Amerikalı iktisatçı Irving Fisher tarafından geliştirilen Miktar Teorisi, değişim (mübadele) denklemini kullanmaktadır. Buna göre ekonomide gerçekleşen tüm mübadelelerin parasal değeri para arzı ile paranınkaç kez el değiştirdiğini gösteren dolaşım hızının çarpımına eşittir. Belli bir dönemde bir ekonomideki bütün mübadelelerin sayısı (T), bu mübadelelerin ortalama fiyatı (P), para miktarı (M) ve paranın dolaşı hızı (V) olmak üzere şu özdeşlik geçerli olmaktadır.M × V ≡ P × T
Keynes'in Likidite Tercihleri Teorisi'ne göre yukarıdaki grafik hangi amaçlı para talebini temsil etmektedir?
Faiz oranının normal kabul edilen düzeyin altına düşmesi insanlarda gelecekte daha cazip yatırım fırsatlarının doğacağı beklentisi oluşturur. Bu da para talebini artırır. Faiz oranı Imin gibi kritik bir düzeye düşünce, faizlerin bunun altına düşmeyeceği ve artık yükseleceği beklentisi iyice yayılır ve insanlar gelirlerini para olarak tutar, diğer varlıkları tercih etmezler. Bu da spekülatif para talebi eğrisinin yatay olmasına yol açar.
Tüketicinin iki dönem tüketimi arasındaki tercihleri aşağıdakilerden hangisinin yardımıyla ortaya konmaktadır?
Tüketicinin iki dönem tüketimi arasındaki tercihleri farksızlık ya da eş fayda eğrileri yardımıyla ortaya konmaktadır.
I-Açık piyasa işlemleri
II-Reeskont kredileri
III-Zorunlu karşılık oranları
IV-Parasal taban
Yukarıdakilerden hangisi yada hangileri Merkez bankasının para arzını kontrol etmek için kullandığı araçlar arasında yer almaz?
Merkez bankasının para arzını kontrol etmek için kullandığı araçlar; açık piyasa işlemleri, reeskont kredileri, zorunlu karşılık oranları olarak sıralanabilir.
Keynes’in öne sürdüğü para talebinin üç saikini birlikte değerlendirerek bir para talebi denklemi yazmak istersek kullanacağımız değişkenler neler olacaktır?
Keynes’in öne sürdüğü para talebinin üç saikini tek tek ele aldıktan sonra, bu üç saiki birlikte değerlendirerek bir para talebi denklemi yazmak istersek kullanacağımız değişkenler reel gelir düzeyi ve faiz oranı olacaktır.
Marjinal tüketim eğiliminin 5 olduğu, vergilerin otonom ve kapalı bir ekonomi olduğu varsayıldığında çoğaltan kaç olarak bulunur?
Vergilerin otonom ve kapalı bir ekonomi için çoğaltanın formülü 1/(1 – c) şeklindedir. Buna göre c=5 için çoğaltan 1/(1-5)= -0,25’e eşittir.