• İstatistik 1 Deneme Ara Sınavları – Deneme 16

İstatistik 1
Ara Sınav - Deneme 16
1.
Aşağıdakilerden hangisinde örnekleme yapma zorunluluğu yoktur ?
Doğru Cevap: "C" Geçen yıl hastaneye yatan hasta sayısı
Soru Açıklaması
Çalışmalarda her zaman anakütledeki tüm istatistik birimleri ile çalışmak mümkün ya da anlamlı olmayabilir. Bu nedenle anakütlenin tamamının yerine, bu anakütleden farklı tekniklerle oluşturulan daha az istatistik birimlerinden oluşan alt topluluklarla çalışılır. Bu alt topluluğa da örneklem denir.
2.
"Canlıların er geç ölmesi" olarak tanımlanan bir olay, aşağıdakilerden hangisine örnek olarak verilebilir?
Doğru Cevap: "A" Kesin olay
Soru Açıklaması
3.
Hilesiz bir zar 2 kere atılsın, A ve B olayı aşağıdaki gibi tanımlansın. A: Üste gelen sayıların toplamının 4 olması. B: Üste gelen sayıların tek sayı olması. P(AUB) olasılığı kaçtır?
Doğru Cevap: "E" 10/36
Soru Açıklaması
AUB : {(1,1)(1,3)(1,5)(3,1)(3,3)(3,5)(5,1)(5,3)(5,5)(2,2)}
4.
İlgilenilen değişkenin değerlerinin, belirlenen sınıflara (aralıklara) ayrılması ve bu sınıflara giren gözlem sayısının ayrı bir sütuna yerleştirilmesiyle oluşan seriye ne denilir?
Doğru Cevap: "A" Gruplandırılmış seri
Soru Açıklaması
İlgilenilen değişkenin değerlerinin, belirlenen sınıflara (aralıklara) ayrılması ve bu sınıflara giren gözlem sayısının ayrı bir sütuna yerleştirilmesiyle oluşan seriye gruplandırılmış seri denilir.
5.
Gruplandırılmış serilerin gösteriminde kullanılan grafik aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "C" Histogram
Soru Açıklaması
Histogram, gruplandırılmış serilerin grafiği çizilirken kullanılır. Histogramda her sınıfın frekansı, o sınıfa ait sütunun yüksekliği ile değil, alanı ile gösterilir
6.
Bir atölyede üretilen bisikletlerin 40 tanesi sağlam, 10 tanesi hatalı üretilmiş ve hepsi bir depoya birlikte konulmuştur. Depodan satılan 2 bisikletinde hatalı olma olasılığı nedir.
Doğru Cevap: "E" 9/245
Soru Açıklaması
10/50*9/49=9/245
7.
İstatistik birimlerin birden fazla değişkene göre dağılımlarını bir arada gösteren serilere ne ad verilir?
Doğru Cevap: "D" Bileşik seri
Soru Açıklaması
8.
Bir işyeri sahibi, işyerine 3 makine mühendisi alacaktır. Bu 3 kadro için 7 başvuru yapılmıştır. Ancak, yapılan incelemede adaylardan biri üstün birikimlere (!) sahip olduğundan kesin olarak işe alınacaktır. Buna göre, bu 3 kişilik kadro kaç farklı şekilde seçilebilir?
Doğru Cevap: "C" 15
Soru Açıklaması
3 kişilik kadroya 7 kişi başvurduğuna göre; 7'nin 3'lü kombinasyonu kadar farklı şekilde seçim yapılacaktı. Ancak, bir kişinin kadrosu kesin olduğundan; 2 kişilik kadro ve 6 aday kalacaktır. buna göre, 6'nın 2'li kombinasyonu kadar farklı seçim yapılabilir. Bu da, 15 farklı seçimin yapılabileceğidir.
9.
Bir öğrencinin Muhasebe dersinden geçme olasılığı 0.75 ise bu öğrencinin Muhasebe dersinden kalma olasılığı nedir?
Doğru Cevap: "B" 0.25
Soru Açıklaması
10.

Bir üretim bandındaki günlük hatalı üretim sayıları ve onlara ilişkin göreli sıklık olasılıkları aşağıdaki tabloda yer almaktadır. Buna göre bir günde üçten (3 hariç) az hatalı ürün çıkması olasılığı nedir?

Hatalı ürün sayısı

0

1

2

3

4

Olasılığı

0.50

0.20

0.15

0.10

0.05

Doğru Cevap: "D" 0.85
Soru Açıklaması

Üçten az hatalı ürün çıkma olasılığı= P(0)+P(1)+P(2)=(0.50)+(0.20)+(0.15)=0.85 olarak hesaplanır.

