• Maliyet Muhasebesi Deneme Ara Sınavları – Deneme 18

Maliyet Muhasebesi
Ara Sınav - Deneme 18
1.

Üretimde tüketilen stokların maliyetini ve ambarda kalan stokların değerinin belirlenmesi işleminde kullanılan farklı yaklaşımlara ne denir?

Doğru Cevap: "D" Stok değerleme yöntemi
Soru Açıklaması

Üretimde tüketilen stokların maliyetini ve ambarda kalan stokların değerinin belirlenmesi işleminde kullanılan farklı yaklaşımlara stok değerleme yöntemleri denir.

2.

I. ilk madde ve malzemelere ilişkin maliyet kontrolüII. ilk madde ve malzemelere ilişkin maliyet analiziIII. işletmenin elde ettiği gelirle doğru bir şekilde karşılaştırmaya olanak sağlamakIV Doğru finansal sonuçların elde edilmesini sağlamakV. ilk madde ve malzemeyi işletmede kullanacak bölümün belirlenmesini sağlamak

Yukarıdakilerden hangileri muhasebede ilk madde ve malzeme maliyeti belirlenmek istenmesindeki nedenlerdendir?

Doğru Cevap: "D" I, II, III ve IV
Soru Açıklaması

Muhasebede ilk madde ve malzeme maliyetinin belirlenmek istenmesindeki amaçlar;-ilk madde ve malzemelere ilişkin maliyet kontrolü ve maliyet analizine olanak tanımaktır,-işletmenin elde ettiği gelirle doğru bir şekilde karşılaştırmaya olanak sağlayacak doğru maliyet rakamlarının sağlanması yoluyla, doğru finansal sonuçların elde edilebilmesidir.

3.

Geleneksel olarak maliyet kaç temel basamakta gerçekleştirilir?

Doğru Cevap: "C" 3
Soru Açıklaması

Geleneksel olarak maliyet üç temel basamakta gerçekleştirilir:

Birinci basamakta, genel üretim maliyeti hesaplarında biriktirilen maliyetler, dağıtım anahtarları (ölçüleri) aracılığıyla maliyet merkezlerine (gider yerlerine) dağıtılır.

İkinci basamakta, birinci maliyet dağıtımı sonrasında hizmet (yardımcı, destek, ikincil) maliyet merkezlerinde toplanan genel üretim maliyetleri, dağıtım anahtarları(ölçüleri) ve farklı yöntemler yardımıyla esas üretim (ana, birincil) maliyet merkezlerine dağıtılır.

Geleneksel maliyet dağıtımının üçüncü basamağında ise ilk iki basamak sonrasında esas üretim (ana, birincil) maliyet merkezlerinde toplanan genel üretim maliyetleri, yükleme anahtarları (ölçüleri) yardımıyla, mamullere yüklenir.

4.

Genel üretim maliyetleri, üretim işletmesinin  düzenlemesi gereken bilançolarının gelir tablosunda aşağıdakilerden hangisinde raporlanmalıdır?

Doğru Cevap: "C" Satılan Mamulün Maliyeti
Soru Açıklaması

Genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine göre de genel üretim maliyetleri, üretim işletmesinin düzenlemesi gereken bilançosunda yarı mamul ve mamul stokları unsurlarının, gelir tablosunda da satılan mamullerin maliyeti içerisinde raporlanmalıdır?

5.

Aşağıdakilerden hangisi maliyet muhasebesinin amaçlarından biri değildir?

Doğru Cevap: "B" Geleceğe yönelik planların (bütçelerin) yapılmasına yardım etmek,
Soru Açıklaması

Maliyet merkezlerinin (gider yerlerinin) seçimini yapmak, gerek üretim maliyet muhasebesinde, gerekse pazarlama maliyet muhasebesinde, maliyetlerin hesabında yapılan temel işlemlerdendir.

6.

İşçinin belli bir çalışma karşılığında aldığı ücrete prim, ikramiye, yemek, yakacak ve kira gibi çeşitli ödemelerin eklenmesi suretiyle verilen ücrete ne ad verilir?

Doğru Cevap: "D" Giydirilmiş ücret
Soru Açıklaması

İşçinin belli bir çalışma karşılığında aldığı ücrete prim, ikramiye, yemek, yakacak ve kira gibi çeşitli ödemelerin eklenmesi suretiyle verilen ücrete giydirilmiş ücret denir. Doğru yanıt D seçeneğidir.

7.
GALM işletmesi inşaat sektöründe fabrika binası inşa eden bir işletmedir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi GALM işletmesi için bir endirekt malzemedir?
Doğru Cevap: "A" Çivi
Soru Açıklaması
8.

Aşağıdakilerden hangisi fiili çalışmayla ilgili ücretlerden birisidir?

Doğru Cevap: "C" Üretim ve verimlilik primleri
Soru Açıklaması

Üretim ve verimlilik primleri fiili çalışmayla ilgili ücretlerdendir. Diğerleri ise ilgili yasalarla ve sözleşmeyle ilgili ücretlerdendir.

9.

Bir üretim işletmesinde Ağustos 2017 döneminde oluşan üretimle ilgili aydınlatma maliyetleri ve bakım -onarım maliyetlerine ilişkin verilerle maliyet merkezlerine ilişkin bilgiler şöyledir:Dönemin üretimle ilgili aydınlatma toplam maliyeti: 30.000.- TLDönemin üretimle ilgili bakım-onarım toplam maliyeti:10.000.- TLAydınlatma maliyeti; ampul sayısına ve bakım-onarım maliyeti de; makine saatlerine göre dağıtılacaktır.İşletmedeki maliyet merkezleri ve dağıtım anahtarlarının dağılımı şöyledir:

Montaj esas üretim maliyeti merkezine birinci maliyet dağıtımı sonucunda dağıtılacak genel üretim maliyeti toplamı ne kadardır?

Doğru Cevap: "D" 12.500
Soru Açıklaması

Aydınlatma toplam maliyeti: 30.000.- TL / Toplam Ampul Sayısı 600 = 50 TL / Ampul

Montaj Esas Ü.M.M. Aydınlatma Maliyetlerinden Payı=

Dağıtım Anahtarı Miktarı (Ampul sayısı) X Dağıtım Oranı (T /ampul)

Montaj Esas Ü.M.M. Aydınlatma Maliyetlerinden Payı=

210 x 50 = 10.500 TL

Bakım Onarım toplam maliyeti: 10.000.- TL / Toplam Makine saati 20.000 saat = 0.5 TL / Mk.S.

Montaj Esas Ü.M.M. Bakım-Onarım Maliyetlerinden Payı= Dağıtım Anahtarı Miktarı (Ampul sayısı) X Dağıtım Oranı (T /ampul)

Montaj Esas Ü.M.M. Bakım-Onarım Maliyetlerinden Payı= 4000 x 0,5 = 2000 TL

Montaj esas üretim maliyeti merkezine birinci maliyet dağıtımı sonucunda dağıtılacak genel üretim maliyeti toplamı (10.500 TL (Aydınlatma maliyeti payı)  + 2.000 TL (Bakım-Onarım Maliyeti payı)= 12.500 TL

10.
Aşağıdakilerden hangisi maliyetlerin kapsamına göre maliyet yöntemlerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "E" Safha maliyet yöntemi
Soru Açıklaması
11.
İşçi günlük 7,5 saatlik çalışmasına ek olarak fazla çalışma yapmıştır. Saat ücreti 24 TL’dir. Günlük ücreti 252 TL ise işçi kaç saat fala çalışma yapmıştır?
Doğru Cevap: "C" 2
Soru Açıklaması
İşçinin fazla çalışması söz konusu olduğunda, normal çalışma ücretine ek olarak % 50 fazla çalışma primi hesaplanır.
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories