Aşağıdakilerden hangisi, Motivasyon Teorilerinde Kapsam teorileri faktörlerinden biridir?
Kapsam Teorileri kişinin içinde bulunduğu ve kişiyi belirli yönde davranışta bulunmaya yönelten faktörleri anlamaya ve açıklamaya çalışmaktadır. Yani, kişileri anlamaya çalıştığı için içsel faktörlere odaklanan teorilerdir.Kişinin içinde bulunan ve kişiyi belirli yönlerde davranışa sevkeden faktörleri anlamaya önem vermektedir. Kişiyi anlamaya, kişinin içinde bulunan faktörlere hitap ederek kişiyi motive etmeye önem vermektedir. Doğru B şıkkıdır.
Sabotaj, yönetici kaçırma, cinsel taciz, ürüne hasar verme işletmelerde görülen hangi krize örnek olarak verilebilir?
İşletmelerde genel anlamda beş tür krizden bahsetmek mümkündür. Bunları dışsal ekonomik saldırılar (boykotlar, gasp ve rüşvet vb.); dışsal bilgiye dayalı saldırılar (gizli bilgilerin çalınması, dedikodular); işin durması; psikopatoloji (sabotaj, yönetici kaçırma, cinsel taciz, ürüne hasar verme) ve insan kaynakları faktörleri (çalışanların düşük morali, yönetici değişimi, mesleki yanlışlıklar vb.) şeklinde sıralamak mümkündür.
İnsanın doğuştan gelen olumsuz özelliklerinden yani bencillik, çıkarcılık ve fevrilikten sıyrılmış, çağdaş, entellektüel özelliklere sahip yöneticileri ifade eden yönetici sınıflandırması hangisidir?
Nitelikleri açısından yöneticileri; hümanist nitekliklere sahip yöneticiler, vicdan sahibi yöneticiler ve ambisyon sahibi yöneticiler olarak sınıflandırılmaktadır.
Hümanist nitekliklere sahip yöneticiler, insanın doğuştan gelen olumsuz özelliklerinden yani bencillik, çıkarcılık ve fevrilikten sıyrılmış, çağdaş, entellektüel özelliklere sahip yöneticilerdir. Doru cevap C'dir.
Aşağıdakilerden hangisi şirketin misyon ve stratejisini belirler?
Yönetim kurulu, diğer sorumluluklarının yanı sıra şirketin misyon ve stratejisini belirler.
Merkezleşmede kararlı ve sabit bir çevre söz konusuyken merkezleşmeme de karışık ve belirsiz bir çevre vardır.
Aşağıdakilerden hangisi McGregor’un X teorisinin özelliklerinden biridir?
McGregor’un X Teorisine göre lider, insanı örgüt amaçlarına uyan pasif bir unsur olarak kabul etmekte ve otoriter bir davranış göstermektedir.• Kişi çalışmayı sevmez ve mümkün olduğu kadar işten kaçmaya çalışır.• Kişi sorumluluk yüklenmek istemez, fazla istekli değildir ve güvenceyi herşeye tercih eder.• İnsanları çalıştırmak için zorlamalı, yakından kontrol edilmeli ve amaçlarıgerçekleştirmeleri için gerektiğinde cezalandırılmalıdır.
Aşağıdakilerden hanigisi krizden kurtulma, krize karşı hazırlıklı olma, krizin etkilerini hafifletme ve krizin ortaya çıkardığı durumu iyileştirmeye çalışma çabalarından oluşmaktadır?
Kriz yönetimi; krizden kurtulma, krize karşı hazırlıklı olma, krizin etkilerini hafifletme ve krizin ortaya çıkardığı durumu iyileştirmeye çalışma çabalarından oluşmaktadır.
Sosyalizasyon nedir?
Örtülü Bilgiden Örtülü Bilgiye (Sosyalizasyon): Sosyalizasyon, örtülü bilginin bir başkasına örtülü bir biçimde aktarılması şeklinde ifade edilmektedir. Tam olarak, usta-çırak ilişkisi ile açıklanan bu modelde deneyimler, gözlem ve taklit yolu ile kazanılabilir.
Aşağıdakilerden hangisi iletişim sürecinin unsurlarından biri değildir?
KOORDİNASYON VE İLETİŞİM
İletişim Süreci
İletişimin kişiler arasında nasıl gerçekleştiğini gösteren iletişim sürecinin unsurları Şekil 7.3’te gösterilmektedir.
Uyumsuzluk ve anlaşmazlık ihtimali taşıyan çatışma türü aşağıdakilerden hangisidir?
Ortaya çıkış şekline göre uyumsuzluk ve anlaşmazlık ihtimali taşıyan çatışma türü potansiyel çatışmadır.
Yöneticinin iç ve dış temasları doğrultusunda bilgi sağlayabileceği bir ağ oluşturduğu role verilen doğru ad hangi seçenekte yer almaktadır?
İlişki (Liaison) rolünde yönetici, kendi çalışma arkadaşları ve örgüt dışındaki kişiler arasında yer alarak bilgi kaynakları oluşturmaktadır ve iletişim merkezi görevini üstlenmektedir. Başka deyişle, yönetici iç ve dış temasları doğrultusunda bilgi sağlayabileceği bir ağ oluşturmaktadır. Üst düzey yöneticiler ilişki rolünü bilgi elde etmek için kullanırken, orta düzey yöneticiler bu rolü günlük iş akışının sağlanmasında kullanmaktadır.