Aşağıdakilerden hangisi işletme yöneticilerinin tüketicilere karşı yerine getirmek zorunda oldukları görevlerden biri değildir?
İşletmelerin ve yöneticilerin tüketicilere karşı dört temel görevi vardır. Bunlar kısaca şöyledir: Satış sözleşmesinin koşullarına uyumlu olmak, satın alınan malın, tüketicinin kullanmayı düşündüğü süre boyunca bozulmadan kullanılması, garanti sorumluluğu, son olarak işletmelerin satılan malın kullanımındaki riskleri belirtmeleri güvencesidir.
I. Mükemmellik
II. Kaliteye ulaşma
III. Rekabet
Örgütlerde etik konusu yukarıdakilerden hangisinin ya da hangilerinin doğal sonucu olarak ortaya çıkmaktadır?
Örgütlerde en karmaşık, zor tartışılması gereken konulardan birini etik konusu oluşturmaktadır. Etik konusu örgütlerin mükemmellik, kaliteye ulaşma, rekabet çabalarının doğal bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Doğru cevap E’dir.
Türkiye Etik Değerler Mekezi Vakfı (TEDMER) hangi yılda ve nerede kurulmuştur?
Türkiye Etik Değerler Mekezi Vakfı (TEDMER) 2001'de İstanbul'da kurulmuştur.
Aşağıdakilerden hangisi tüketicilerin etiketlerde bulmayı bekledikleri öncelikli bilgilerden biri değildir?
Etiketler ürünleri kısaca tanıtmak için hazırlanırlar. Tüketicilerin etiketlerde bulmayı bekledikleri konular önem sırasına göre şu şekilde sıralanmaktadır: Üretim ve son kullanma tarihi, fiyat, miktar, üretildiği yer, firma adı, ürün bileşimi, kullanma talimatı. Bunların her birisinin eksikliği ya da gerektiği gibi bulunmaması işletme açısından ahlaki bir problem oluşturmaktadır.
Bir ürün ya da markasının tüketicinin zihninde rakip ürünlerekıyasla yeri nedir?
Mal ve hizmetlerle ilgili olarak ele alınan üçüncü konu konumlandırmadır. Konumlandırma büyük oranda marka ile yapılmaktadır. Doğru cevap A şıkkıdır.
Etik değerlere sahip işletmelerin kendi çıkarlarına olduğu kadar çalışanların kişiselçıkarlarına da önem veren prensip hangi prensiple açıklanabilir?
Yüksek etik değerlere sahip işletme, güçlü etik kültüre sahiptir. Pastin’in Motorola, 3M, Cadbury Schweppes, Arco, Hilby Wilson, Northern Chemical and Apple gibi 25 “yüksek etik değerler”e “yüksek karlılık”a sahip işletmede yaptığı araştırmada, yüksek etik değerlere sahip işletmeler ve kültürlerin dört prensibe sahip olduğunu belirlemiştir.
Prensip 1. Yüksek etik değerlere sahip işletmenin, çeşitli iç ve dış paydaşlarla ilişkileri kolaydır. Bu işletmelerdeki kurallar, işletmenin güçlü birer parçası olan paydaşlarla iyi ilişkiler kurmasını sağlar.
Prensip 2. Yüksek etik değerlere sahip işletme “doğruluk” ile zihnini meşgul eder. İşletme kurallarında, işletmenin çıkarlarına olduğu kadar çalışanların kişisel çıkarlarına da önem verilir.
Prensip 3. Yüksek etik değerlere sahip işletmede sorumluluklar müşterek olmaktan çok bireyseldir. Bireyler sorumluluğu, işletmenin faaliyetleri için olduğunu farz ederler. Böylesi işletmelerdeki kurallar, bireylerin kendilerinden sorumlu olduklarını belirtir.
Prensip 4. Yüksek etik değerlere sahip işletmede, işletme faaliyetlerinde, işletme değerlerinin unsurları, harekete geçirmenin bir yolu olarak amaç edinilmiştir. Ve ayrıca amaç, işletmeyi çevresiyle birbirine bağlamaktır.