Organizasyonun amacını, iç ve dış çevresini, değerlerini ve gitmek istediği yönü genel hatlarıyla ortaya koyan kavrama ne ad verilir?
İŞLETME ORGANİZASYONLARINDA MİSYON
Planlama, tüm organizasyonlarda genel bir faaliyettir. Bütün organizasyonlar planlama süreci uygular. Fakat her birinin izlediği yol farklıdır. Planlama faaliyetinin tamamı aslında işletmenin çevresi ile ilgili pekçok veriyle ilişkilendirilerek gerçekleştirilir. Yöneticiler işletmenin çevresi (ekonomik, sosyo-kültürel, teknolojik, yasal vb.) ile ilişki kurmadan planlamaya giderlerse, etkin planlar üretmek konusunda yetersiz kalabilirler. Bu nedenle çevreyi anlamak, planlama için gereken ilk adımdır. Temelde bu hesaplamaları yapan bir yönetici, organizasyonun misyonunu belirlemelidir. O halde misyon nedir? Misyon; organizasyonun amacını, çevresini, değerlerini ve gitmek istediği yönü genel hatlarıyla ortaya koyan bir ifadedir. Bir başka tanıma göre misyon, işletmenin var olma nedenini ifade eden bir kavramdır.
İşlerin küçük parçalara ayrılarak bir kişinin uzmanlaştığı işin bir bölümünü yapması aşağıdakilerden hangisiyle ifade edilir?
İşbölümü ve uzmanlaşma, işlerin küçük parçalara ayrılarak bir kişinin uzmanlaştığı işin bir bölümünü yapmasıdır. Doğru cevap C'dir.
Aşağıdakilerden hangisi, işletmenin birinci (yakın) çevresini oluşturan bileşenlerden biri değildir?
Uluslararası teknolojik çevre, işletmenin üçüncü (uluslararası) çevresini oluşturan bileşenlerden biridir. Doğru cevap E seçeneğidir.
Aşağıdakilerden hangisi süreç teorilerinden biridir?
SÜREÇ TEORİLERİ;
• Bekleyiş Teorisi• Bekleyiş-Değer Teorisi• Sonuçsal Şartlandırma Teorisi• Eşitlik Teorisi• Amaç Teorisi
Aşağıdakilerden hangisi bir kontrol sisteminin etkin, yani amaçlara ulaştırıcı olaması için taşıması gereken özelliklerden birisi değildir.
Bir kontrol sisteminin etkin, yani amaçlara ulaştırıcı olması isteniyorsa aşağıdakiözellikleri taşıması gereklidir;
Kontrol, amaçlara ve planlara dayanmalıdır. Kontrolün amacı, işletmeninamaçlarına ulaşmasını kolaylaştırmaktır. Bu nedenle stratejiler, planlar ve politikalar açık bir şekilde belirlenmelidir.Kontrol, ilgili faaliyetin gerek ve ihtiyaçlarını yansıtmalıdır. Bütün kontrolsistemleri yapılan işi kapsamalıdır. Satış bölümünün kontrol sistemi ile finans bölümünün kontrol sistemi farklıdır.Kontrol esnek olmalıdır. İşletmenin faaliyet gösterdiği çevre sürekli değişimiçinde bulunduğundan plan, program ve politikalar sık sık değişebilir. Bu nedenlekontrol sisteminin esnek olması gereklidir.Kontrol, örgüt yapısına uygun olmalıdır. Örgütsel yapı biçimsel ilişkileri belirlediği kadar, biçimsel olmayan ilişkilerin ortaya çıktığı yerdir. Kontrol sürecinde biçimsel ve biçimsel olmayan ilişkiler birlikte değerlendirilmelidir.Kontrol tarafsız olmalıdır. Örgüt, insan ilişkileri sistemi olduğundan duygusal davranışlar ortaya çıkabilir. Kontrol tarafsız olmazsa kontrol etkinliğininnesnel ölçütlere ve standartlara dayandırılmasıyla mümkün olabilir.
Yönetici rolleri düşünüldüğünde hangisi yöneticinin bireylerarası rolü kapsamında yer almaktadır?
Yöneticilerin bireylerarası rolleri; temsilcilik, liderlik ve ilişki rolü olmak üzere üç farklı türdedir.
Aşağıdakilerden hangisi merkezleşmeyen bir örgütün özelliklerinden biri değildir?
Büyük şirketler genellikle merkezleşme durumunun bir örneğidir.
Planlamada belirlenen faaliyetlerin netleştirilmesi işleri yapacak kişilerin ve aralarındaki ilişkilerin belirlenmesi ile yer, araç ve yöntemlerin hazırlanmasını içeren yönetim fonksiyonu aşağıdakilerden hangisidir?
Örgütleme fonksiyonu, planlamada belirlenen faaliyetlerin netleştirilmesi işleri yapacak kişilerin ve aralarındaki ilişkilerin belirlenmesi ile yer, araç ve yöntemlerin hazırlanmasını içerir. Diğer bir ifadeyle örgütleme, planlanan yapının kurulmasıdır. doğru cevap B'dir.
Üretim boyutu, dengeli başarı göstergesinin boyutlarından biri değildir. Doğru yanıt C seçeneğidir.
liderin astlarına karşı gösterdiği davranışları üzerinde duran liderlik teorisi aşağıdakilerden hangisidir?
Davranışsal liderlik teorileri liderin özellikleri yerine liderin astlarına karşı gösterdiği davranışları üzerinde durmaktadır.
Orgütlerin etkin bir şekilde işleyebilmesiiçin örgütsel unsurların uygun bir şekilde bir arayagetirilmesine ne ad verilir.
Koordinasyon(Eşgüdümleme), örgütlerinetkin bir şekilde işleyebilmesiiçin örgütsel unsurlarınuygun bir şekilde bir arayagetirilmesidir.