Aşağıdakilerden hangisi Bergsoncu epistemolojiye göre ahlakın ve metafiziğin kaynağıdır?
Bergsoncu epistemolojiye göre zekâ bilimsel bilgiyi üretir, ancak ahlak ve metafizik bilgiyi üretemez. Ahlakın ve metafiziğin kaynağı zekâ değil sezgidir. Doğru cevap B’dir.
Sorumluluğun öznesinde olan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Sorumluluğun öznesi konumundaki insan aynı zamanda örgüt, topluluk ya da toplumun bir üyesidir. Bu üyeliğin biçimsel olup olmaması aidiyet gerektirip gerektirmemesi, bireyin rolünün ve etkisinin az veya çok, önemli ya da önemsiz olmaması, bireysel ve sosyal sorumluluklara ilişkin konunun özünü değiştirmez. Cevap B'dir.
Bireyin sorumluluğunun, kişinin yakın çevresini kapsamaya başladığı nokta, aşağıdakilerden hangisinin başlangıcı olarak kabul edilmektedir?
Bireysel sorumluluğun kişinin yakın çevresini kapsamaya başladığı nokta bir diğer açıdan, bireyin sosyal sorumluluğunun başlangıcı olarak da kabul edilebilir. Örneğin kişilerin daha sağlıklı yemek yemesi toplumsal açıdan daha düşük sağlık ve sosyal güvenlik maliyeti anlamı taşıdığı gibi, insanın daha dikkatli araç kullanması da yolların diğer sürücüler için daha güvenli olması ve böylece yine sağlık ve sosyal güvenlik maliyetlerinin azalması anlamı taşıyacaktır. Doğru yanıt A'dır.
Doğru şeyleri yapmayı amaçlayan, teorisi Peter Druker’ın prensiplerine dayanan liderlik biçimi aşağıdakilerden hangisidir?
Profesyonel lider, etkinliği yani “doğru şeyleri yapmayı” amaçlar. Bu tarzın teorisi Peter Druker’ın prensiplerine dayanır ve liderler başkaları vasıtasıyla etkin bir şekilde iş yapmak için araçlara ve yeteneklere sahip bir profesyoneldir. Doğru cevap D seçeneğidir.
Aşağıdakilerden hangisi normatif ahlak olgularından birisi değildir?
Normatif ahlak üçe ayrılmaktadır:
1. Sonuçsalcı ahlak (teleolojik ahlak)
2. Ödev ahlakı (deontolojik ahlak)
3. Erdem ahlakı
Doğru cevap E seçeneğidir.
________ işletmenin beklentilerini, iş görme yollarını, ödülleri, motivasyonunu performansını oluşturur ve etkiler.
Yatırım stratejisi işletmenin beklentilerini, iş görme yollarını, ödülleri, motivasyonunu performansını oluşturur ve etkiler.
Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin görevinin topluma yardım etmek olmadığını savunan bilim adamıdır?
’a göre işletmelerin sadece bir sosyal sorumluluğu vardır. O da kaynaklarını, karlarını artırmak için kaynaklarını ve faaliyetlerini tasarlamak olduğu kadar oyunu kurallarına göre oynamaktır. Oyunun kuralları ise müdahale ve sahtekarlık olmaksızın açık ve özgür rekabettir. Ona göre serbest pazar sistemi “oyunun kurallarını”tanımlar ve bu toplumun işletmelerin temel sorumluluğu olan işletme sahiplerinin ve hissedarları için kâr elde etmeyi başarmada topluma yardımcı olması için elverişlidir. Friedman, işletmelerin görevinin topluma yardım etmek olmadığını savunmuştur. Ona göre işletmede sosyal sorumluluk faaliyetleri tasarladıkları gibi gerçekleştiren yöneticiler, hissedarların parasını kullanmazlar. Bu yöneticiler hissedarların vergi memurlarıdır çünkü onlar temel çalışanlar yerine kamu görevlileri gibi hareket etmiş olurlar.
Faydacılık temelli görüşü ilk savunan bilim adamı kimdir?
Adam Smith (1723-1790) bu görüşü ilk savuna bilim adamıdır.
Karşılıklı güvene dayanan ilişkiler kavramını kim kullanmıştır?
Patricia Werhane kullanmıştır.
İş ahlakı ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?
İş ahlakı, uygulamalı bir ahlak bilgisidir ve iş hayatında karşılaşılan tüm ahlaki sorunları inceler. Bu sorunlar, çalışanlar arasında, çalışanlarla yöneticiler arasında, işletme ve işletmeyle alışverişte bulunanlar ya da işletmeyle çevresel faktörler arasında olabilir. İş ahlakı, iş yerinde iyi ve nazik olmak ya da kâra ve servete karşı olmak gibi bir anlama sahip değildir. İş ahlakı konusunda reddedilmesi gereken ilk yargı, iş dünyasına ait özel bir ahlakın olduğu buna da iş ahlakı dendiği şeklindeki yanlış kanıdır. İş ahlakı ya da iş dünyasında karşılaşılan ahlaki sorunlar genel ahlaki sorunlardan ayrı bir yöntemle ele alınmazlar. İş ahlakının tarihi gelişimi antik çağlara kadar uzanır.
Sorumluluk ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?
1. İleriye doğru sorumluluk tikeldir.
2. Geriye doğru sorumluluklar geneldir.
3. Sorumluluk aynı zamanda mesuliyet anlamına gelir.
Sorumluluk; mesuliyet anlamına gelmektedir. Sorumluluk iki ana başlık altında toplanabilir: Geriye doğru sorumlulukve ileriye doğru sorumluluk. Geriye doğru sorumlulukta zamir her zaman tekildir ama ileriye doğru sorumlulukta zamir çoğul olabilir. İkinci tür sorumluluklar “yetkili konumda olma durumu” olarak da tanımlanabilir. Herkesin eylemindensorumlu olması bağlamında geriye dönük sorumluluklar genel olup, ileriye doğru sorumluluk tikeldir. Doğru cevap E seçeneğidir.
Aşağıdakilerden hangisi güçlü örgüt kültürünün özelliklerinden biri olamaz?