• Maliyet Muhasebesi Deneme Ara Sınavları – Deneme 4

Maliyet Muhasebesi
Ara Sınav - Deneme 4
1.
I. Satın alma maliyeti II. Dönüştürme maliyetleri III. Diğer maliyetler Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri stok maliyetlerdir?
Doğru Cevap: "A" I, II ve III
Soru Açıklaması
Stok maliyetleri; • Satın alma maliyeti • Dönüştürme maliyetleri • Diğer maliyetlerdir.
2.
Aşağıdakilerden hangisi maliyet muhasebesinin amaçlarından değildir ?
Doğru Cevap: "B" Genel amaçlı ve dış kullanıcılara yönelik finansal tablolar düzenlemek
Soru Açıklaması
Dış kullanıcıların bilgisine yönelik finansal tabloları düzenlemek maliyet muhasebesinin değil genel yönetimin amacıdır.
3.

Üretim ortamında ortaya çıkan maliyetlerden olan, direkt ilk madde ve malzeme maliyeti ve direkt işçilik maliyetleri için söz konusu olmayan maliyet hangisidir?

Doğru Cevap: "D" Sabit Maliyet
Soru Açıklaması

Üretim ortamında ortaya çıkan sabit maliyetler, direkt ilk madde ve malzeme maliyeti ve direkt işçilik maliyetleri için söz konusu olmadığından, genel üretimmaliyetleri içerisinde yer almaktadır.

4.
I.Gereksiniminlerin belirlenmesi,II.Tedarik işlemi,III.Teslim alınma işlemi,IV.Depolama işlemi,V.Stok kontrol işlemi,Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri üretim işletmelerinde ilk madde/malzemeler ile ilgili ortaya çıkan işlemlerdir?
Doğru Cevap: "E" I,II,III ve IV
Soru Açıklaması
5.
Aşağıdakilerden hangisi üretim işletmelerinde, madde/malzeme gereksinimi belirlendikten sonra gerçekleştirilen işlemlerden değildir?
Doğru Cevap: "E" İlk madde/malzeme stoklarının kontrol edilmesi,
Soru Açıklaması
Üretim işletmelerinde, madde/malzeme gereksinimi belirlendikten sonra, bunların tedarik edilmesi, teslim alınması, depolanması ve üretime sevki işlemleri gerçekleştirilir.
6.

“İşletmeden çekilen ve konan değerler hariç olmak üzere, belirli bir muhasebe döneminde varlıklarda meydana gelen azalışlar veya yükümlülüklerde meydana gelen artışlardan dolayı özkaynaklarda ortaya çıkan azalışlar” aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Gider
Soru Açıklaması

Bilanço yaklaşımından hareketle, gider kavramı kayıp kavramını da içerecek biçimde genel olarak tanımlandığında “Gider; işletmeden çekilen ve konan de- ğerler hariç olmak üzere, belirli bir muhasebe döneminde varlıklarda meydana gelen azalışlar veya yükümlülüklerde meydana gelen artışlardan dolayı özkaynaklarda ortaya çıkan azalışlardır.’’ biçiminde tanımlanabilir.

7.
Genel üretim maliyetleri aşağıdaki maliyet kavramlarından hangileri ile tanımlanmaktadır? I. İşletme maliyetleriII. Üretim endirekt maliyetleri III. İlk madde ve malzeme maliyetleriIV. Fabrika genel maliyetleri V. Endirekt üretim maliyetleri
Doğru Cevap: "E" I, II, IV ve V
Soru Açıklaması
Genel üretim maliyetleri: üretime destek maliyetleri, işletme maliyetleri, üretim endirekt maliyetleri, endirekt üretim maliyetleri, fabrika genel maliyetleri, üretim genel maliyetleri gibi kavramlarla tanımlanmaktadır.
8.
Aşağıdakilerden hangisi pazarlama maliyet muhasebesinin ilgilendiği alanlardan değildir?
Doğru Cevap: "A" Gider merkezleri
Soru Açıklaması
Gider merkezleri ,üretim maliyet muhasebesinin ilgilendiği alanlardandır. Üretim maliyet muhasebesinin ilgili noktası üretim maliyetleri olup gider merkezleri, işlemler ve mamul maliyetleri ile ilgilenir. Pazarlama maliyet muhasebesi ise; pazarlama işlevleri, satış bölgeleri, alıcılar, mamuller, sipariş hacimleri, satış elemanları ile ilgili maliyetlerle uğraşır.
9.
Aşağıdakilerden hangisi, maliyetin yararının tükenmesinin belirlendiği koşullardan biri değildir? 
Doğru Cevap: "C" Yararı tükenen maliyet, hizmetlerin alıcılarına teslim edildiği dönem hasılatıyla direkt olarak ilgili olmalıdır. 
Soru Açıklaması
10.

Genel üretim maliyetlerini mamullere dağıtırken yöneticilerin kaç temel amacı vardır?

Doğru Cevap: "E" 4
Soru Açıklaması

Genel üretim maliyetlerini mamullere dağıtırken yöneticilerin dört temel amacı vardır.

1. İşletme kararları için bilgi sağlamak

2. Arzu edilen motivasyonu elde edebilmek

3. Maliyetlerin doğrulanması veya harcamaların hesaplanması

4. Kârın hesaplanması ve stokların değerlenmesi

11.
Aşağıdakilerden hangisi stok değerleme yöntemlerinden değildir?
Doğru Cevap: "C" Son Giren Son Çıkar Yöntemi
Soru Açıklaması
Stok değerleme yöntemleri şunlardır: a. Gerçek Parti ( Has Parti-Özel Maliyet) Yöntemi b. İlk-Giren-İlk-Çıkar (First-In-First-Out=FIFO) Yöntemi c. Son-Giren-Son-Çıkar ( Last-In-First-Out= LIFO) Yöntemi d. Ortalama Maliyet Yöntemleri i. Ağırlıklı (Tartılı) Ortalama Maliyet Yöntemi ii. Hareketli Ortalama Maliyet Yöntemi e. Piyasa Fiyatı (Yenileme Maliyeti) Yöntemi f. Piyasa Fiyatı veya Alış Maliyetinden Düşük Olanı İle Değerleme Yöntemi g. Standart Maliyet Yöntemi
12.
Aşağıdakilerden hangisi mamulün üretim maliyetini oluşturur?
Doğru Cevap: "A" Direkt İlk Madde ve İşçilik Maliyetleri
Soru Açıklaması
13.
İş yerinde önlenmesi mümkün olamayan doğal afetler, enerji kısıntısı vb. nedenlerden kaynaklanan boşa geçen zaman karşılığında katlanılan işçilik maliyetleri aşağıdaki hesaplardan hangisinin hangi tarafına kaydedilir?
Doğru Cevap: "C" 680 ÇALIŞMAYAN KISIM GİDER VE ZARARLARI HESABI’nın borç tarafına
Soru Açıklaması
14.
Finansal muhasebe ile maliyet muhasebesi kayıtlarının birlikte tutulduğu, hesap planında, maliyet muhasebesi hesapları ile finansal muhasebe hesaplarının birbirinden ayrılmadığı muhasebe sistemi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "C" Birleşik muhasebe sistemi
Soru Açıklaması
Birleşik muhasebe sisteminde, gerek finansal muhasebe ve gerekse maliyet muhasebesi kayıtları birlikte tutulur. Hesap planında, maliyet muhasebesi hesapları ile finansal muhasebe hesapları birbirinden ayrılmamıştır.
15.
I. Sosyal tesisII. Fabrika binası bakım-onarımIII. EnerjiIV. IsıtmaYukarıdakilerden hangisi veya hangileri maliyetin dağıtımında kullanılabilecek dağıtım anahtarı metrekare olarak kapladığı alan olan genel üretim maliyeti türüdür?
Doğru Cevap: "D" II ve IV
Soru Açıklaması
Sosyal tesisin dağıtım anahtarı işçi sayısı, enerjinin dağıtım anahtarı kilowatt saat, motorların kapasitesi veya makine saatleridir.
16.
Maliyet muhasebesi denildiğinde, genelikle aşağıdakilerden hangisi akla gelmez?
Doğru Cevap: "E" Üretim maliyetlerinin bağımsızlığı
Soru Açıklaması
Maliyet muhasebesi denildiğinde, genellikle “bir işletmenin üretim maliyetlerinin ölçülmesi, kontrolü (denetimi) ve rapora bağlanması işlemleri” akla gelmektedir.
17.
Bir işletmenin belirli bir dönemdeki mamul teslimi veya üretim, hizmet kullanımı veya sürekli ana iş konusuyla ilgili diğer işlemleri sonucunda işletmenin varlıklarında meydana gelen azalışlar veya yükümlülüklerinde meydana gelen artışlardan kaynaklanan öz kaynak azalışlarıdır şeklindeki gider tanımı aşağıdaki hangi gider tanımıdır?
Doğru Cevap: "A" Bilanço yaklaşımından hareketle gider tanımı
Soru Açıklaması
Bilanço yaklaşımında ise gideri şöyle tanımlayabiliriz; “Gider, bir işletmenin belirli bir dönemdeki mamul teslimi veya üretim, hizmet kullanımı veya sürekli ana iş konusuyla ilgili diğer işlemleri sonucunda işletmenin varlıklarında meydana gelen azalışlar veya yükümlülüklerinde meydana gelen artışlardan kaynaklanan özkaynak azalışlarıdır.
18.

Aşağıdakilerden hangisi üretim dışı faaliyetlerle ilgili işçilik maliyetlerinden biri değildir?

Doğru Cevap: "D" Üretim faaliyetleri ile ilgili işçilik maliyetleri
Soru Açıklaması

İşçilik maliyetleri sınıflandırılırken öncelikle bu maliyetleri “Üretim Faaliyetleri ile ilgili işçilik Maliyetleri” ve “Üretim Dışı Faaliyetlerle ilgili işçilik Maliyetleri” olarak sınıflandırmak mümkündür.

19.
Aşağıdakilerden hangisi Tekdüzen Hesap Planında yer alan 7/B Seçeneğindeki gider hesaplarından biri değildir? 
Doğru Cevap: "A" Birikmiş Amortismanlar
Soru Açıklaması
20.
Aşağıdakilerden hangisi maliyet muhasebesinin amaçlarından biri değildir?
Doğru Cevap: "D" Dış kullanıcılar için genel amaçlı finansal tabloları düzenlemek
Soru Açıklaması
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories