İşçinin fazla çalışması söz konusu olduğunda, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde fazla çalışma yüzde kaç zamlı ödenir?
İşçinin fazla çalışması söz konusu olduğunda, normal çalışma ücretine ek olarak %50 fazla çalışma primi hesaplanır. Normal çalışma süreleri dışında ve hafta tatillerindeki fazla çalışma % 100 zamlı, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde de fazla çalışma % 200 zamlı ödenir.Doğru yanıt E seçeneğidir.
I. Tesis, makine ve cihazların arızalanması,II. Yardımcı araç-gereç ya da hizmetlerin yetersizliği,III. İlk madde ve malzemelerdeki kalite sorunları,IV. İş talimatı ve prosedürlerdeki eksiklikler,V. Enerji sıkıntısından doğan kısıtlamalar ve aksaklıklar.
Yukarıdakilerden hangileri bir işçinin çeşitli nedenlerle üretim faaliyetlerinde bulunmadan boşa geçirdiği sürenin ortaya çıkmasının nedenlerindendir?
Boş geçen zaman, bir işçinin çeşitli nedenlerle üretim faaliyetlerinde bulunmadan boşa harcadığı zamanı açıklamaktadır. Önlenebilmesi mümkün olan bu sürenin ortaya çıkmasındaki başlıca nedenleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
-Tesis, makine ve cihazların arızalanması,
-İlk madde ve malzemelerin ya da ara mamullerin üretime zamanında verilememesi,
-Sipariş yetersizliğinden üretimin normal kapasitenin altında kalması,
-Yardımcı araç-gereç ya da hizmetlerin yetersizliği,
-İlk madde ve malzemelerdeki kalite sorunları,
-İş talimatı ve prosedürlerindeki eksiklikler,
-Enerji sıkıntısından doğan kısıtlamalar ve aksaklıklar.
Bir Üretim İşletmesi’nde döneme ilişkin bilgiler şöyledir:Direkt ilk madde ve malzeme giderleri: 170.000 Türk LirasıDönem başı yarı mamul stokları: 90.000 Türk LirasıDirekt işçilik giderleri: 280.000 Türk LirasıGenel üretim giderleri: 400.000 Türk LirasıDönem sonu yarı mamul stokları: 140.000 Türk Lirasıİşletmede 160.000 birim üretildiğine göre birim üretim maliyeti kaç Türk Lirasıdır?
Direkt ilk madde ve malzeme giderleri: 170.000 Türk LirasıÇözüm: Direkt ilk madde ve malzeme giderleri: 170.000 Türk LirasıDönem başı yarı mamul stokları: 90.000 Türk LirasıDirekt işçilik giderleri: 280.000 Türk LirasıGenel üretim giderleri: 400.000 Türk LirasıDönem sonu yarı mamul stokları: 140.000 Türk LirasıGider toplamı 850.000 TLMamul stoklarındaki değişim 50.000 TL -Üretilen Mamul Maliyeti: 850.000 – 50.000 = 800.000 TLBirim Maliyeti: 800.000 / 160.000 Adet = 5 TL
Aşağıdakilerden hangisi bir işçinin çeşitli nedenlerle üretim faaliyetlerinde bulunmadan boşa geçirdiği sürenin ortaya çıkmasının nedenlerinden biri değildir?
Aşağıdakilerden hangisi Prim esasına göre ücret sistemlerinden birisi değildir?
Birbirinden farklı çok sayıda prim esasına göre ücret sistemi mevcuttur.
• Halsey Sistemi
• Rowan Sistemi
• Emerson Sistemi
• Bedeaux Sistem
• Taylor Sistemi
• Gantt Sistemi
• Merrick Sistemi
• Ross Sistemi
Ambar çalışanları, stokları önem ve parasal değerleri açısından kaç ana gruba ayırırlar?
Ambar çalışanları, stokları önem ve parasal değerleri açısından üç ana gruba ayırmaktadırlar: (A) grubu, (B) grubu ve (C) grubu
Aşağıdakilerden hangisi direkt işçilik maliyetlerindendir?
Üretim ve verimlilik primleri direct işçilik maliyetlerindendir. Diğerleri ise endirekt işçilik maliyetlerindendir.
Geçen süreye bakılmaksızın, belirli bir zaman içerisinde fiilen üretilen mamul miktarına göre ödeme yapılan ücret sistemi aşağıdakilerden hangisidir?
Akord Esasına (Parça Başına) Göre Ücret Sistemi: Geçen süreye bakılmaksızın, belirli bir zaman içerisinde fiilen üretilen mamul miktarına göre ödeme yapılan ücret sistemidir. Doğru yanıt E seçeneğidir.