Aşağıdakilerden hangisi istatistik kapsamına girmez?
İstatistik kavramına farklı anlamlar yüklenir. Örneğin; günlük, haftalık, vb. zaman süreleri için borsa istatistikleri, hava raporlarına iliklin istatistikler, televizyon kanallarının izlenmesine iliklin istatistikler, enflasyon oranları, işsizlik oranları vb. Bu durumda, istatistiğe “sayı” anlamı verilmektedir. Burada esas olan günlük, haftalık, vb. zaman süreleri için hesaplama yapılmasıdır. “Bir fabrikada ürünlerin kodu ” herhangi bir dönemi kapsamayıp bir “sayı”ya karşı gelmez.
Üç para atıldığında {YYY, TTT, YTT, YYT, TTY, TYY, YTY, TYT} sonuçları elde edilir. Bunların içinden en az bir yazı bulunan sonuçlar {YYY, YTT, YYT, TTY, TYY, YTY, TYT} şeklinde 7 tane olur.
Yukarıdaki kavram ve açıklamaların en uygun eşlemesi aşağıdakilerden hangisidir?
Gözlem değerleri küçükten büyüde sıralandığında ortada kalan gözlem değeri medyandır (s.45)
Kartiller (Dördebölenler) Kartiller medyandan önceki ve sonraki grubun yarısını işaret eder. Diğer bir ifadeyle kartiller, serideki gözlemlerin %25’inin hangi değerden önce geldiğini, yine %75’inin hangi değerden önce geldiğini belirtir(s.47)
Mod en sık ortaya çıkan (en yüksek frekanslı) ölçüm olarak tanımlanmaktadır (s.49)
Bir imalat işletmesinde aynı ürünün üretildiği farklı kapasitelerde 5 değişik makine bulunmaktadır. Bu makinelerde üretilen 800 ürün incelendiğinde hangi makinede üretildiklerine ilişkin yukarıdaki tabloda verilen sonuçlar elde edilmiştir. İmal edilen bir malın B veya D makilerinden birisinde üretilmiş olma olasılığı aşağıdakilerden
İlgilenilen B ve D olaylarının görülme sıklığı 200 olarak hesaplanır. Göreli sıklık tanımına göre ilgilenilen olayın ortaya çıkma olasılığı 200/800 = 0.25 olarak hesaplanır.
Bir gezgin gezmek istediği 8 ülkeden öncelikle 3 tanesine gidecektir ve bunları rassal olarak belirlemek istemektedir. Gezgin kaç farklı seçim yapabilir?
8 şehir arasından 3 şehir farklı grup sayısı, kombinasyon yardımıyla bulunabilir. n = 6, k =3 olduğundan 8’in 3’lü kombinasyonu s.73’de verilen formül yardımıyla 56 olarak bulunur.
Aşağıdaki değişkenlerden hangisi diğerlerinden farklıdır?
Bir değişkenin aldığı değer zamana göre belirleniyorsa bu değişkene “zaman değişkeni”; mekana göre belirleniyorsa “mekan değişkeni” denir. Soruda doğru cevap olan e seçeneği mekan değişkeni, diğer değişkenler ise zaman değişkenidir.