Bir üretim işletmesinin Aralık 2018 dönemine ilişkin yukarıdaki muhasebe kayıtlarına göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
731 GENEL ÜRETİM GİDERLERİ YANSITMA HESABI alacak toplamının 840.000.-, 730 GENEL ÜRETİM GİDERLERİ HESABI borç toplamının 865.000.- olduğu görülmektedir. Bu durumda 25.000.- TL’lik bir eksik yükleme söz konusudur.
Aşağıdaki hangi faaliyet genel üretim maliyetlerinin faaliyet temelli olarak siparişlere yüklenmesinde yer alır?
Genel üretim maliyetlerinin faaliyet temelli olarak siparişlere yüklenmesinde, genel üretim maliyetleri mamul düzeyinde, parti düzeyinde, iş emri düzeyinde, mamul birimi düzeyinde ve işletme düzeyinde çok sayıda faaliyetin temel alınmasını gerektirmektedir. Bu faaliyetlere örnek olarak, makinelerin hazırlanması, madde/malzeme istekleri, malzeme siparişleri, kalite kontrol, stok kontrol, sefer sayısı, mühendislik, malzeme taşıma vb. faaliyetler örnek olarak gösterilebilir.
İlk madde ve malzemeye şekil vererek mamule dönüştürülmeye çalışılan direkt işçilik ve genel üretim maliyetleri “..............” ya da “..........” maliyeti olarak tek bir maliyet unsuru olarak da ifade edilebilmektedir.
Yukarıda boş bırakılan yere gelecek uygun yapılar aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir.
İlk madde ve malzemeye şekil vererek mamule dönüştürülmeye çalışılan direkt işçilik ve genel üretim maliyetleri “şekillendirme” ya da “dönüştürme” maliyeti olarak tek bir maliyet unsuru olarak da ifade edilebilmektedir. Doğru cevap A'dır.
Yukarıdaki yevmiye kaydı hangi amaçla yapılmıştır?
Üretimi tamamlanan ürünlerin sipariş maliyeti kartı üzerindeki birim maliyet tutarları göz önünde alınarak 152 MAMULLER HESABI’na alınması gerekmektedir. Üretimi devam eden siparişlerin maliyetleri henüz 151 YARI MAMULLER ÜRETİM HESABI’nın borcunda yer almaktadır. Dönem sonunda bu yarı mamuller maliyet tutarları ile bilançoda stoklar arasında yer alacaktır. Yukarıdaki yevmiye kaydı üretimi tamamlanan siparişlerin mamul ambarına alındığını gösterir.
Yukarıdaki dağıtım ilişkileri tablosunda A işletmesinde maliyeti dağıtılacak “Bilgi işlem” yardımcı maliyet merkezinin dağıtım oranı ne kadardır?
Bilgi İşlem Maliyet Merkezi Maliyetinin Dağıtım Oranı = Birinci Maliyet Sonrasında Merkezde Toplanan Maliyet / Dağıtım Anahtarı Düzeltilmiş Toplam Miktarı = 64.000 TL / 64 bilgisayar = 1.000 TL / bilgisayar
Devralınan maliyetler, yeni bir bölümde daima safhanın başında yüzde kaçı tamamlanmış gibi işlem görürler?
Devralınan maliyetler, yeni bir bölümde daima safhanın başında %100 tamamlanmış gibi işlem görmektedir.
Geleneksel maliyet dağılımı modelinin ikinci maliyet dağılımında en yaygın olarak kullanılan hangisidir?
Geleneksel maliyet dağıtımı modelinin ikinci maliyet dağıtımında a en yaygın olarak kullanılan “doğrudan dağıtım yöntemi”nde; maliyeti dağıtılacak yardımcı maliyet merkezlerinin gerek kendisine gerekse diğer yardımcı maliyet merkezlerine sundukları hizmet miktarları, dağıtımda dikkate alınmaz.
Kıdem tazminatı maliyetlerinin dönemler arasında sağlıklı bir şekilde dağıtılması için karşılık ayrılarak aşağıdaki üretim maliyetinin hangisinin bir unsuru olarak mamul maliyetlerine dâhil edilmesi gerekir?
Kıdem tazminatı maliyetlerinin dönemler arasında sağlıklı bir şekilde dağıtılması için karşılık ayrılarak genel üretim maliyetlerinin bir unsuru olarak mamul maliyetlerine dâhil edilmesi gerekmektedir.
I. Sipariş numarasıII. Toplam maliyetIII. Yükleme oranıIV. Mamul türüV. Yevmiye kaydı
Yukarıdakilerden hangileri sipariş maliyeti kartında yer alan bilgiler arasındadır?
Sipariş maliyet kartı, “belli bir siparişe ilişkin maliyetlerin toplandığı belgedir”. Sipariş maliyeti kartı, işletmeden işletmeye bazı değişiklikler içermekle birlikte, genel olarak, sipariş ya da stok amacıyla üretimi başlatılan bir mamul ya da mamul grubu için düzenlenmiş bir form olup; başlık, maliyet unsurları ve maliyet özeti olmak üzere başlıca üç kısımdan oluşur. Üretimdeki her bir sipariş için ayrı bir sipariş maliyeti kartı açılır.
Sipariş maliyet kartı;
Sipariş numarası, Mamul türü, Mamul miktarı, Siparişin üretime alınma tarihi, Üretimin bitişi tarihi, Üretici iş yerleri,
Direkt ilk madde ve malzeme kullanım tarihleri, miktarı, tutarı, direkt işçilik kullanım tarihleri, süresi, tutarı, genel üretim maliyetleri yükleme temeli, yükleme oranı ve tutarı, toplam maliyet, birim maliyet, ilgililerin adı soyadı ve imzası gibi bilgileri içermektedir.