Aşağıdakilerden hangisi Giydirilmiş Ücret kapsamında değildir?
İkramiyeler, sosyal yardımlar vb. ücretler, ek ücrettir. Çıplak ücrete ek ücretin eklenmesi sonucunda oluşan toplam ücrete giydirilmiş ücret denir. İşçilik maliyetleri ile ilgili bu maliyet unsurları ile birlikte, ilgili yasalar gereği ödenmesi gereken sosyal güvenlik primi işveren payı, işsizlik sigortası işveren payı ve kıdem ve ihbar tazminatı gibi unsurlar da mevcuttur.
I. Bir muhasebe döneminde 10.000 TL elektrik faturası ödenmesi,II. Sular idaresinden gelen faturada içinde bulunduğumuz döneme ait olmak üzere 5.000’TL lik su tüketim bedelini ay sonuna kadar ödenmesinin talep edilmesi.III. Ortaklara dönem içinde 30.000 TL temettü ödenmiştir.IV. Üretim Personeline 7000 TL ücret ödenmiştir.V. İşletme sahibinin özel seyahatleri için çekilen paralar
Yukarıdakilerden hangileri giderdir?
-Bir muhasebe döneminde, o dönemde tüketilen elektrik miktarı esas alınarak 10.000 TL elektrik faturası ödenmesi, varlıklarda (örneğin banka hesabında) bir azalışa neden olur. O halde varlıklardaki bu azalış özkaynaklarda azalışa neden olacağı için bu ödeme giderdir.
-Sular idaresinden gelen faturada içinde bulunduğumuz döneme ait olmak üzere 5.000’TL lik su tüketim bedelini ay sonuna kadar ödenmesi talep edilmektedir. Bu durumda da borçlarda henüz ödeme yapılmadığı için artış olmuştur. Bu artış öz kaynağı azaltmaktadır. O halde borçlardaki bu artış bir giderdir.
-Ortaklara dönem içinde T30.000 temettü ödenmiştir. Bu işlem sonucu varlıklarda (Banka hesabında) azalış olmuş, özkaynak tutarı da azalmıştır. Ancak bu azalış, ortaklara yapılan bir ödemeden kaynaklandığı için gider değildir.
-İşletme sahibinin özel seyahatleri için çekilen paralar, kişisel gereksinimleri için kullanılan stoklar, gider değildir. Her ne kadar stokların işletmeden çekilip kullanılmaları ile ekonomik yararları tükeniyor ise de, bu tükenme işletme faaliyetlerinin devamı için yapılmadığından gider haline dönüşmemekte, yalnızca işletmeden çekilen değerler olarak kabul edilmektedir.
Bir üretim işletmesinde genel yönetim ve finansman fonksiyonları ile ilgili giderler gelir tablosunda nasıl raporlanır?
Genel anlamda üretim dışı olarak tanımlanabilecek; yönetim, pazarlama-satış dağıtım, araştırma-geliştirme, genel yönetim ve finansman fonksiyonları ile ilgili faaliyet giderleri finansal raporlarda mamul maliyetinin bir parçası olarak değil, mamul maliyetinden ayrı olarak raporlanır. Genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri; pazarlama-satış-dağıtım, genel yönetim maliyetleri ve finansman maliyetlerini mamul maliyeti olarak kabul etmediğinden, bunlar oluştukları muhasebe döneminin gelir tablosunda “dönem gideri” olarak raporlanırlar. Örnek gelir tablosunda da görülebileceği gibi, mamulün bünyesinde yer alan genel üretim maliyeti, satış sonrasında “Satılan Malın Maliyeti” adı altında gelir tablosunda yer almaktadır
Aşağıdakilerden hangisi işletmelerde stok kontrol sistemlerinde kullanılan yöntemlerinden biri değildir?
İşletmelerde stok kontrol sistemlerinde kullanılan yöntemler farklılıklar göstermektedir. XYZ yöntemi yoktur.
I. Satıcının unvanıII. Satın alma istek fişi numarasıIII. Teslim alınan miktarIV. Kontrol sonucu kabul edilen miktarV. İlk madde/malzemenin tanımı
Yukarıdakilerden hangileri teslim alma ve muayene raporunun içerdiği bilgilerdendir?
Teslim alma ve muayene raporu teslim koşulları ile ilgili bilgileri içerir. Raporda; ilk madde/malzemenin tanımı ve türü, satıcı ile sözleşme yapılmışsa bu sözleşme tarihi, satıcının unvanı ve satıcı ile ilgili bilgiler, taşıma aracı, satın alma istek fişi numarası, teslim alınan miktar, kontrol sonucu kabul edilen miktar, eğer kabul edilmeyen miktar varsa bunun miktarı ve kabul edil memesinin nedeni açıklanmalıdır. Kesin kabulü yapılan ilk madde/malzemeler ilgili ambara gönderilir. Kabul edilmeyen ilk madde/malzeme varsa, bu satıcıya iade edilir.