Aşağıdakilerden hangisi mamul maliyetinin parçasıdır?
Genel anlamda üretim dışı olarak tanımlanabilecek; yönetim, pazarlama-satış-dağıtım, araştırma-geliştirme, genel yönetim ve finansman fonksiyonları ile ilgili faaliyet giderler; finansal raporlarda mamul maliyetinin bir parçası olarak değil, mamul maliyetinden ayrı olarak raporlanır. Genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri; pazarlama-satış-dağıtım, genel yönetim maliyetleri ve finansman maliyetlerini mamul maliyeti olarak kabul etmediğinden, bunlar oluştukları muhasebe döneminin gelir tablosunda “dönem gideri” olarak raporlanırlar.
Aşağıdakilerden hangisi işçilik maliyetlerinin hangi işler üzerinde geçirildiğinin belirlenmesinde kullanılan belgelerden birisidir?
İşçilik maliyetlerinin hangi işler üzerinde geçirildiğinin belirlenmesinde kullanılan iki temel belge vardır. Bunlar; İşçi çalışma kartı ve işçi çalışma kartı özetidir.
Yıllık izin süresi 18 ve daha küçük yaştaki işçilerle 50 ve daha yukarısı yaştaki işçilerde kaç günden az olamaz?
Yılık izin süresi 18 ve daha küçük yaştaki işçilerle 50 ve daha yukarısı yaştaki işçilerde 20 günden az olamaz. Bu süreler hizmet akdi ve toplu iş sözleşmeleri ile arttırılabilir.
Ücretin hesaplanması ve ödeme şekillerinin farklı şekillerde olmasına göre değişik ücret sistemleri kullanılmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi kullanılan ücret sistemlerinden birisi değildir?
İşçilerde sahiplenme duygusunu artırarak işletmeye bağlılığını artırmaya yönelik çeşitli teşvik sistemleri uygulanabilmektedir. Bunlardan birisi de işçilerin kara katılmasıdır.
I. İlk madde ve malzeme giderleri;II. İşçi ücret ve giderleri;III. Finansman giderleriIV. Amortisman ve tükenme paylarıV. Vergi cezaları
Yukarıdakilerden hangileri Tekdüzen Muhasebe Sistemi’nde gider yerlerinin ana bölümleme kalemlerindendir?
Tekdüzen Muhasebe Sistemi’nde gider çeşitlerinin ana bölümlenmesi aşağıdaki şekilde düzenlemiştir: 0- İlk madde ve malzeme giderleri; 1- İşçi ücret ve giderleri; 2- Memur ücret ve giderleri; 3- Dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler; 4- Çeşitli giderler; 5- Vergi resim ve harçlar; 6- Amortisman ve tükenme payları ve 7- Finansman giderleri
Aşağıdaki stok kontrol yöntemlerinden hangisinde "sıfır stok" ile çalışılmak istenir?
Tam zamanında stok kontrolünde “sıfır stok” ile çalışılmak istenmektedir. Bu yöntemde, tedarikçiler ilk madde/malzemeleri tam gereksinim duyulduğu zamanda ve en uygun yerde işletmeye teslim eder.