İşletmelerin doğası ve sosyal sorumluluğuyla ilgili üç farklı görüşe vardır. Aşağıdakilerden hangisi ikinci görüşe ait açıklamalardır?
İşetmelerin doğası ve sosyal sorumluluğuyla ilgili üç farklı görüşe dayanmaktadır:
1) İşletmelerin vicdanı yoktur ve kişiliği olmayan kurumlardır, sadece hissedarlarına karşı sorumludurlar.
2) İkinci görüşe göre işetmeler bireylere benzer. İşetmelerin vicdanı vardır ve etkilenenleriyle ilşkilerinde bir etik kurumu gibi davranır.
3) Üçüncü bakış açısı ise işetmeleri bir ekonomik ve sosyal etkilenen olarak açıklamaktadır.
Doğru cevap D seçeneğidir
Göreve ya da ödeve dayanan teorilere ne ad verilir?
Deontoloji terimi yapılması gereken, kurallar, görevler ve emirler anlamındaki ‘deontos’ (duty, ödev) sözcüğünden türetilmiştir. Deontolojik teoriler, göreve ya da ödeve dayanan teorilerdir. Doğru cevap C'dir.
I. Sonuçsalcı ahlak
II. Ödev ahlakı
III. Erdem ahlakı
Yukarıdakilerden hangisi normatif ahlakın bölümleri arasındadır?
Normatif ahlak üçe ayrılmaktadır:1. Sonuçsalcı ahlak (teleolojik ahlak)
2. O¨dev ahlakı (deontolojik ahlak)
3. Erdem ahlakı
Doğru cevap C'dir.
Ödev ahlakı ( Deontolojik Teori )‘ nin Batı felsefesindeki en büyük temsilcisi hangi filozoftur?
Deontolojik teoriler, görev ya da ödeve dayanan teorilerdir. Bu teoriler, ahlaki iyiliği mutluluk, haz ve fayda sağlayacak hiçbir şeyi olmadığını ileri süren filozofuyla ünlüdür. Bu nedenle Kant Ahlakı olarak bilinir. Doğru cevap B’dir.
İş ahlakının 1900 – 1950 yılları arasındaki gelişimi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
İş ahlakı hakkındaki araştırmalar, 20. yüzyılın başlarında Avrupa ve Amerika’daki geleneksel liberal anlayışın zayıflaması ve sosyalist akımın güçlenmesiyle başlamıştır. Kıta Avrupası’nda ise daha çok politik ekonomi yoluyla sistem tartışmalarına ağırlık verilmiştir. Oysa ABD’de daha somut ve uygulamalı ahlakın konusuna giren sorunlar tartışılmıştır. 1900-1920 yılları arasında ahlakçılar, kadın ve çocukların çalışma koşullarının iyileştirilmesi, işçilerin tazminat hakları ve reklamlarda gerçeğe uygun bilgi verilmesi gibi ahlaki konuları tartışmışlardır. Amerika Birleşik Devletlerinde iş ahlakı din, siyaset ve felsefeden bağımsız bir disiplin olarak gelişmiştir. 1920-1950 yılları arasını kapsayan otuz yıl içinde iş ve meslek ahlakı ilkelerinin belirlenmesi, ticaret faaliyetlerinde standartların geliştirilmesi, reklamların gerçeğe uygun olması gibi konular ele alınmıştır.
Bireyciliğin baskın olduğu bir konumda çalışanların, özel hayatında yaşadığı sorunlar nedeniyle zamanında tamamlayamayan bir çalışma arkadaşlarına yardımcı olma sorumluluğunu almamaları, aşağıdaki nedenlerden hangisine dayandırılmalıdır?
Her akıllı birey hem kendisine hem de başkalarına ilişkin tutum ve davranışları değerlendirir ve yargılar. Başka bir deyişle insanın karakteristik özellikleri yanında öğrenme süreci boyunca kazandıklarıyla kişide değer yargıları oluşur. Bu yargılarla insan, kişi, olgu ve olayları yargılar. Değer yargılarında bireysel farklılıklar yanında kültürel farklılıklar da etkilidir. Tüm bu farklılaştırıcı unsurlarla birlikte, ayrıca kişinin amaçları, durumsal faktörler ve yargılama konusuna karşı duyarlılıkları onun yargılamasını etkiler. Örnek olayda verilen durum kültürel etmenler sonucu ortaya çıkan yargılara işaret etmektedir. Doğru yanıt E'dir.
Yetki sahibi olma ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Yetki sahibi olma, bireyin herhangi bir konuda ehil olması yanında, kendisine bulunduğu topluluk ya da kurum içindeki rolü, statüsü ve konumu gereği verilmiş yazılı olan ya da olmayan bir güç olarak tanımlanabilir. Yetki yazılı ya da biçimselolduğunda, yapılması gerektiği halde yapılmayan davranışlardan ötürü ya da yapılan yanlış davranışlar ve bunların sonuçlarının ortaya çıkaracağı zarardan dolayı, yükümlülüklerin ihmali nedeniyle sorumluluk ortaya çıkar. Yetkinin yazılıveya biçimsel olmaması da sorumluluğu ortadan kaldırmaz. Zira olması gereken şekilde eylemde bulunmama sonuçlara bakılmaksızın bir kusur olarak değerlendirilir. Sorumluluk açısından yetki sahibi olmak demek, mutlaka yazılı yetkiye sahip olmak anlamına gelmez, söz konusu durumla ilgili ehliyetli olmak, yani yetenekli olmak yeterlidir. Doğru cevap E seçeneğidir.
Bireysel ve toplumsal olarak doğruları ve yanlışları belirleyen sosyal süreçlerdeki kurallar, değerler ve inançlarla ilgili olan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Bireysel ve toplumsal olarak doğruları ve yanlışları belirleyen sosyal süreçlerdeki kurallar, değerler ve inançlarla ilgili olan kavram ahlaktır.
Aşağıdaki filozoflardan hangisi ya da hangileri faydacılık teorisini geliştirmiştir?
I. J.S.Mill
II. Immanuel Kant
III. John Rawls
IV. Jeremy Benfham
Faydacılığın temel konularını ele alan ve bu teoriyi geliştiren filozoflar Jeremy Bentham ve John Stuart’ dır. Doğru cevap E'dir.
Herhangi bir bireyin, başkalarına karşı ne yükümlülüğe mecbur, ne de bir fedakârlığa katlanmak zorunda olmadığını öne süren davranış biçimi aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?
Egoizm, herhangi bir bireyin, baflkalar›na karfl› ne yükümlülüğe mecbur, ne de bir fedakârlığa katlanmak zorunda olmadığını öne sürerek davranışların ancak bireyin kendisi için en yüksek iyiye izin vermesi durumunda gösterilmesi gerektiği düşüncesini kabul etmiştir. Doğru cevap C seçeneğidir
"Kişinin bir şey ile ilgili olarak sahip olduğu ruhsattır" ifadesi aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır?
Hak, kişinin bir şey ile ilgili olarak sahip olduğu ruhsattır.