• Maliyet Muhasebesi Deneme Ara Sınavları – Deneme 1

Maliyet Muhasebesi
Ara Sınav - Deneme 1
1.
Aşağıdakilerden hangisi 1. Sıra No.lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği’ne göre sınıflandırılan maliyet (gider) yerlerinden biri değildir? 
Doğru Cevap: "A" Satış gider yerleri
Soru Açıklaması
2.
Aşağıdakilerden hangisi maliyet muhasebesinin amaçlarından biri değildir? 
Doğru Cevap: "D" Nakit ödemelerinin düzenli yapılmasını sağlamak 
Soru Açıklaması
3.

Bir seçeneğin seçilmesi nedeniyle, vazgeçilen diğer seçeneklerin kullanılmasından dolayı işletmenin kaybettiği gelirler aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "B" Fırsat maliyeti
Soru Açıklaması

Fırsat maliyeti; bir seçeneğin seçilmesi nedeniyle, vazgeçilen diğer seçeneklerin kullanılmasından dolayı işletmenin kaybettiği gelirler olarak tanımlanır.

4.
Aşağıdakilerden hangisi maliyet dağıtımının amaçlarından biri değildir? 
Doğru Cevap: "A" Eş zamanlı olarak üretimin gerçekleştirilmesi 
Soru Açıklaması
5.

Geçen süreye bakılmaksızın, belirli bir süre içinde üretilen mamul miktarına göre hesaplanan ve ödenen ücret sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Akord esasına göre ücret sistemi
Soru Açıklaması

Geçen süreye bakılmaksızın, belirli bir süre içinde üretilen mamul miktarına göre hesaplanan ve ödenen ücrete Akord Esasma (Parça Başına) Göre Ücret Sistemi” de denilmektedir.

6.
Aşağıdakilerden hangisi bir dönem gideridir?
Doğru Cevap: "E" 750 ARAŞTIRMA GELİŞTİRME GİDERLERİ
Soru Açıklaması
7.
7/B seçeneğinde finansman giderleri için ayrılan maliyet hesabı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "C" 797
Soru Açıklaması
8.
Aşağıdakilerden hangisi işletme malzemeleri kavramına örnek olarak verilemez ?
Doğru Cevap: "A" Baharatlar
Soru Açıklaması
İşletme malzemeleri ilk madde ve yardımcı madde dışında kalan nesnelerdir. İşletme malzemeleri ; mamulün üretilmesi sırasında yararlanılan , ancak mamulün içerisine katılmayan , işletme faaliyetinin yürütülmesi amacıyla kullanılan , ilk madde ve yardımcı maddeler dışındaki tüm unsurlardır.
9.

Aşağıdaki etkenlerden hangisinde yapılan tercih Maliyet-Fayda  ölçütüne dayandırılmalıdır?

Doğru Cevap: "E" Bölümlerin veya maliyet merkezlerinin sayısı
Soru Açıklaması

Maliyet merkezlerinin sayılarının artırılmasının, mamullere dağıtılan genel üretim maliyet paylarındaki doğruluk derecesini artırdığı  gözlenmiştir. Bu nedenle Maliyet merkezlerinin sayısındaki tercih, maliyet-fayda ölçütüne dayandırılmalıdır.

10.

(B) Üretim işletmesinde 2018 yılı sonunda üretim bölümünde çalışan işçinin yılsonunda emekli olmaya karar verdiği ve yapılan incelmelerde günlük 120 TL brüt ücret aldığı ve 25 yıllık kıdeminin olduğu saptanmıştır. Bu bilgiler doğrultusunda işçinin alacağı kıdem tazminatı ne kadar olacaktır?

Doğru Cevap: "D" 90.000 TL
Soru Açıklaması

Kıdem Tazminatı Tutarı = 25 Yıl x 120.- TL x 30 Gün = 90.000.- TL

11.
Tedarik (satın alma), üretim, araştırma, geliştirme, pazarlama, satış ve dağıtım, genel yönetim ve finansman şeklinde işletme fonksiyonlarına göre sınıflandırılan giderler aşağıdaki seçeneklerde verilen hangi tip gider sınıflandırmasıdır?
Doğru Cevap: "B" Giderlerin işletme fonksiyonlarına göre sınıflandırılması
Soru Açıklaması
Giderlerin İşletme Fonksiyonlarına Göre Sınıflandırılması Bu gruplamada giderler; tedarik (satın alma), üretim, araştırma, geliştirme, pazarlama, satış ve dağıtım, genel yönetim ve finansman şeklinde işletme fonksiyonlarına göre sınıflandırılır. Bu fonksiyonların yerine getirilmesinde ortaya çıkan giderler, ait oldukları fonksiyonlarına göre sınıflandırılır.
12.

Bir işçi, AA üretim işletmesinde Maliyet Merkezi B’de 26 TL saat ücreti ile çalışmaktadır. İşçi günde 8 saat çalışmakta olup Aralık ayında toplam 26 gün üretimde bulunmuştur. Cari ay sonunda işçi çalışma kartlarından işçinin bakım onarım nedeni ile 4 saat ve enerji kesintisinden kaynaklanan nedenle 16 saat çalışmadığı belirlenmiştir. Bu verilere göre dönem sonundaki toplam işçilik maliyeti ne kadardır?

Doğru Cevap: "B" 5408 TL
Soru Açıklaması

Çalışılan Zaman Ücreti : ((26 Gün x 8)-(4+16 Saat)) x 26 TL = 4888 TL Boşa geçen zaman (Bakım-Onarım) : 4 Saat x 26 TL = 104 TL.Boşa geçen zaman (Elektrik Kesintisi) : 16 Saat x 26 TL = 416 TLToplam Maliyet (4888 TL+104 TL+416 TL)= 5408 TL.

13.
Aşağıdakilerden hangisi gider kavramının gerek tam sette gerekse KOBİ standardında bilanço yaklaşımdan hareketle ve kapsamı geniş tutularak bütün arizi zarar ve kayıpları da içerecek biçimde yapılmış tanımıdır?
Doğru Cevap: "A" Raporlama döneminde gerçekleşen, özkaynak yatırımcılarına yapılan dağıtımlarla ilişkili olanlar hariç olmak üzere, işletmeden çıkan varlıklar veya işletmeye ait varlıkların değerlerinde meydana gelen azalışlar ya da borçlarda oluşan artışlar nedeniyle işl
Soru Açıklaması
14.
Mamulün içine giren ve bir mamulün özünü oluşturan, üzerinde emek ve üretim işlemleri yoluyla değişiklikler yapılabilmesine olanak sağlayan nesnelere ne ad verilir?
Doğru Cevap: "C" İlk madde
Soru Açıklaması
15.
Soru 1 : ' İşletmeden çekilen ve konan değerler hariç olmak üzere, belirli bir muhasebe döneminde varlıklarda meydana gelen azalışlar veya yükümlülüklerde meydana gelen artışlardan dolayı öz kaynaklarda ortaya çıkan azalışlardır ' yukarıda tanımlanan kavram aşağıdaki kavramlardan hangisine aittir ?
Doğru Cevap: "C" Gider
Soru Açıklaması
Yukarıdaki tanımlama bilanço yaklaşımından hareketle , genel ve geniş anlamda yapılan gider tanımlamasıdır.
16.
Aşağıdakilerden hangisi “Toplam maliyetlerde ortaya çıkan değişiklik” tanımıdır?
Doğru Cevap: "C" Ek Maliyet
Soru Açıklaması
17.
Fiyatların yükseldiği bir dönemde zahiri karların önlenmesi için aşağıdaki değerleme yöntemlerinden hangisi önerilir?
Doğru Cevap: "B" Son Giren İlk Çıkar                         
Soru Açıklaması
18.
Aşağıdaki kalemlerden hangisi üretim veya hizmet maliyetinin hesaplanmasına  katkı sağlayan hesaplardan biri değildir?
Doğru Cevap: "A" Gelecek Aylara Ait Giderler
Soru Açıklaması
19.
Maliyetlerin içerisindeki harcama türlerine ne ad verilir?
Doğru Cevap: "B" Maliyet çeşitleri
Soru Açıklaması
Maliyetlerin içerisindeki harcama türlerine maliyet çeşitleri adı verilir
20.
İşletme maliyeti 45.000 TL olan ticari malını 62.000 TL'ya satması durumunda hasılat tutarı kaç TL olacaktır?
Doğru Cevap: "C" 62.000 TL
Soru Açıklaması
Hasılat, özkaynakta artışla sonuçlanan ve işletmenin dönem içindeki olağan faaliyetlerinden elde edilen brüt ekonomik fayda tutarıdır. İşletmenin maliyeti 45.000 TL olan ticari mallarını 62.000 TL'ya satması durumunda işletmenin sağladığı brüt ekonomik fayda tutarı 62.000 TL olduğundan hasılat tutarı da bu veri olur.
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories