Aşağıdaki işletme stratejilerinden hangisi işletme misyonunu kapsamaktadır?
İşletmeler, stratejileri en az dört düzeyde belirler: Yatırım, firma, işletme ve fonksiyonel. Yatırım stratejisi, en geniş düzeydir. İşletmenin toplumdaki rolünü, işletmenin gelecekte paydaşlar tarafından nasıl algılanacağını tanımlar, işletmenin prensiplerini ve değerlerini ortaya koyar ve işletmenin varlık sebebini gösterir. Firma stratejisi, işletmenin amaçlarını, hedeflerini, politika ve planlarının odaklandığı iş alanlarını belirler. İşletme stratejisi, firma stratejisindeki ayrıntılandırılmış amaç ve hedefleri, özel işletme faaliyetleri için dönüştürür. Fonksiyonel strateji, işletme stratejisini, pazarlama, ar-ge, üretim, satış ve diğer fonksiyonel alanlara göre ayrıntılandırır. Misyon örgütün varlık nedeni belirten ifadedir. Doğru yanıt B’dir.
Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri teoriler aracılığıyla ahlakın düşünme şekillerindendir?
Teoriler aracılığıyla ahlakın üç tür düşünme şekli olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar;
Doğru cevap D'dir.
İş Döngüsü Yaklaşımı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi/hangileri doğrudur?
1. 1981 yılında ortaya konmuş bir kavramdır.
2. İşetmenin kâr yanında kamu faydasını gözetmesini öngörür.
3. Müşteriler, işletme için birinci derecede öneme sahiptir.
İş Döngüsü Yaklaşımı 1972 yılında ortaya konmuş olup, 1981’de kavramın geliştirilmesiyle işletmenin özel karlılığı kadar kamu çıkarlarına da hizmet etmesi gerektiği vurgulanmıştır. Modern yaklaşıma göre müşteriler, işletme için birinci derecede öneme sahiptir. Doğru cevap C seçeneğidir.
Bir değerin gerçekleştirilmesinde öznenin belirli bir tarzda eylemde bulunabilme kapasitesi, yetisi ve yeterliliğine ne denir?
Erdem ilkçağ ve ortaçağın değerleri varlığını içinde gören, rasyonel ve nesnel öğretilerinin aksine, özneye ait bir şeydir ve değerlere yönelik eylem için öznenin ihtiyaç duyduğu liyakat, yararlılık ve yeterlilik olarak anlaşılabilir. Başka bir deyişle erdem, bir değerin gerçekleştirilmesinde öznenin belirli bir tarzda eylemde bulunabilme kapasitesi, yetisi ve yeterliliği anlamına gelir. Doğru cevap B seçeneğidir.
Aşağıdakilerden hangisi Kant ahlakına göre ahlakiliğin belirlenmesinin ve temellendirilmesinin tek yoludu olan iyiyi istemenin kaynağıdır?
Kant ahlakına göre ahlakiliğin belirlenmesinin ve temellendirilmesinin tek yolu ‘kategorik buyruk’ dan kaynaklanan iyiyi istemedir.
İşletmelerin yükümlülüklerinin kar elde etmeden çok daha fazla olduğunu kimler belirtmiştir?
Norman Bowie ve Ronald Duska’a göre işletmelerin yükümlülükleri ka^r elde etmeden çok daha fazladır. Yükümlülükler, dürüst davranmaı, kaçınılamayan ya da savunması olmayan zararlara neden olma ve diğerleri için zararlı olabilecek durumlar ile diğerlerinin düzeltemeyeceği durumları engellemeyi de içerir.
Aşağıdakilerden hangisi iş ahlakı konuları arasında değildir?
İş ahlakı çalışanlar arası, yöneticilerle ilişkileri, işletmenin çevresel faktörleri ile işletme ile alışverişte bulunanlar arasında geçerlidir. Çalışanların aile üyeleri ile ilişkisi ise iş ahlakının dışında kalan bir konudur. Doğru yanıt D'dir.
Aşağıdakilerden hangisi insan nefsinin altı mertebesinden Nefs-i Kâmile' nin tanımıdır?
Nefs-i Kâmile; Bütün kötülüklerden sıyrılıp manevi olgunluğa eren nefis.Bu mertebeye erişen bir kişinin bütün sıfatları güzeldir ve her hali ibadetsayılır. Doğru cevap E şıkkıdır.
I. Göreve ya da ödeve dayanan teorilerdir.
II. Ahlaki iyiliği, mutluluk, haz ve faydayla sağlayacak hiçbir şeyin olmadığını ileri süren filozofuyla ünlüdür.
III. Kant Ahlak'ı olarak da bilinir.
IV. Eylemlerin sonuçları esas alınır.
V. O¨dev, ilke, irade, yükümlülük, yasa ve kurallar teoride kullanılan temel kavramlardır.
Yukarıdakilerden hangileri Deontolojik Teori'nin özelliklerindendir?
Deontolojik teoriler, göreve ya da ödeve dayanan teorilerdir. Bu teoriler, ahlaki iyiliĞi, mutluluk, haz ve faydayla sağlayacak hiçbir şeyin olmadığını ileri süren filozofuyla ünlüdür. Bu nedenle ‘Kant Ahlakı’ olarak da bilinir. Deontolojistlere göre, faydacılar ahlak dünyamızın çok basit bir resmini çizmişlerdir. Bir eylemin doğruluğuna karar vermede sonuçları yeter şart olarak almak çok basit bir yaklaşımdır. Bu nedenle, deontolojik teori eylemlerin sonuçlarını değil, bizatihi eylemin kendisini esas alır. En azından bazı davranışlar sonucuna bakılmaksızın ahlaken bir yükümlülüktür. O¨dev, ilke, irade, yükümlülük, yasa ve kurallar deontolojik teorinin anahtar kavramlarıdır.
Aşağıdaki işletme liderliği ile ilgili bilgilerden hangisi doğrudur?
Liderliği etik çerçevesi dışında gören, Machivellian etik üzerine oturtan liderlik biçimi aşağıdakilerden hangisidir?