• Maliyet Muhasebesi Deneme Ara Sınavları – Deneme 13

Maliyet Muhasebesi
Ara Sınav - Deneme 13
1.
Aşağıdakilerden hangisi yardımcı gider yerlerinde toplanan genel üretim giderlerinin esas üretim gider yerlerine dağıtımına verilen addır?
Doğru Cevap: "A" İkinci dağıtım
Soru Açıklaması
2.
Bir iş yerinde 25 ay çalışmış olan bir işçi için ihbar süresi kaç gündür?
Doğru Cevap: "E" 6 hafta
Soru Açıklaması
3.

“Ortakların sermayeye katkıları dışında, özkaynakta artışla sonuçlanan ve işletmenin dönem içindeki olağan faaliyetlerinden elde edilen brüt ekonomik fayda tutarı” aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "E" Hasılat
Soru Açıklaması

Hasılat, ortakların sermayeye katkıları dışında, özkaynakta artışla sonuçlanan ve işletmenin dönem içindeki olağan faaliyetlerinden elde edilen brüt ekonomik fayda tutarıdır.

4.
Belirli bir muhasebe döneminde hasılattan düşülen yararı tükenmiş maliyetlere ne ad verilir? 
Doğru Cevap: "B" Gider 
Soru Açıklaması
5.

İlk madde/malzeme birim maliyetinin (fiyatının), üretim gerçekleştirilmeden önce,piyasa fiyatları da göz önünde bulundurularak, çeflitli bilimsel çalışmalarla belirlenmişhaline ne ad verilir?

Doğru Cevap: "B" Standart maliye yöntemi
Soru Açıklaması

İlk madde/malzeme birim maliyetinin (fiyatının), üretim gerçekleştirilmeden önce,piyasa fiyatları da göz önünde bulundurularak, çeflitli bilimsel çalışmalarla belirlenmişhaline, “standart ilk madde/malzeme maliyeti” denir

6.
İşçilik maliyetlerinin belirlenmesi hangi açılarıdan önemlidir?I. İşgücü verimliliğiII. İlk madde ve malzeme miktarıIII. Maliyet kontrolü
Doğru Cevap: "D" I ve III
Soru Açıklaması
7.

Aşağıdakilerden hangisi yemek fabrikalarında kullanılan işletme malzemelerinden birisidir?

Doğru Cevap: "A" Peçete
Soru Açıklaması

İşletme malzemeleri; mamulün üretilmesi sırasında yararlanılan, ancak mamulün içerisine katılmayan, işletme faaliyetlerinin yürütülebilmesi ve üretimin sürdürülebilmesi amacıyla kullanılan, ilk madde ve yardımcı maddeler dışındaki tüm unsurlardır. Yemek fabrikasında mutfakta tüketilen temizlik malzemeleri, kâğıtlar ve peçeteler işletme malzemeleridir. 

8.
Aşağıdaki üretim maliyeti unsurlarından hangisi ürünlere doğrudan aktarılamadığı için ancak dağıtım yoluyla ürünlerle buluşturulabilir? 
Doğru Cevap: "C" Genel üretim maliyeti 
Soru Açıklaması
9.

Aşağıdakilerden hangisi maliyetlere ait yararların tükenmesi koşullarından biri değildir?

Doğru Cevap: "E" İmalatla ilgili işçilik ve genel üretim giderlerinin toplamının doğrudan dönem hasılatı ile ilişkilendirilmesi
Soru Açıklaması

İmalatla ilgili işçilik ve genel üretim giderlerinin toplamının doğrudan dönem hasılatı ile ilişkilendirilmesi mümkün değildir. Burada maliyetler bir şekilden diğer bir şekle dönüşmüştür. Ama henüz yararı tükenmemiştir. Söz konusu maliyetlerin yararının tükenmesi için, üretilen mamullerin satılması ve dönemin hasılatını oluşturması gerekmektedir.

10.

Mamulün özünü oluşturmayan, bir mamul içinde ne kadar kullandığı belirlenemeyen nesnelere ne denir?  

Doğru Cevap: "C" Yardımcı madde
Soru Açıklaması

Mamulün özünü oluşturmayan, bir mamul içinde ne kadar kullandığı belirlenemeyen nesnelere yardımcı madde denir.

11.
Soru 2 : Bir işletmede giderden söz edebilmek için aşağıda ki koşullardan hangisinin gerçekleşmesi gerekmez ?
Doğru Cevap: "D" İşletme sahibinin özel harcamaları
Soru Açıklaması
a, b , c ve e şıkları gider kavramının ortaya çıktığı faliyetler kapsamındadır ancak işletme sahiplerinin özel harcamaları gider kapsamında değerlendirilemez.
12.
Bir işletmede giderler tahakkuk ettikçe dönem boyunca çeşit esasına göre ve 790'kod.lu olandan başlayarak 797 kod.lu olan hesaba kadar ilgili olanlarının borcuna kaydediliyorsa, işletmede hangiseçeneğe göre maliyetler kaydedilmektedir?
Doğru Cevap: "B" 7-B seçeneği
Soru Açıklaması
7-B sçeneğinde giderler tahakkuk ettikçe dönem boyunca 790 - 797 no.lu çeşit esasına göre bölümlenmiş ilgili gider hesaplarının borcuna kaydedilir.
13.

Mamulün içerisine girmesine karşılık mamulün özünü veya temel yapısını oluşturmayan, bir birim mamul içinde ne kadar kullanıldığını doğrudan saptayabilmenin teknik olarak çok zor olduğu maddelere ne ad verilir?

Doğru Cevap: "B" Yardımcı madde
Soru Açıklaması

Mamulün içerisine girmesine karşılık mamulün özünü veya temel yapısını oluşturmayan, bir birim mamul içinde ne kadar kullanıldığını doğrudan saptayabilmenin teknik olarak çok zor olduğu veya bunu doğru olarak saptayabilmenin maliyetinin bunu doğru olarak saptamanın yarattığı faydanın üzerinde olduğu maddelere yardımcı madde denir. Doğru yanıt B seçeneğidir.

14.
Aşağıdaki gider kalemlerinden hangisi stok maliyetinin kapsamına alınmaz, sonuç hesaplarına doğrudan gider yazılır?
Doğru Cevap: "D" Mamul stokların depolama giderleri
Soru Açıklaması
15.

Aşağıdakilerden hangisi Genel Üretim Maliyetlerinin tanımladığı kavramlardan birisi değildir?

Doğru Cevap: "C" Direkt üretim maliyetleri
Soru Açıklaması

Genel üretim maliyetlerinin üretime destek maliyetleri, işletme maliyetleri, üretim endirekt maliyetleri, endirekt üretim maliyetleri, fabrika genel maliyetleri, üretim genel maliyetleri gibi kavramlarla da tanımlandığı görülmektedir. 

16.

Bir mamulle özdeşleşmiş o mamulle tanımlanabilen ilk maddelerin giderine ne denir?

Doğru Cevap: "D" Direkt ilk madde
Soru Açıklaması

Bir mamulle özdeşleşmiş o mamulle tanımlanabilen ilk maddelerin giderine direkt ilk madde denir.

17.
Anadolu işletmesi cari döneme ait 20.000 TL ve izleyen döneme ait 40.000 TL olmak üzere 60.000 TL lık kira tutarını peşin olarak ödemiştir. Bu ödemelerin ne kadarı “gider” olarak kaydedilir?
Doğru Cevap: "D" 20.000 TL
Soru Açıklaması
Bu işlemde, varlık azalışı 60.000 TL ancak bu döneme ait kira tutarı 20.000 TL olduğundan, Özkaynaktaki azalış 20.000 TL olur. 40.000 TL lık tutar gelecek muhasebe dönemine ait olduğu için, "Gelecek aylara ait giderler" olarak kayıt edilir. Bu işlemde gider 20.000 TL dır.
18.
I. Ortalama maliyet yöntemiII. Gerçek parti yöntemiIII. Sabit sipariş yöntemiIV.FIFO yöntemiV. LIFO yöntemiYukarıdakilerden hangisi ya da hangileri stok değerleme yöntemlerindendir?
Doğru Cevap: "E" I, II, IV ve V
Soru Açıklaması
19.
' Geçmişte meydana gelen olaylar sonucunda ortaya çıkan ve hali hazırda işletmenin kontrolünde olup gelecekte işletmeye ekonomik fayda sağlaması beklenen değerlerdir' . Yukarıdaki tanımlama aşağıdaki kavramlardan hangisine aittir ?
Doğru Cevap: "A" Varlık
Soru Açıklaması
Varlık kavramı geçmişte meydana gelen olaylar sonucunda ortaya çıkan bir kavramdır.
20.
İşçiye çalışmasının karşılığında direkt olarak herhangi bir ilave yapılmadan ödenen ücret aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "B" Çıplak ücret
Soru Açıklaması
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories