Soru Açıklaması
5.
Belirlenmiş amaçlara ulaşmak için işbirliğini sağlayarak insanların ve eşyaların verimli, etkili, iktisadi kullanımı doğrultusunda karar verme ve uygulama süreci aşağıdaki kavramlardan hangisini tanımlamaktadır?
Doğru Cevap: "B" Yönetim 
Soru Açıklaması
6.

Hangisi bir işletme organizasyonunda varılmak istenen son noktadır?

 

Doğru Cevap: "C" Amaç
Soru Açıklaması

Amaçlar işletme organizasyonlarının ulaşmaya çalıştığı uzun dönemli genel sonuçlardır.

7.

Yöneticilerin, başka bölümlerdeki çalışanlar tarafından gerçekleştirilen, ancak kendi bölümlerinin uzmanlık alanına giren özel çalışma konuları hakkında, başka bir bölüm çalışanına emir verip iş istemelerine olanak tanıyan yetki türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "D" Fonksiyonel yetki
Soru Açıklaması

Fonksiyonel yetki; yöneticilerin, başka bölümlerdeki çalışanlar tarafından gerçekleştirilen, ancak kendi bölümlerinin uzmanlık alanına giren özel çalışma konuları hakkında, başka bir bölüm çalışanına emir verip iş istemelerine olanak tanıyan yetki türüdür. Yukarıdaki örgüt şemasında çapraz bir çizgiyle gösterilmiştir. Örneğin, satış müdürünün muhasebe müdürünün altındaki maliyet muhasebesi elemanından bir ürünün birim maliyetine dair bilgi isteyebilmesini sağlayan yetki fonksiyonel yetkidir. Fonksiyonel yetki amaca yönelik bir işin yerine getirilmesinden sonra ortadan kalkmaktadır. Fonksiyonel yetkinin temelinde belli bir konuda bilgi ve deneyim sahibi olan uzmanlara olan güven duygusu bulunmaktadır. İşletmede işlerin daha hızlı yapılmasını sağlayarak zamandan tasarruf sağlar ve işletmeye esneklik kazandırır. Doğru cevap D'dir.

8.
Aşağıdaki planlardan hangisi program, proje ve bütçe alanında en yaygın uygulanan plan türüdür?
Doğru Cevap: "A" Tek kullanımlık planlar
Soru Açıklaması

Tek kullanımlık bir plan, gelecekte tekrarlanma olasılığı oldukça düşük faaliyetler için uygulanır. Program, proje ve bütçe tek kullanımlık planların en yaygın üç uygulanma biçimidir.

9.

Her koşulda geçerli en iyi tek bir örgüt yapısı olmadığını öne süren yönetim yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "E" Durumsallık Yaklaşımı
Soru Açıklaması

Modern yönetim düşüncesinin ikinci yaklaşımı olan Durumsallık yaklaşımı (contingency approach), 1960’lı yıllarda ortaya çıkmıştır. Durumsallık yaklaşımı “her koşulda geçerli en iyi tek bir örgüt yapısı” olmadığını öne sürmektedir. Klasik ve Neo-Klasik dönemde temel amaç kurumsal performansın arttırılmasıdır. Bu bağlamda verimlilik artışı sağlayabilmek için Klasik dönem ve Neo-Klasik dönem teorisyenleri birbirlerinden farklı özelliklere sahip en verimli örgüt yapılarını tespit etmeye çalışmışlardır. Durumsallık yaklaşımı ise bu dönemdeki en iyi örgüt yapısı önermelerinin tam tersini iddia etmektedir. Tüm ortamlarda ve şartlarda geçerli olan evrensel “en doğru, en verimli” ya da “en iyi” yönetim ilkeleri ve örgüt yapısı yoktur. Her durumda geçerli bir örgüt yapısından söz edilemez, çünkü örgüte dair tüm kavramlar koşullara (şartlara) bağlıdır.

10.
Aşağıdakilerden hangisi Yönetim Süreci Yaklaşımını geliştiren araştırmacıdır?
Doğru Cevap: "D" Henri Fayol
Soru Açıklaması
11.
Aşağıdakilerden hangisi neo-klasik yönetim kuramının özellikleri arasında yer almaz?
Doğru Cevap: "E" Klasik yönetim kuramında olduğu gibi işletmelerin verimlilikleri ile ilgilenmemiştir
Soru Açıklaması
12.
Bir işletmenin misyon ifadesi planlama fonksiyonu için neden önemlidir?
Doğru Cevap: "A" Amaçları belirlemek için
Soru Açıklaması
13.

Örgüt üyelerinin “rızasını” elde edebilmenin dayanakları üzerinde çalışmalar yaparak Fayol’un “ekip ruhu” ilkesine katkıda bulunan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "E" Amitai Etzioni
Soru Açıklaması

Amitai Etzioni örgüt üyelerinin “rızasını” elde edebilmenin dayanakları üzerinde çalışmalar yaparak Fayol’un “ekip ruhu” ilkesine katkıda bulunmuştur.

14.

“‘Yönetim süreci yaklaşımının” öncüsü aşağıdakilerden hangisidir?

 

Doğru Cevap: "B" Henri Fayol
Soru Açıklaması

Bu tür soruların cevaplanmasında yönetimin tarihsel gelişim sürecini ve her sürecin önemli akımlarını ve bu akımlara önderlik payan kişileri bilmek faydalı olacaktır. Klasik yönetim kuramı: bilimsel yönetim, yönetim süreci ve bürokrasi yaklaşımı olarak üçe ayrılmaktadır ve her bir yaklaşımın öncüleri farklı kişilerden oluşmaktadır.

15.
Neo-klasik yönetim kuramı aşağıdaki kavramlardan hangisine dayanır? 
Doğru Cevap: "A" Duygusal insan 
Soru Açıklaması
16.

Yöneticilerin, başka bölümlerdeki çalışanlar tarafından gerçekleştirilen, ancak kendi bölümlerinin uzmanlık alanına giren özel çalışma konuları hakkında, başka bir bölüm çalışanına emir verip iş istemelerine olanak tanıyan yetki türü aşağıdakilerden hangisidir?

 

Doğru Cevap: "D" Fonksiyonel yetki
Soru Açıklaması

Fonksiyonel yetki; yöneticilerin, başka bölümlerdeki çalışanlar tarafından gerçekleştirilen, ancak kendi bölümlerinin uzmanlık alanına giren özel çalışma konuları hakkında, başka bir bölüm çalışanına emir verip iş istemelerine olanak tanıyan yetki türüdür. Örgüt şemasında çapraz bir çizgiyle gösterilebilir. Örneğin, satış müdürünün muhasebe müdürünün altındaki maliyet muhasebesi elemanından bir ürünün birim maliyetine dair bilgi isteyebilmesini sağlayan yetki fonksiyonel yetkidir.

17.

Aşağıdakilerden hangisi yönetimin özelliklerindendir?

 

Doğru Cevap: "C" Amacın belirlenmesi
Soru Açıklaması

Yönetimin üç temel özelliği olan “amacın belirlenmesi”, “verimlilik, etkinlik, iktisadilik” “işbirliğinin sağlanması” yönetimin akıl ve bilime dayanan bir eylem olduğunu göstermektedir.

18.

Yöneticinin işletmede ihtiyaç duyulan gerekli iş pozisyonuna en uygun personeli temin ederek işe alma çabası hangi yönetici rolü ile ifade edilebilir?

Doğru Cevap: "B" Kaynak bulan
Soru Açıklaması

Yönetici, kaynak bulucu rolü ile amaçlar doğrultusunda kaynakların nerede ve nasıl kullanılacağına karar verir. Çalışanların, zamanın, araç ve gereçlerin, paranın ve diğer kaynakların bulunması ve dağıtılması konusunda sorumluluk üstlenir ve bu rolü doğrultusunda bütçenin önceliklerini belirleyerek katkıda bulunur.

19.
Bir işletmenin genel amacı belirledikten sonra bu amacın gerçekleştirilmesine yardımcı olacak işletmenin tüm alt birimlerinin de kendi birim amaçlarını belirlemesi ve sonuç olarak bir amaçlar zinciri oluşturulmasına ne denir?
Doğru Cevap: "B" Amaçlar hiyerarşisi
Soru Açıklaması

Bir işletmenin genel amacı belirledikten sonra bu amacın gerçekleştirilmesine yardımcı olacak işletmenin tüm alt birimlerinin de kendi birim amaçlarını belirlemesi ve sonuç olarak bir amaçlar zinciri oluşturulmasına amaçlar hiyerarşisi denir. Doğru yanıt B seçeneğidir.

20.
Profesyonel yöneticileri diğer yöneticilerden ayıran özellikler tam olarak hangi şıkta gösterilmektedir? I. Profesyonel yöneticiler planlamaya daha çok zaman ayırırlar II. Profesyonel yöneticiler insan ilişkilerine çok önem verirler III. Profesyonel yöneticiler yüksek katma değer yaratan ve kurumsal performansla doğrudan ilişkili kararlar verirler IV. Profesyonel yöneticiler rekabet üstünlüğü için çabalarlar V. Profesyonel yöneticiler yüksek katma değer yaratan işlerle uğraşırlar
Doğru Cevap: "A" I, III, V
Soru Açıklaması
Profesyonel yöneticileri diğer yöneticilerden ayıran özellikler şunlardır; * Profesyonel yöneticiler planlamaya daha çok zaman ayırırlar. * Profesyonel yöneticiler yüksek katma de¤er yaratan ve kurumsal performansla doğrudan ilişkili kararlar verirler. * Profesyonel yöneticiler işletmenin kurumsal stratejilerinin ve rekabet stratejilerinin oluşturulmasında söz sahibidirler. * Profesyonel yöneticiler yüksek katma değer yaratan işlerle uğraşırlar. Bu nedenler I,III ve V no'lu şıklar doğru seçenektir.
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories