Aşağıdakilerden hangisi işletmelerde sosyal sorumluluğun lehindeki görüştür?
I- Hak ve ilkelere niçin saygı gösterilmesi gerektiğini açıklamada başarısızdır
II- Bir hak ya da kuralın hangi durumlarda ihlal edilebileceğini açıklamamaktadır
III- Ahlaki iyiliği ve mutluluğu sağlayacak hiçbir şey yoktur
Yukarıda verilen ifadelerden hangisi/hangileri Deontolojik teoriye getirilen eleştirilerden değildir?
Deontolojik teoriler, göreve ya da ödeve dayanan teorilerdir. Bu teoriler, ahlaki iyiliği, mutluluk, haz ve faydayla sağlayacak hiçbir şeyin olmadığını ileri süren filozofuyla ünlüdür. Bu nedenle ‘Kant Ahlak›’ olarak da bilinir. Dolayısıyla bu öncül bir eleştiri değil, Deontolojik teorinin özelliklerinden birisidir
1) Firma stratejisi, organizasyon çalışanlarının ve paydaşlarının değerlerinin bir anlayışını yansıtmak zorundadır.
2) Firma stratejisi, stratejik tercihin etik doğasını yansıtmak zorundadır.
Yukarıdaki düşünceleri ifade eden iki yazar hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?
"Firma stratejisini anlamak, tüm paydaşların rekabetteki talep ettikleri değerleri anlamak demektir”. Bu görüşü desteklemek üzere Freeman ve Gilbert, firma stratejisi için yukarıdaki iki gerçeği belirtmiştir.
İşletmenin amaçlarını, hedeflerini, politika ve planlarının odaklandığı iş alanlarını belirleyen strateji düzeyine ne ad verilir?
Yatırım stratejisi, en geniş düzeydir. işletmenin toplumdaki rolünü, işletmenin gelecekte paydaşlar tarafından nasıl algılanacağını tanımlar, işletmenin prensiplerini ve değerlerini ortaya koyar ve işletmenin varlık sebebini gösterir Firma stratejisi, işletmenin amaçlarını, hedeflerini, politika ve planlarının odaklandığı iş alanlarını belirler. İşletme stratejisi, firma stratejisindeki ayrıntılandırılmış amaç ve hedefleri, özel işletme faaliyetleri için dönüştürür. Fonksiyonel strateji, işletme stratejisini, pazarlama, ar-ge, üretim, satış ve diğer fonksiyonel alanlara göre ayrıntılandırır.Doğru cevap E seçeneğidir.
Bir iş yerinde yönetici asistanı olarak Ayşe Hanım'a yöneticisi tarafından, yönetim kademesini ilgilendiren konularla ilgili kendisi yerine imza atma görevi verilmiştir. Ancak Ayşe Hanım'ın attığı bu imzaların sonuçları doğrudan yöneticiyi ilgilendirmektedir. Bu durumda sorumlulukla birlikte bulunması gereken özelliklerden hangisi ihmal edilmiştir?
Yetki sahibi olma, bireyin herhangi bir konuda ehil olması yanında, kendisine bulunduğu topluluk ya da kurum içindeki rolü, statüsü ve konumu gereği verilmiş yazılı olan ya da olmayan bir güç olarak tanımlanabilir. Yetki yazılı ya da biçimsel olduğunda, yapılması gerektiği halde yapılmayan davranışlardan ötürü ya da yapılan yanlış davranışlar ve bunların sonuçlarının ortaya çıkaracağı zarardan dolayı, yükümlülüklerin ihmali nedeniyle sorumluluk ortaya çıkar. Yetkinin yazılı veya biçimsel olmaması da sorumluluğu ortadan kaldırmaz. Örnekte Ayşe Hanım'a yöneticisi tarafından sorumluluk verilmiş olsa da Ayşe Hanım'ın bu konuda yetkisi verilmiş olsa da bu imzalardan sorumlu olan kişi yöneticinin kendisidir. Sorumluluk-yetki dengesi kurulmamıştır. Doğru yanıt D'dir.
Yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?
Ahlaklılığı kişisel çıkarlardan tamamen ayrı tutan ahlak felsefesi Alman filozof Immanuel Kant tarafından geliştirilmiştir. Kant’ın ahlakında esas olan mutluluk ya da fayda değil, mutluluğu hak etmek ve doğru olmaktır. Kant ahlakında ahlaki davranışı motive eden güç, mutluluk, zevk ya da fayda olamaz. Ahlaklılık bu anlamda koşulsal bir durum değildir. Başka bir deyimle ahlaki davranmak için belli koşulların yerine gelmesi beklenmemelidir. Ahlaki davranış her koşulda ve durum ne olursa olsun ortaya konması gereken bir davranıştır. Deontoloji olarak da bilinen haklar teorisi Kant tarafından savunulmuştur. Buna göre belli bazı şeyler sonuçları ne olursa olsun insanlık için ahlaki olarak bağlayıcıdır. Deontolojik yaklaşım yani Kantçı görev ahlakının karşısındaki ahlak teorisi sonuçsalcılıktır. Sonuçsalcılık (teleoloji) teorisine göre bir eylem kendi başına iyi ya da kötü değildir. O eylemi iyi ya da kötü yapan eylemin sonuçlarıdır.
Aşağıdakilerden hangisi dönüşümcü liderlik biçiminin özelliklerindendir?
Son olarak dönüşümcü liderlik biçimi, James Macgregor Burns’un teorisine dayalıdır. Kişisel etik temeli üzerine kuruludur. Dönüşümcü lider, izleyicilerle olan ilişkilerinin etkinliğini temel alır. Aynı zamanda bu liderlik biçimi, ilişkilere karizma, enerji ve heyecan katmalıdır. Dönüşümcü lider, izleyicilerin kendilerini gerçekleştirmelerinin ve büyümelerinin içinde yer alır ve izleyicileri potansiyelleri ile değerlendirir. Bu tip lider diğerlerini motive eder, değerlerini belirler ve yüceltir. Personel güçlendirme, koçluk ve diğerlerinin liderliğini teşvik etmek tipik özelliğidir. Bu liderlik biçiminde etik, “liderlerin ve izleyicilerin her ikisinin arzuları ve insani tavırlarının düzeyinden doğar ve sonuç olarak her ikisinin üzerinde dönüşümcü bir etkiye sahiptir.
Aşağıdakilerden hangisi 1950-1970 yılları arasında gözlemlenen belirtilerinden biridir?
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 1950-1970 yılları arasındaki yirmi yıl ekonominin hem ABD’de hem de Avrupa’da patlama yaptığı refah yılları olarak bilinmektedir. Diğer şıklar ise 1970-1990 yılları arasında gerçekleşen gelişmeler arasında sayılmaktadır.
İş dünyasında firmalarda, kimyasal maddelerin kullanımına sınırlamalar getirilmesi örneği hangi temel hakların açıklamasıdır?
Yaşama ve Güvenlik; bireylerin yaşamının güvenlik içinde olmasıdır. Bu hak özellikle iş dünyasında firmalarda, kimyasal maddelerin kullanımına sınırlamalar getirilmesini sağlar. Doğru cevap C seçeneğidir
“İşletmelerin kişiliği yoktur, ka^r amaçlı kurumlardır” görüşü hangi bilim adamına aittir?