11.
Aşağıda verilen seri için aritmetik ortalamanın değeri kaçtır? xi: 3 5 8 11 13
Doğru Cevap: "D" 8
Soru Açıklaması
12.
Hilesiz bir paranın üç kez atılması deneyinde yazı (Y) ve tura (T) olmak üzere,  “En az iki tura gelmesi” olarak tanımlanan olayın örnek noktaları aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmektedir?
Doğru Cevap: "C" YTT, TYT, TTY, TTT 
Soru Açıklaması
13.
Bir lokantada her gün 10 çeşit yemek çıkartılmaktadır. Bu lokantada aynı zamanda tabldot usulü de yemek verilmek istenmektedir. Tabldotta 3 çeşit yemek olması düşünüldüğüne göre kaç farklı tabldot çıkartılabilir ?
Doğru Cevap: "E" 120
Soru Açıklaması
14.
Hesaplama yapılırken gözlemlerin tümünün hesaba katılmadığı ölçü aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "C" Medyan
Soru Açıklaması
Medyan gözlem değerlerinin tümünün hesaba katılmadığı ortalamalardan biridir.
15.

İstatistiksel çıkarsama gerektiren problemlerde her zaman parametre değerleri hesaplanamaz. Ancak, bu parametrelere karşı gelen  …………………………………..   hesaplanabilir ve bu nicelikler ilgili anakütle parametrelerini tahmin etmede kullanılır.

Yukarıdaki ifadede boşlukla gösterilen yere gelecek en uygun terim aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" İstatistikler
Soru Açıklaması

İstatistiksel çıkarsama gerektiren problemlerde her zaman parametre değerleri hesaplanamaz. Ancak, bu parametrelere karşı gelen  istatistikler hesaplanabilir ve bu nicelikler ilgili anakütle parametrelerini tahmin etmede kullanılır.

16.
I. Verilerin toplanmasıII. Verilerin sınıflandırılmasıIII. Verilerin grafikler yardımıyla gösterilmesiIV. Verilerin çözümlenmesiV. İleriye dönük tahminlerde bulunma. Yukarıdaki işlemlerden hangileri betimsel istatistik sürecinde yer alır?
Doğru Cevap: "A" I, II ve III
Soru Açıklaması
Araştırmaya ilişkin verilerin toplanması, seriler yardımıyla gösterilmesi, sınıflandırılması ve grafikler yardımıyla gösterilmesi aşamalarını içeren sürece betimsel istatistik denir.
17.
i. Yıllara göre nüfus hızı ii. Aylara göre sıcaklık iii. İllere göre okur-yazar oranı. Yukarıdakilerden hangileri zaman değişkenidir?
Doğru Cevap: "D" I-II
Soru Açıklaması
i. Yıllara göre nüfus hızı- ZAMAN DEĞİŞKENİ ii. Aylara göre sıcaklık- ZAMAN DEĞİŞKENİ iii. İllere göre okur-yazar oranı- MEKAN DEĞİŞKENİ dir. i-ii doğrudur.
18.
8 öğrenciden oluşan bir yüksek lisans programında öğrencilerin bir yılda okudukları kitap sayılarına ilişkin veri seti aşağıda yer almaktadır. Bu veri setine göre öğrencilerin okudukları kitap sayılarının standart sapma değeri kaçtır?xi: 2 4 4 8 10 12 12 12
Doğru Cevap: "C" 3,87
Soru Açıklaması
19.
Aşağıdakilerden hangisi aralıklı ölçme düzeyindeki değişkene örnek olarak verilebilir?
Doğru Cevap: "D" Sıcaklık
Soru Açıklaması
Bu ölçme düzeyinde değişkenin sayısal değerler birimle ifade edilir ve sayılar arasındaki farklar anlamlıdır. Ancak bu ölçme düzeyi için kesin bir sıfır başlangıç noktası yoktur. Örneğin; sıcaklık ölçümleri, takvimler, zeka derecesi vb.
20.
Hilesiz bir zar 2 kere atılsın, B olayı aşağıdaki gibi tanımlansın. B: Üste gelen sayıların tek sayı olması. B olayı hangi örnek noktalardan oluşur?
Doğru Cevap: "E" {(1,1)(1,3)(1,5)(3,1)(3,3)(3,5)(5,1)(5,3)(5,5)}
Soru Açıklaması
Cevap e
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories