• Maliyet Muhasebesi Deneme Final Sınavları – Deneme 14

Maliyet Muhasebesi
Deneme Final Sınavları - Deneme 14
1.

Bir üretim işletmesinin Aralık 2018 dönemine ilişkin yukarıdaki muhasebe kayıtlarına göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Doğru Cevap: "A" Eksik Yükleme 25.000.-
Soru Açıklaması

731 GENEL ÜRETİM GİDERLERİ YANSITMA HESABI alacak toplamının 840.000.-, 730 GENEL ÜRETİM GİDERLERİ HESABI borç toplamının 865.000.- olduğu görülmektedir. Bu durumda 25.000.- TL’lik bir eksik yükleme söz konusudur.

2.
Safha maliyeti sistemi raporunda yer alan beş temel basamaktan hangisinde maliyetlere ilişkin herhangi bir unsur yer almazken sadece eş değer birim miktarları üzerine odaklanılmaktadır?
Doğru Cevap: "B" 2. Basamakta
Soru Açıklaması
3.
Aşağıdakilerden hangisi geleneksel maliyet dağıtımı modelinin ikinci aşamasında kullanılan yöntemlerden değildir?
Doğru Cevap: "D" Faaliyet dağıtım yöntemi
Soru Açıklaması
Gelenksel dağıtım modellerinde faaliyetler dikkate alımmaz bunun için C şıkkı doğrudur.
4.
Direkt ilk madde ve malzeme maliyetleri ve direkt işçilik maliyetleri için fiili maliyetleri; genel üretim maliyetleri için ise tahmini maliyetleri kullanan bir sipariş maliyet sistemine ne ad verilir?
Doğru Cevap: "E" Normal sipariş maliyet sistemi
Soru Açıklaması
Direkt ilk madde ve malzeme maliyetleri ve direkt işçilik maliyetleri için fiili maliyetleri; genel üretim maliyetleri için ise tahmini maliyetleri kullanan bir sipariş maliyet sistemine normal sipariş maliyet sistemi adı verilir
5.

Aşağıdaki hangi faaliyet genel üretim maliyetlerinin faaliyet temelli olarak siparişlere yüklenmesinde yer alır?

Doğru Cevap: "C" Makinelerin bakımı
Soru Açıklaması

Genel üretim maliyetlerinin faaliyet temelli olarak siparişlere yüklenmesinde, genel üretim maliyetleri mamul düzeyinde, parti düzeyinde, iş emri düzeyinde, mamul birimi düzeyinde ve işletme düzeyinde çok sayıda faaliyetin temel alınmasını gerektirmektedir. Bu faaliyetlere örnek olarak, makinelerin hazırlanması, madde/malzeme istekleri, malzeme siparişleri, kalite kontrol, stok kontrol, sefer sayısı, mühendislik, malzeme taşıma vb. faaliyetler örnek olarak gösterilebilir.

6.

İlk madde ve malzemeye şekil vererek mamule dönüştürülmeye çalışılan direkt işçilik ve genel üretim maliyetleri “..............” ya da “..........” maliyeti olarak tek bir maliyet unsuru olarak da ifade edilebilmektedir. 

Yukarıda boş bırakılan yere gelecek uygun yapılar aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir. 

Doğru Cevap: "A" Şekillendirme-Dönüştürme
Soru Açıklaması

İlk madde ve malzemeye şekil vererek mamule dönüştürülmeye çalışılan direkt işçilik ve genel üretim maliyetleri “şekillendirme” ya da “dönüştürme” maliyeti olarak tek bir maliyet unsuru olarak da ifade edilebilmektedir. Doğru cevap A'dır. 

7.

Yukarıdaki yevmiye kaydı hangi amaçla yapılmıştır?

Doğru Cevap: "A" Tamamlanan siparişlerin mamul ambarına alınması
Soru Açıklaması

Üretimi tamamlanan ürünlerin sipariş maliyeti kartı üzerindeki birim maliyet tutarları göz önünde alınarak 152 MAMULLER HESABI’na alınması gerekmektedir. Üretimi devam eden siparişlerin maliyetleri henüz 151 YARI MAMULLER ÜRETİM HESABI’nın borcunda yer almaktadır. Dönem sonunda bu yarı mamuller maliyet tutarları ile bilançoda stoklar arasında yer alacaktır. Yukarıdaki yevmiye kaydı üretimi tamamlanan siparişlerin mamul ambarına alındığını gösterir.

8.
Sürekli üretim sürecinde üretim yapan işletmelerde her bir safhada toplanan maliyetlerin toplamı, o safhada üretilen mamul ya da mamul grubunun toplam üretim maliyetini oluşturmaktadır. Her safhanın toplam üretim maliyetinin, o safhada üretilen toplam birime bölünmesiyle elde edilen birim maliyet aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "A" Birim Eş Değer Mamul Maliyeti
Soru Açıklaması
9.

Yukarıdaki dağıtım ilişkileri tablosunda A işletmesinde maliyeti dağıtılacak “Bilgi işlem” yardımcı maliyet merkezinin dağıtım oranı ne kadardır?

Doğru Cevap: "D" 1000
Soru Açıklaması

Bilgi İşlem Maliyet Merkezi Maliyetinin Dağıtım Oranı = Birinci Maliyet Sonrasında Merkezde Toplanan Maliyet / Dağıtım Anahtarı Düzeltilmiş Toplam Miktarı = 64.000 TL / 64 bilgisayar = 1.000 TL / bilgisayar

10.
Aşağıdakilerden hangisi sipariş maliyeti sisteminin özelliklerinden değildir?
Doğru Cevap: "E" Sipariş maliyeti sistemi, sadece sipariş esasına göre çalışan işletmelerde kullanılır.
Soru Açıklaması
Sipariş Maliyet Sisteminin Özellikleri: • Sipariş maliyeti sistemi, belirli partiler hâlinde üretim yapan ve her partide diğerlerinden oldukça farklı tür ya da nitelikte mamuller üreten işletmelerde, her bir mamul veya mamul grubunun maliyetlerini ayrı saptayabilmek için kullanılmaktadır. • Sipariş maliyeti sistemi, müşteri isteklerine uygun mamullerin üretimi söz konusu olduğunda, siparişe özgü maliyetlerin hesaplanmasına olanak vermektedir. • Siparişe özgü üretim maliyetleri, direkt ilk madde/malzeme gideri, direkt işçilik gideri ve genel üretim giderleri ve siparişin müşterilere teslim maliyetlerinden oluşmaktadır. Bu maliyetlerin, sipariş edilen mamullerin üretimi ile ilişkilendirilmesi gerekmektedir. • Sipariş maliyeti sistemi, hizmet sektöründe danışmanlık firmaları, reklam ajansları vb. tarafından uygulanırken, üretim işletmelerinde de mobilya, gemi, otomotiv, yat, özel projeler ve inşaat vb. mamulleri üreten işletmeler tarafından uygulanabilmektedir. • Sipariş maliyeti sisteminde, siparişe yüklenecek direkt ilk madde/malzeme gideri, direkt işçilik giderleri ve genel üretim giderleri tutarları “sipariş maliyeti kart”ında gösterilmektedir. • Sipariş maliyeti sistemi, sipariş esasına göre çalışan işletmelerle birlikte farklı türde mamulleri veya hizmetleri stok için üreten işletmelerde de kullanılmaktadır.
11.
Faaliyetlerin maliyet muhasebesi sistemlerinin temeli olarak kullanılmasını zorunlu kılan nedenlerden biri değildir?
Doğru Cevap: "E" Faaliyetler gelişime açık değildir.       
Soru Açıklaması
Faaliyetlerin maliyet muhasebesi sistemlerinin temeli olarak kullan›lmas›n› zorunlu k›lan baz› nedenler flöyle s›ralanabilir: • Faaliyetler, de¤iflim için uygun bir temeli oluflturur. • Faaliyetler, kolayl›kla anlafl›l›r. • Faaliyetler, maliyetleri tafl›yan faktörlere dikkati çeker. • Faaliyetler, mamul maliyetlerinin do¤ruluk derecesini art›r›r. • Faaliyetler, sürekli geliflmeyi tamamlar. • Faaliyetler, finansal ve finansal olmayan başarı ölçülerini bütünleştirir . • Faaliyetler, kendi aralarındaki karşılıklı bağımlılığa çeker. • Faaliyetler, planlamay›, kontrolü ve karar destek sistemini birbirine bağlar.Açıkalanan nedenlerde dolayı E
12.

Devralınan maliyetler, yeni bir bölümde daima safhanın başında yüzde kaçı tamamlanmış gibi işlem görürler?

Doğru Cevap: "E" %100
Soru Açıklaması

Devralınan maliyetler, yeni bir bölümde daima safhanın başında %100 tamamlanmış gibi işlem görmektedir.

13.
Kademeli Dağıtım Yöntemi aşağıdaki seçeneklerde verilen hangi isimle tanımlanır?
Doğru Cevap: "D" Sıralı Dağıtım Sistemi
Soru Açıklaması
Doğru cevap D seçeneğidir. Kademeli dağıtım yönteminin kimi zaman “basamaksal dağıtım yöntemi” kimi zaman “şelale dağıtım yöntemi” kimi zaman da “sıralı maliyet dağıtım yöntemi” olarak tanımlandığı görülmektedir.
14.
Safhalardaki yarı mamullerin tam mamul cinsinden ifade edilmesi, aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: "A" Eşdeğer birim
Soru Açıklaması
Safhalardaki yarı mamullerin tam mamul cinsinden ifade edilmesi eşdeğer birim anlamındadır.
15.

Geleneksel maliyet dağılımı modelinin ikinci maliyet dağılımında en yaygın olarak kullanılan hangisidir?

Doğru Cevap: "D" Doğrudan dağıtım yöntemi
Soru Açıklaması

Geleneksel maliyet dağıtımı modelinin ikinci maliyet dağıtımında a en yaygın olarak kullanılan “doğrudan dağıtım yöntemi”nde; maliyeti dağıtılacak yardımcı maliyet merkezlerinin gerek kendisine gerekse diğer yardımcı maliyet merkezlerine sundukları hizmet miktarları, dağıtımda dikkate alınmaz.

16.

Kıdem tazminatı maliyetlerinin dönemler arasında sağlıklı bir şekilde dağıtılması için karşılık ayrılarak aşağıdaki üretim maliyetinin hangisinin bir unsuru olarak mamul maliyetlerine dâhil edilmesi gerekir?

Doğru Cevap: "A" 730 Genel Üretim Giderleri
Soru Açıklaması

Kıdem tazminatı maliyetlerinin dönemler arasında sağlıklı bir şekilde dağıtılması için karşılık ayrılarak genel üretim maliyetlerinin bir unsuru olarak mamul maliyetlerine dâhil edilmesi gerekmektedir.

17.
Aşağıdakilerden hangisi birbirinden fiziksel farklılıkları olan üretim partileri için katlanılan maliyetleri hesaplayan muhasebe sistemidir?
Doğru Cevap: "A" Sipariş maliyeti sistemi
Soru Açıklaması
Birbirinden fiziksel farklılıkları olan üretim partileri için katlanılan maliyetleri hesaplayan muhasebe sistemi, sipariş maliyeti sistemidir.
18.
I.Esas üretim maliyet merkezlerinde toplanan genel üretim maliyetlerinden, mamullere maliyet dağıtılması işlemi gerçekleştirilir. II.Yardımcı maliyet merkezlerine dağıtılan genel üretim maliyetleri, bazı yöntemlerden yararlanarak esas üretim merkezlerinde toplanır. III.Genel üretim maliyetleri; yardımcı ve esas üretim maliyet merkezlerine dağıtılır. Yukarıdakilerden hangisi veya hangilerinde genel üretim maliyetlerinin üçüncü aşamasında yapılan işlemler doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: "A" I
Soru Açıklaması
Birinci aşamada genel üretim maliyetleri; yardımcı ve esas üretim maliyet merkezlerine dağıtılmaktadır. İkinci aşamada; birinci aşamada yardımcı maliyet merkezlerine dağıtılan genel üretim maliyetleri, bazı yöntemlerden yararlanarak esas üretim merkezlerinde toplanmaktadır. Üçüncü ve son aşamada, esas üretim maliyet merkezlerinde toplanan genel üretim maliyetlerinden, mamullere maliyet dağıtılması işlemi gerçekleştirilir.
19.
Sipariş Maliyet Sistemi aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak tanımlanmıştır?
Doğru Cevap: "D" Çok sayıda ve birbirinden farklı türde mamul veya hizmetlerin üretildiği üretim işletmelerinde kullanılan bir maliyet sistemidir. Çeşit olarak, miktar olarak az ve birbirlerine benzemeyen mamullerin üretiminin yapıldığı bir üretim ortamında, üretilebilece
Soru Açıklaması
“Sipariş Maliyeti Sistemi”, çok sayıda ve birbirinden farklı türde mamul veya hizmetlerin üretildiği üretim işletmelerinde kullanılan bir maliyet sistemidir. Çeşit olarak, miktar olarak az ve birbirlerine benzemeyen mamullerin üretiminin yapıldığı bir üretim ortamında, üretilebilecek mamullerin maliyetinin hesaplanmasında sipariş maliyet sistemi kullanılmalıdır.
20.

I. Sipariş numarasıII. Toplam maliyetIII. Yükleme oranıIV. Mamul türüV. Yevmiye kaydı

Yukarıdakilerden hangileri sipariş maliyeti kartında yer alan bilgiler arasındadır?

Doğru Cevap: "D" I, II, III ve IV
Soru Açıklaması

Sipariş maliyet kartı, “belli bir siparişe ilişkin maliyetlerin toplandığı belgedir”. Sipariş maliyeti kartı, işletmeden işletmeye bazı değişiklikler içermekle birlikte, genel olarak, sipariş ya da stok amacıyla üretimi başlatılan bir mamul ya da mamul grubu için düzenlenmiş bir form olup; başlık, maliyet unsurları ve maliyet özeti olmak üzere başlıca üç kısımdan oluşur. Üretimdeki her bir sipariş için ayrı bir sipariş maliyeti kartı açılır.

Sipariş maliyet kartı;

Sipariş numarası, Mamul türü, Mamul miktarı, Siparişin üretime alınma tarihi, Üretimin bitişi tarihi, Üretici iş yerleri,

Direkt ilk madde ve malzeme kullanım tarihleri, miktarı, tutarı, direkt işçilik kullanım tarihleri, süresi, tutarı, genel üretim maliyetleri yükleme temeli, yükleme oranı ve tutarı, toplam maliyet, birim maliyet, ilgililerin adı soyadı ve imzası gibi bilgileri içermektedir.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories