• İstatistik 2 Deneme Ara Sınavları – Deneme 2

İstatistik 2
Ara Sınav - Deneme 2
1.
Bir büyükşehirde yaşayanların toplu ulaşımdan memnun olanların oranı tahmin edilmek istenmektedir. Bu amaçla, 200 kişi rassal olarak seçilmiş ve 136 kişi topu ulaşımdan memnun olduğunu bildirmiştir. Bu verileri kullanarak istenen tahminleme yapılırken işlenecek hata düzeyi nedir?
Doğru Cevap: "D" 0.032
Soru Açıklaması
2.
Büyük örneklem hacmi için n kaç olarak seçilmelidir?
Doğru Cevap: "A" 30
Soru Açıklaması
3.
İki okulun başarılı öğrenci oranları arasındaki farkın tahmin edilmesi isteniyor. Bu amaçla her iki okuldan birbirinden bağımsız n1 = 400 öğrenci n2 = 300 öğrenci hacimli rassal örneklemler oluşturulmuştur. 400 öğrenci içindeki başarılı öğrenci sayısı 220, 300 öğrenci içindeki başarılı öğrenci sayısı ise 195 olduğu belirtilmiştir. İki okulun başarılı öğrenci oranları arasındaki fark nedir?
Doğru Cevap: "E" 0.10
Soru Açıklaması
n1 = 400 öğrenci n2 = 300 öğrenci r1 = 220 öğrenci r2 = 195 öğrenci p2-p1 = 0.65 - 0.55 = 0.10 p2-p1 = ?2 - ?1 = 0.10 olur.
4.
Anakütlenin normal dağıldığı bilindiğinde, bu anakütleden seçilmiş 10 birimlik bir örneklemin ağırlık ortalaması 15 kg ve standart sapması 4,5 kg olarak hesaplanmıştır. Güven düzeyi %95 ise, ortalama için güven sınırları nedir?
Doğru Cevap: "E" 11,78 - 18,22 kg
Soru Açıklaması
5.
Aşağıdakilerden hangisi örneklem planı hazırlama aşamasında ilk sırada yer alır?
Doğru Cevap: "B" Evrendeki birimler 1'den N'ye kadar numaralandırılır.
Soru Açıklaması
İlk olaak evrendeki birimler 1'den N'ye kadar numaralandırılır.
6.
250 kişiden elde edilen verilerin değerlendirildiği bir araştırmada ki-kare istatistiğinin değeri 0,85 olarak hesaplanmıştır. Bu bilgilere göre kontenjans katsayısının değeri aşağıdakilerden hangisine eşittir?
Doğru Cevap: "A" 0,058
Soru Açıklaması
7.
İki nitel değişken arasında ilişki olup olmadığı aşağıdaki tekniklerden hangisiyle araştırılır?
Doğru Cevap: "E" Ki-Kare Bağımsızlık Testi
Soru Açıklaması
8.
Standart normal eğri altında bulunan alan yüzde kaça eşittir?
Doğru Cevap: "A" % 100
Soru Açıklaması
Standart normal eğri altındaki alan 1’e yani %100’e eşittir. Doğru yanıt a şıkkıdır.
9.
"Örneklemin araştırmacının ya da örneklemecinin kişisel arzu, düşünce ve deneyimlerine göre seçilmiş olduğu örneklemedir." Bu tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?
Doğru Cevap: "C" Yargısal örnekleme
Soru Açıklaması
10.
Bir fabrikada 0,5 litrelik şişeler halinde içecek üretimi yapılmaktadır. Üretilen içecek hacimlerinin kontrolü amacıyla üretilen şişeler arasından 81 tanesi rassal olarak seçilmiş ve bu şişelerdeki içecek hacimleri ortalama 0,485 litre ve standart sapması 0,03 litre olarak elde edilmiştir. Üretilen içecek hacimlerinin belirtildiği gibi olup olmadığına yönelik bir hipotez testi yapılmak istendiğinde, ifade edilecek karşıt hipotez aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: "C" μ≠0,5
Soru Açıklaması
11.
Aşağıdaki hangi durum/durumlarda istatistiksel hipotez testi yapmak anlamsız olur?I-TamsayımII-ÖrneklemeIII-Evren parametre değerleri karşılaştırılması
Doğru Cevap: "A" Yalnız I
Soru Açıklaması
12.
Planlanan bir istatistiksel araştırma için tanımlanan sonlu evrenin bütün birimleri üzerinden araştırmaya konu olan değişkenler itibarıyla veri derleniyorsa yapılan işleme ne ad verilir?
Doğru Cevap: "C" Tamsayım
Soru Açıklaması
Planlanan bir istatistiksel araştırma için tanımlanan sonlu evrenin bütün birimleri üzerinden araştırmaya konu olan değişkenler itibarıyla veri derleniyorsa yapılan işleme tamsayım denir.
13.
Tahminleyicinin iyi bir tahminleyici olup olmadığını anlamak için aşağıdaki kriterlerden hangisine ihtiyaç duyulur?
Doğru Cevap: "A" Yansız olması
Soru Açıklaması
Tahminleyicinin iyi bir tahminleyici olup olmadığını anlamak için yansızlık bir kriterdir.
14.
i. Sayısal olmayan değişkenler arasında herhangi birilişkinin var olup olmadığının test edilmesinde Ki-kare bağımsızlık testi kullanılır.ii. İki ya da daha fazla bağımsız örneklemin, aynı anakütleden seçilip seçilmediğinin araştırılmasında Ki-kare Homojenlik Testi kullanılır.iii. n hacimli (birimlik) bir örneklemin anakütleyi iyi temsil edip edemeyeceğini araştırılmasında Ki-kare Uygunluk Testi kullanılır. yukarıdakilerden hangileri ki-kare testi için söylenebilir?
Doğru Cevap: "E" Yalnız I-II-III
Soru Açıklaması
15.
Kontenjans katsayısı aşağıdaki değerlerden hangisini alamaz?
Doğru Cevap: "E" 1,25
Soru Açıklaması
16.
Kontenjans tablosu incelenen iki değişkenin şıklarına düşen gözlenen frekansların yazıldığı, yatay (satırlar) ve düşey (sütunlar) bantlardan oluşan nasıl bir tablodur?
Doğru Cevap: "C" Çift yönlü bir tablodur.
Soru Açıklaması
17.
Bir işletmede üretilen bir ürünün imalat süresini (45 dakika) azaltmak amacıyla bir değişikliğe gidilmek istenmektedir. Bu amaçla da, bir tezgahta yeni yapılanma uygulanmış ve n= 22 ürünün ortalama imalat süresi 38 dakika olarak belirlenmiştir. Bu sınamada Hı hipotezi nedir?
Doğru Cevap: "B" Yeni yapılanmada imalat süresi eskisinden daha azdır.
Soru Açıklaması
Ho hipotezi her zaman eşitlik durumunda ve Hı karşıt hipotez de araştırmanın amacına veya iddiaya göre kurulur. Bu sınamada, yeni yapılanmayla imalat süresinin azaltılması test edileceğinden, Hı : Yeni yapılanmada imalat süresi eskisinden daha azdır.
18.
Birbirinden bağımsız iki örneklemin aynı kategoriler bakımından aynı evrenden gelip gelmediğinin araştırılması için kullanılan test türüne ne ad verilir?
Doğru Cevap: "A" Ki-Kare homojenlik testi
Soru Açıklaması
19.
İki ya da daha fazla sınıflı iki nitel değişken arasında bağımsızlığın incelenmesinde kullanılan test aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "C" Ki-kare bağımsızlık testi
Soru Açıklaması
20.
Normal dağıldığı bilinen iki evrenden birbirinden bağımsız seçilen 12 ve 24 birimlik rassal örneklemlerin ortalama değerleri sırasıyla 123 ve 111 olarak bulunmuştur. Bu iki evrenin standart sapmaları sırasıyla 6 ve 12 olarak bilinmektedir. İki evren ortalamaları arasında fark olup olamadığı test edilirken hesaplanan t test istatistiğinin değeri kaçtır?
Doğru Cevap: "C" 3,17
Soru Açıklaması
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories