Hangisi insan kaynakları açısından etik dışı uygulamalardan biridir?
Diğerleri pazarlama açısıdan etik dışı uygulamalardandır. Cevap A şıkkıdır.
Aşağıdakilerden hangisi büyük işletmelerin sunulan mal ve hizmetlerin tür, kalite, fiyat ve satış koşullarını belirleme yeteneğini ifade eder?
İşletmeler, günümüz toplumlarında saf iktisadi örgütler olmaktan çok özel bir güce sahiptir. Büyük işletmeler sahip oldukları etki alanlarına göre çeşitli boyutlarda incelenebilirler. (Schulze 1997: 37). Bunlardan biri olan ekonomik güç, sunulan mal ve hizmetlerin tür, kalite, fiyat ve satış koşullarını belirleme yeteneğine dayanır. Ekonomik güç, işletmelerin diğer beş alandaki güç ve etkisinin de kaynağıdır.
İşletmelerin doğrudan ve dolaylı olarak etki alanı içinde bulunan bireyler üzerindeki bireysel seçimler, tercihler, düşünce ve davranışlar üzerindeki etkileme gücünü ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Birey Üzerindeki Güç, işletmelerin doğrudan ve dolaylı olarak etki alanı içinde bulunan bireyler üzerindeki bireysel seçimler, tercihler, düşünce ve davranışlar üzerindeki etkileme gücünü ifade eder.
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Serbest Muhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik ilkeler Hakkında Yönetmeliğe göre muhasebe meslek mensuplarının uyması gereken temel etik ilkelerindendir?
Resmi Gazetede 19.10.2007 tarihinde “Serbest Muhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik ilkeler Hakkında Yönetmelik” yayınlanmıştır. Bu yönetmeliğe göre, serbest çalışan ya da bağımlı çalışan tüm muhasebe meslek mensuplarının uyması gereken temel etik ilkeleri, “(1)dürüstlük, (2)tarafsızlık, (3)mesleki yeterlilik ve özen, (4)gizlilik ve (5)mesleki davranış olarak sayılmıştır. Bu maddeleri iyi bir muhasebe meslek mensubunun asgari sahip olması gereken özellikler olarak anlamak da mümkündür.
İşletmelerin doğal kaynakların yönetimine katılma ve bölgesel gelişme politikalarını etkileme gücü hangi etki alanlarından kaynaklanır?
İşletme etiği kavramı çerçevesinde geliştirilen görüşlerin önemli bir bölümünün hareket noktası işletmelerin günümüz toplumlarında özel bir ahlaki sorumluluğu olduğunun kabul edilmesidir. Bu kabulün dayanağı, işletmelerin toplumdaki ayrıcalıklı konum ve etkinliğidir. İşletmeler, günümüz toplumlarında saf iktisadi örgütler olmaktan çok özel bir güce sahiptir. Büyük işletmeler sahip oldukları etki alanlarına göre altı boyutta incelenebilirler. Ekonomik Güç: Sunulan mal ve hizmetlerin tür, kalite, fiyat ve satış koşullarını belirleme yeteneğine dayanır. Ekonomik güç, işletmelerin diğer beş alandaki güç ve etkisinin de kaynağıdır. Sosyal ve Kültürel Güç: İşletmelerin diğer toplumsal sistemlerin normatif ve süreçsel özelliklerini etkileme imkanıdır. Toplumda oluşan kültürel değerler ve yaşam tarzı üzerindeki etki gücüdür. Teknolojik Güç: İşletmelerin araştırma ve geliştirme faaliyetleri ve bir bütün olarak teknolojik ilerleme ve dönüşümde üstlendikleri rolü ifade eder. Politik Güç: İşletmelerin politik yaşamı oluşturan karar süreçlerini ve böylece toplumsal yaşamın tüm alanlarını etkileme yeteneğini anlatır. Fiziki Çevre Üzerindeki Güç: İşletmelerin doğal kaynakların yönetimine katılma ve bölgesel gelişme politikalarını etkileme gücünden kaynaklanır. Birey Üzerindeki Güç: İşletmelerin doğrudan ve dolaylı olarak etki alanı içinde bulunan bireyler üzerindeki bireysel seçimler, tercihler, düşünce ve davranışlar üzerindeki etkileme gücünü ifade eder.
Aşağıdakilerden hangisi etik dışı örgütlerin temel noktalarından biri değildir?
Etik dışı örgütler çalışanlar arasındaki gammazlığı ortadan kaldırmazlar.
Aşağıdakilerden hangisi girişimci için, karşılığını ödediği emekten, hammaddeden yeteri kadar yararlanamamak demektir?
İsraf, hammadde, enerji, emek gibi üretim faktörlerinin gereksiz kullanımı demektir. Başka bir ifadeyle israf, girişimcinin perspektifinden verimsizlik demektir. Doğru cevap D şıkkıdır.
ABD'de oluşturulan Daha İyi İşletmecilik Dairesi hangi ahlaki konuları kapsar?
1900-1920 yılları arasında ahlakçılar, kadın ve çocukların çalışma koşullarının iyileştirilmesi, işçilerin tazminat hakları ve reklamlarda gerçeğe uygun bilgi verilmesi gibi ahlaki konuları tartışmışlardır. Bunun için ABD’de “Daha iyi işletmecilik Dairesi” oluşturulmuş ve üniversitelerde iş ahlakı dersleri gerek kurs gerekse ders programlarında yer almaya başlamıştır. Doğru cevap D seçeneğidir.
Aşağıdakilerden hangisi işletmenin sosyal sorumluluk piramidinde yer alan sorumluluklardan biri değildir?
Sosyal sorumluluk yasal, etik ve gönüllü sorumlulukları kapsamaktadır. işletmelerin yasal sorumlulukları uymak zorunda oldukları yasalar tarafından belirlenmektedir, bireysel sorumluluk bunlardan biri değildir. Doğru cevap B şıkkıdır.
Aşağıdakilerden hangisi etik dış örgütlerin 12 temel noktasından biri değildir?
Çalışanlarına tüketicilerden farklı davranmazlar, kuralı etik dış örgütlerin 12 temel noktasından biri değildir. doğru cevap C şıkkıdır.
Türkiye Etik Değerler Merkezi Vakfı ( TEDMER) kaç yılında kurulmuştur?
Türkiye Etik Değerler Merkezi Vakfı ( TEDMER) 2001 yılında İstanbul'da kurulmuştur.
İş ve meslek ahlakı ilkelerinin belirlenmesi, ticaret faaliyetlerinde standartların geliştirilmesi, reklamların gerçeğe uygun olması, bankerler, sigortacılar ve avukatlarla ilgili sorunlar gibi konular hangi yıllar arasında gerçekleştirilmiştir?
1920-1950 yılları arasını kapsayan otuz yıl içinde iş ve meslek ahlakı ilkelerinin belirlenmesi, ticaret faaliyetlerinde standartların geliştirilmesi, reklamların gerçeğe uygun olması, bankerler, sigortacılar ve avukatlarla ilgili sorunlar gibi konular ele alınmıştır.