Aşağıdakilerden hangisi sipariş maliyeti sisteminde kullanılan beldelerden değildir?
Sipariş maliyet sisteminde kullanılan başlıca belgeler, ilk madde ve malzeme ile ilgili belgeler (ilk madde ve malzeme istek fişleri, ilk madde ve malzeme istek fişleri özeti); işçi ücret ve giderleriyle ilgili belgeler (işçi çalışma kartları ve işçi çalışma kartları özeti); genel üretim maliyetleri ile ilgili belgeler (I., II. ve III. dağıtım tabloları) ve sipariş maliyet kartıdır.
I. Yardımcı maliyet merkezlerinin sundukları destek faaliyetlerinden o yardımcı maliyet merkezleri kendileri de yararlanabilir.II. Yardımcı maliyet merkezlerinin sundukları destek faaliyetlerinden diğer yardımcı maliyet merkezleri de yararlanabilir.III. Yardımcı maliyet merkezlerinin sundukları destek faaliyetlerinden esas üretim maliyet merkezleri de yararlanabilir.IV. İkinci maliyet dağıtımında, dağıtım süzgeçleri kullanılır.V. İkinci maliyet dağıtımında, dağıtım ilişkileri tablosu kullanılır.
Yukarıdakilerden hangileri genel üretim maliyetlerinin ikinci dağıtımı işlemi dikkate alındığında geçerlidir?
Geleneksel maliyet dağıtımının ikinci aşamasında, maliyetleri dağıtılacak yardımcı maliyet merkezlerinin hangi maliyet merkezlerine destek verdikleri, bir başka ifade ile hangi maliyet merkezlerine hizmet sundukları önem kazanmaktadır. Yardımcı maliyet merkezlerinin sundukları destek faaliyetlerinden, hem o maliyet merkezi kendisi hem diğer yardımcı maliyet merkezleri hem de esas üretim maliyet merkezleri yararlanabilir.
İkinci maliyet dağıtımında dağıtım ilişkileri tablosu kullanılmaktadır. Yardımcı maliyet merkezlerinin gerek kendisine gerekse diğer yardımcı maliyet merkezleri ile esas üretim maliyet merkezlerine sundukları hizmetlerin toplam miktarlarını ve hizmetlerin miktarlarının dağılımını, dağıtım anahtarlarından yararlanarak gösteren tabloya “dağıtım ilişkileri tablosu” denir. Bu hizmet ilişkileri doğru belirlendiği sürece, ikinci maliyet dağıtımının doğruluk derecesi de artacaktır.
I. Kabul edilebilir sınırlar içinde olmayan üretim kayıpları anormal üretim kayıplarıdır.
II. Normal üretim kayıplarını sıfıra indirmek maliyetlidir.
III. Niteliklerine göre üretim kayıpları, normal ve anormal üretim kayıplarıdır.
IV. Kabul edilebilir standartları aşmayan üretim kayıpları normal üretim kayıplarıdır.
Yukarıda numaralandırılmış ifadelerden hangisi veya hangileri niteliklerine göre üretim kayıpları ile ilgili yanlış bir bilgidir?
Sorunun doğru yanıtı E şıkkıdır. Normal üretim kayıplarını sıfıra indirmek maliyetli değildir. Çünkü bu maliyetleri sıfıra indirmek için katlanılacak maliyetler bu kayıpların maliyetlerini aşacağı için ekonomik değildir.
Niteliklerine göre üretim kaybı kaç başlıkta değerlendirilir?
Niteliklerine göre üretim kayıpları: 1.Normal üretim kayıpları 2. Anormalüretim kayıpları olarak iki başlık altında değerlendirilebilir.
Birden fazla safha olması durumunda maliyet hesaplama süreci ile ilgili olarak aşağıdaki aşamalardan hangisi doğrudur?
Safha maliyeti sistemini kullanan işletmede döneme ilişkin bazı bilgiler şöyledir:
Yukarıdaki verilere göre ikinci safhanın sonunda toplam mamul maliyetine eklenecek fire maliyeti farkı aşağıdakilerden hangisidir?
150.000 TL
Üretim sürecine giren direkt ilk madde ve malzeme ile yardımcı madde ve malzemelerin, döküntü olarak kalan ve ölçülebilir düşük bir satış değerine sahip olan parçalarına ___________ denir.
Üretim sürecine giren direkt ilk madde ve malzeme ile yardımcı madde ve malzemelerin, döküntü olarak kalan ve ölçülebilir düşük bir satış değerine sahip olan parçalarına artık denir
Birden fazla safha olması durumunda maliyet hesaplama süreci ile ilgili olarak aşağıdaki aşamalardan hangisi doğrudur?
I. Danışmanlık firmalarıII. Mobilya üretim işletmesiIII. OtomotivIV. Reklam ajanslarıV. İnşaat malzemeleri üretim işletmeleri
Yukarıdakilerden hangileri sipariş maliyeti sisteminin uygulanabildiği işletmelerdendir?
Sipariş maliyet sistemi, hizmet sektöründe danışmanlık firmaları, reklam ajansları vb. tarafından uygulanabilirken, üretim işletmelerinde de mobilya, gemi, otomotiv, yat, özel projeler ve inşaat vb. mamulleri üreten işletmeler tarafından uygulanabilmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi ikinci maliyet dağıtımı yöntemleri olarak bilinen çözüm yöntemlerinden değildir?
Sınırsız dağıtım yöntemi diye bir yöntem yoktur.