• Maliyet Muhasebesi Deneme Ara Sınavları – Deneme 22

Maliyet Muhasebesi
Ara Sınav - Deneme 22
1.

Üretim sürecinde gerekli olan ilk maddenin, yardımcı maddenin ve işletmemalzemesinin piyasada arafltırılarak bulunması ve bunların satın alınmasıyoluyla elde edilmesi için yapılan faaliyete ne ad verilir?

Doğru Cevap: "C" Tedarik
Soru Açıklaması

Tedarik:Üretim sürecinde gerekli olan ilk maddenin, yardımcı maddenin ve işletmemalzemesinin piyasada arafltırılarak bulunması ve bunların satın alınmasıyoluyla elde edilmesi için yapılan faaliyete ne ad verilir?

2.

Aşağıdakilerden hangisi varlık maliyeti kavramına girer?

Doğru Cevap: "D" Gümrük vergileri
Soru Açıklaması

Gümrük vergileri varlık maliyetlerinin hesaplanmasında satın alma maliyetleri içinde yer alır.

3.
İşçilik maliyetlerinin üretim maliyetlerine yüklenmesi aşamasında yapılacak yevmiye kaydında borçlandırılacak hesap aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "E" 151 YARI MAMULLER ÜRETİM HESABI
Soru Açıklaması
4.
Bir fabrika toplamda 1200 adet ampulle aydınlatılmaktadır. Toplamda 36.000 TL aydınlatma maliyeti olduğuna göre maliyet dağıtımı yapılırken her bir ampul için kaç TL maliyet dağıtılacaktır?
Doğru Cevap: "C" 30
Soru Açıklaması
Aydınlatma maliyetinin dağıtım oranın bulunması gerekiyor. Bunun için toplam aydınlatma bedeli ampul sayısına bölünmeli dağıtım oranı = 36.000 / 1200 = 30 O halde her bir ampul için 30 TL maliyet dağıtılacaktır.
5.

Aşağıdakilerden hangisi Tekdüzen Muhasebe Sistemi'nde Çeşit Esasına göre bölümleme arasında yer almamaktadır?

Doğru Cevap: "E" Genel yönetim giderleri
Soru Açıklaması

Genel yönetim giderleri çeşit esasına göre bölümleme arasında yer almamaktadır.

6.
Bir üretim işletmesinde ambar çalışanları, teslim alınan ve ambara giren ilk madde/malzemelerin miktarını izleyebilmeleri amacıyla hangi belgeye kayıt yaparlar?
Doğru Cevap: "C" Ambar stok kartına
Soru Açıklaması
Bir üretim işletmesinde ambar çalışanları, teslim alınan ve ambara giren ilk madde/malzemelerin miktarını izleyebilmeleri amacıyla "ambar stok kartı"nı kullanırlar.
7.
' Ortakların sermayeye katkıları dışında öz kaynakta artışla sonuçlanan ve işletmenin dönem içindeki olağan faaliyetlerinden elde edilen brüt ekonomik fayda tutarı ' aşağıdaki kavramlardan hangisine aittir ?
Doğru Cevap: "A" Hasılat
Soru Açıklaması
Hasılat ; işletmelerin belirli bir dönem içindeki olağan maliyetlerin sonucudur.
8.
Aşağıdaki genel üretim maliyetleri çeşitlerinden hangisinde üretimle ilgili temsil ve ağırlama maliyetleri, üretimle ilgili dava-icra ve noter maliyetleri, kırtasiye maliyetleri, eğitim ve staj maliyetleri gibi maliyetler yer alır?
Doğru Cevap: "D" Çeşitli maliyetler
Soru Açıklaması
Çeşitli maliyetler: Üretimle ilgili (fabrika binası ve makine gibi) unsurların kirası ile sigortası, üretimde çalışanların yolluk maliyetleri, üretimle ilgili temsil ve ağırlama maliyetleri, üretimle ilgili dava-icra ve noter maliyetleri, kırtasiye maliyetleri, eğitim ve staj maliyetleri gibi maliyetler, bu grupta yer alır. Bu maliyetler, genel üretim maliyetleri ana hesabı içinde muhasebeleştirilir.
9.

Aşağıdakilerden hangisi genel üretim maliyetlerinin mamullere dağıtılmasındaki amaçlardan biri değildir?

Doğru Cevap: "E" Genel üretim maliyeti ile mamul arasında doğrudan ilişki kurmak
Soru Açıklaması

Basit olarak, maliyet dağıtımı; bir maliyetin oransal olarak bir mamule atanmasıdır. Maliyet dağıtımı kavramı yerine; maliyet bölüşümü, maliyet tahsisatı, maliyet paylaflımı kavramları da kullanılmaktadır. “Dağıtım” kavramı, bir maliyetin bir mamule atanması için doğrudan bir yöntem bulunamadığını açıklamaktadır. Bu nedenle dağıtımı gerçekleştirenler, mamule maliyeti “yaklaşık olarak” yükleme yolunu seçmektedir.

10.
Soru 4 : Aşağıdakilerden hangisi bir harcamanın gider sayılacağı durumlardan değildir ?
Doğru Cevap: "B" İşletme sahibinin kişisel harcamaları
Soru Açıklaması
İşletme sahibinin kişisel harcamaları harcama değildir adı üzerinde özel harcamadır.
11.
Aşağıdakilerden hangisi üretim faaliyetleri ile ilgili işçilik maliyetlerinden biridir?
Doğru Cevap: "D" Direkt İşçilik Maliyetleri
Soru Açıklaması
12.

Üretimde çalışanlara ilişkin yıllık izin ücretleri ve toplu olarak ödenen ikramiyeler hangi hesapta izlenir?

Doğru Cevap: "D" 730 Genel Üretim Giderleri
Soru Açıklaması

Yıllık izin ücretleri ve ikramiyeler işçilere belirli zamanlarda ödendiği için işletmenin maliyetleri bu zamanlarda artar ve bu dönemlere yığılır. İşçiler izinlerini, genellikle, yaz aylarında kullanmakta ve ikramiyelerini de genellikle üçer ve altışar aylık dönemlerde ya da yıl sonlarında almaktadırlar. Bu nedenle, işletmeler yıllık olarak izin, tatil ikramiye vb. sosyal nitelikli ödemelerini tahmin etmeli ve karışıklık ayırarak dönemlere dağıtmalıdır. Genellikle tahmin edilen yıllık tutarlar, 12 aya bölünmek suretiyle bu maliyetlerin her aya eşit biçimde dağıtılması sağlanmış olur.

Ancak bu dağıtımın tahmini faaliyet hacmine göre dönemlere aktarılması, daha sağlıklı bir maliyet dağıtımını ortaya koyar. Üretimde çalışanlara ilişkin yıllık izin ücretleri ve toplu olarak ödenen ikramiyeler genel üretim gideri olarak kabul edilerek

730 GENEL ÜRETİM GİDERLERİ HESABI’nda ayrılan karşılıklar da 373 MALİYET GİDERLERİ KARŞILIĞI HESABI’nda izlenir.

13.
“Üretim ve hizmetlerin yapıldığı ve maliyetlerin oluştuğu, örgütün bir birimini ya da birim içindeki bir yeri ifade eder” ifadesi aşağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır?
Doğru Cevap: "C" Maliyet merkezleri
Soru Açıklaması
14.
Aşağıdakilerden hangisi işletmenin stokları en düşük düzeye ulaştığında, stoklarını yeniden doldurmak amacıyla sipariş verdiği stok kontrol yöntemidir?
Doğru Cevap: "A" En düşük – en yüksek yöntemi
Soru Açıklaması
15.
İlk maddenin mamule dönüştürülmesinde etkili olan malzeme unsuru aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "B" Yardımcı madde
Soru Açıklaması
Yardımcı maddeler, ilk maddenin mamule dönüştürülmesinde etkilidirler.
16.
Aşağıdakilerden hangisi, belirli bir mamul veya hizmetin üretim maliyetine doğrudan doğruya herhangi bir dağıtım anahtarı kullanmadan yüklenebilen giderlere örnek olarak verilir?
Doğru Cevap: "D" Direkt işçilik giderleri
Soru Açıklaması
17.
Aşağıdakilerden hangisi diğer ilk madde ve malzeme stok kontrol yöntemlerine göre, hızlı ve güvenilir bilgi girilebilmesine olanak sağlayan ve zamandan tasarruf açısından da çok iyi olarak kabul edilen yöntemdir ?
Doğru Cevap: "C" Çizgi imleme (barkodlama) yöntemi
Soru Açıklaması
iğer ilk madde ve malzeme stok kontrol yöntemlerine göre, hızlı ve güvenilir bilgi girilebilmesine olanak sağlayan ve zamandan tasarruf açısından da çok iyi olarak kabul edilen yöntem, çizgi imleme (barkodlama) yöntemidir
18.

Bir dönem içinde üretimde kullanılabilecek tüm ilk madde/malzemelerin tutarlarının toplamının, bu dönem içindeki tüm ilk madde/malzemelerin toplam miktarına bölünmesi yoluyla bulunan stok değerleme yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Ağırlıklı ortalama maliyet yöntemi
Soru Açıklaması

Bir dönem içinde üretimde kullanılabilecek tüm ilk madde/malzemelerin tutarlarının toplamının, bu dönem içindeki tüm ilk madde/malzemelerin toplam miktarına bölünmesi yoluyla bulunan stok değerleme yöntemi ağırlıklı ortalama maliyet yöntemidir. Doğru yanıt A seçeneğidir.

19.

Bir işletmede maliyetlerin planlanması, kontrol edilmesi ve orada biriktirilerek daha sonra da dağıtılmasını sağlayan işletme bölümlerine ne ad verilir?

Doğru Cevap: "B" Gider yeri
Soru Açıklaması

Bir işletmede maliyetlerin planlanması, kontrol edilmesi ve orada biriktirilerek daha sonra da dağıtılmasını sağlayan işletme bölümlerine maliyet merkezi (gider yeri) denir.

20.

Maliyet bölüşümüII. Maliyet tahsisatıIII. Maliyet paylaşımıIV. Maliyet bütünleştirilmesiV. Maliyet serpiştirilmesi

Yukarıdakilerden hangileri maliyet dağıtımı kavramı yerine kullanılabilir?

Doğru Cevap: "A" I, II ve III
Soru Açıklaması

Basit olarak, maliyet dağıtımı; bir maliyetin oransal olarak bir mamule atanmasıdır. Maliyet dağıtımı kavramı yerine; maliyet bölüşümü, maliyet tahsisatı, maliyet paylaşımı kavramları da kullanılmaktadır.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories