• Maliyet Muhasebesi Deneme Final Sınavları – Deneme 16

Maliyet Muhasebesi
Deneme Final Sınavları - Deneme 16
1.
Bir işletmede bakım-onarım yardımcı maliyet merkezi toplamda 4000 saat bakım-onarım işçiliği hizmeti sunmuş, bu hizmetin 150 saatini kendisine, 250 saatini de enerji santrali yardımcı maliyet merkezine sunmuştur. Bu durumda doğrudan dağıtım yöntemiyle ikinci maliyet dağıtımı yapılırken kaç bakım-onarım işçiliği hizmet saati dağıtılacaktır?
Doğru Cevap: "A" 3600
Soru Açıklaması
Doğrudan dağıtım yönteminde Y.M.M'nin kendisine veya diğer Y.M.M'lere sunduğu hizmetler dağıtılmaz. Bakım-onarim Y.M.M, 150 saat kendisine, 250 saat enerji santraline olmak üzere toplam 400 saat Y.M.M'lere hizmet vermiştir. Bu hizmet toplam hizmetten çıkarıldıktan sonra dağıtılmalıdır. Yani: 4000-400 = 3600 bakım-onarım işçiliği hizmet saati doğrudan dağıtım yöntemiyle dağıtılacaktır.
2.
Safha maliyeti sisteminin hangi süreci üretime giren ve üretimden çıkan toplam üretim miktarlarının akışını gösterir?
Doğru Cevap: "E" Fiziki akımların belirlenmesi
Soru Açıklaması
Fiziki akımların belirlenmesi süreci, üretime giren ve üretimden çıkan toplam üretim miktarlarının akışını gösterir ve giren miktar ile çıkan miktarın eşitlenmesi gerekir
3.

Aşağıdakilerden hangisi geleneksel maliyet dağıtımı ile faaliyetlere dayalı maliyet dağıtımı arasındaki farklılıklardan biri değildir?

Doğru Cevap: "D" Geleneksel maliyet sisteminde birden fazla dağıtım anahtarı kullanılmaktadır. 
Soru Açıklaması

Sorunun doğru yanıtı D şıkkıdır. Faaliyete dayalı maliyet sisteminde birden fazla dağıtım anahtarı diğer bir ifade ile maliyet taşıyıcısı kullanılmaktadır. Bu sistemde her faaliyet için bir maliyet taşıyıcı belirlenmektedir.

4.

Aşağıdakilerden hangisi safha maliyet sisteminin özelliklerinden birisi değildir?

Doğru Cevap: "C" Son safhada üretimi tamamlanmış nihai mamullerin toplam maliyeti, stok maliyeti olarak 620 SATILAN MAMULLERİN MALİYETİ HESABI’na aktarılır
Soru Açıklaması

Son safhada üretimi tamamlanmış nihai mamullerin toplam maliyeti, stok maliyeti olarak 152 MAMULLER HESABI’na aktarılır.

5.
Aşağıdaki basamakların hangisinde safhalarda oluşan toplam üretim maliyetlerinin, ilgili safhadaki eş değer birim sayılarına bölünmesi yoluyla birim eş değer mamul maliyetleri hesaplanır?
Doğru Cevap: "D" 4. Basamak
Soru Açıklaması
6.

Stok kontrolünün temel amacı nedir?

Doğru Cevap: "A" Üretimin aksatılmadan yürütülmesi
Soru Açıklaması

Stok kontrolünün temel amacı; stokların ne eksik ne fazla fakat yeterli miktarlarda işletmede hazır bulundurularak üretimin aksamadan yürütülmesidir.

7.
Aşağıdakilerden hangisi safha maliyeti sisteminin özelliklerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "B" Safha maliyet sisteminde direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve genel üretim maliyetleri toplamı doğrudan 152 Mamuller Hesabına kaydedilir.
Soru Açıklaması
8.

I. Safha maliyeti sisteminde, maliyetler her dönemin sonunda (genellikle ayın sonunda) düzenli olarak hesaplanabildiği için, yöneticilerin toplam ve birim maliyetlerle ilgili bilgi gereksinimi düzenli olarak karşılanmış olur.II. Safha maliyeti sisteminde, üretilen mamullerin tek tip ve türdeş olması nedeniyle, birim ve toplam maliyetlerin hesaplanması daha sağlıklı ve kolaydır.III. Safha maliyeti sistemi diğer maliyet sistemlerine göre daha yalın ve tekdüze olması nedeniyle daha düşük maliyetli, uygulaması kolay ve ekonomik bir sistemdir.IV. Safha maliyeti sistemi standart maliyet sistemine dayalı olarak kullanıldığında, yöneticilere maliyetlerle ilgili zamanlı bilgi sunabilmektedir.V. Mamullerin homojen olmaması durumunda, birim eş değer mamul miktarı ve maliyetlerinin hesaplanması güçleşmektedir.

Yukarıdakilerden hangileri Safha Maliyeti Sisteminin yararları arasındadır?

Doğru Cevap: "D" I, II, III ve IV
Soru Açıklaması

Safha maliyeti sisteminin yararları şu şekilde sıralanabilir:

-Safha maliyeti sisteminde, maliyetler her dönemin sonunda (genellikle ayın sonunda) düzenli olarak hesaplanabildiği için, yöneticilerin toplam ve birim maliyetlerle ilgili bilgi gereksinimi düzenli olarak karşılanmış olur.

-Safha maliyeti sisteminde, üretilen mamullerin tek tip ve türdeş olması nedeniyle, birim ve toplam maliyetlerin hesaplanması daha sağlıklı ve kolaydır.

-Safha maliyeti sistemi diğer maliyet sistemlerine göre daha yalın ve tekdüze olması nedeniyle daha düşük maliyetli, uygulaması kolay ve ekonomik bir sistemdir.

-Safha maliyeti sistemi standart maliyet sistemine dayalı olarak kullanıldığında, yöneticilere maliyetlerle ilgili zamanlı bilgi sunabilmektedir.

9.

Yardımcı maliyet merkezleri arasındaki karşılıklı hizmet ilişkileri "tam" olarak dikkate alınan dağıtım yöntemi hangisidir?

Doğru Cevap: "D" Matematiksel dağıtım yöntemi
Soru Açıklaması

Yardımcı maliyet merkezleri arasındaki karşılıklı hizmet ilişkileri "tam" olarak dikkate alınan dağıtım yöntemi matematiksel dağıtım yöntemidir.

10.
Aşağıdakilerden hangisi safha maliyeti sisteminin sakıncaları arasında yer alır?
Doğru Cevap: "C" Özellikle fiilî maliyet sistemine dayalı olarak uygulandığında, maliyetlerin ancak dönem sonlarında hesaplanabilmesi
Soru Açıklaması
Safha maliyeti sistemi özellikle fiilî maliyet sistemine dayalı olarak uygulandığında, maliyetlerin ancak dönem sonlarında hesaplanabilmesi sorun olmakta, maliyetler daha önce belirlenememektedir.
11.

Üretim sürecine giren direkt ilk madde ve malzeme ile yardımcı madde ve malzemelerin, döküntü olarak kalan ve ölçülebilir düşük bir satış değerine sahip olan parçalarına ne ad verilmektedir?

Doğru Cevap: "D" Artık
Soru Açıklaması

Üretim sürecine giren direkt ilk madde ve malzeme ile yardımcı madde ve malzemelerin, döküntü olarak kalan ve ölçülebilir düşük bir satış değerine sahip olan parçalarına artık denir.

12.
Aşağıdakilerden hangisi üretim mamullerin birim maliyetini sadece “direkt ilk madde ve malzeme “ ile “direkt işçilik” maliyetlerini yükleyen maliyet yöntemidir?
Doğru Cevap: "A" Asal maliyet yöntemi
Soru Açıklaması
13.
Aşağıdakilerden hangisi safha maliyet sisteminin yararlarındandır?a.Safha maliyeti sisteminde, maliyetler her dönemin sonunda (genellikle ayın sonunda) düzenli olarak hesaplanabildiği için, yöneticilerin toplam ve birim maliyetlerle ilgili bilgi gereksinimi düzenli olarak karşılanmış olur.b.Safha maliyeti sisteminde, üretilen mamullerin tek tip ve türdeş olması nedeniyle, birim ve toplam maliyetlerin hesaplanması daha sağlıklı ve kolaydır.c.Safha maliyeti sistemi diğer maliyet sistemlerine göre daha yalın ve tekdüze olması nedeniyle daha düşük maliyetli, uygulaması kolay ve ekonomik bir sistemdir.d.Safha maliyeti sistemi standart maliyet sistemine dayalı olarak kullanıldığında, yöneticilere maliyetlerle ilgili zamanlı bilgi sunabilmektedir.
Doğru Cevap: "E" Hepsi
Soru Açıklaması
Safha maliyeti sisteminin yararları şu şekilde sıralanabilir: • Safha maliyeti sisteminde, maliyetler her dönemin sonunda (genellikle ayın sonunda) düzenli olarak hesaplanabildiği için, yöneticilerin toplam ve birim maliyetlerle ilgili bilgi gereksinimi düzenli olarak karşılanmış olur. • Safha maliyeti sisteminde, üretilen mamullerin tek tip ve türdeş olması nede¬niyle, birim ve toplam maliyetlerin hesaplanması daha sağlıklı ve kolaydır. • Safha maliyeti sistemi diğer maliyet sistemlerine göre daha yalın ve tekdüze olması nedeniyle daha düşük maliyetli, uygulaması kolay ve ekonomik bir sistemdir. • Safha maliyeti sistemi standart maliyet sistemine dayalı olarak kullanıldığın¬da, yöneticilere maliyetlerle ilgili zamanlı bilgi sunabilmektedir.
14.
Sipariş maliyet sisteminde kullanılan “başlık, maliyet unsurları ve maliyet özeti” olmak üzere üç kısımdan oluşan belge aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "D" Sipariş maliyet kartı
Soru Açıklaması
Sipariş maliyet kartı, Başlık, maliyet unsurları ve maliyet özeti olmak üzere başlıca üç kısımdan oluşur.
15.

Aşağıda safha (evre) maliyet sisteminin özellikleri ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Doğru Cevap: "D" Safha maliyeti sisteminde, heterojen karakterlere ve yapıya sahip olan mamuller üretilmektedir.
Soru Açıklaması
16.

I. kârlı işlerin, kârsız işlerden kolayca ayırt edilebilmesini sağlar. 

II. işletme tarafından gelecekte alınacak benzer siparişlerin maliyetlerinin tahmin edilmesine olanak sağlar. 

III. Maliyet verilerinin işletme yönetimine kullanışlı bir şekilde sunulmasını sağlar. 

Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri sipariş maliyet sisteminin yararları arasında yer almaktadır?

Doğru Cevap: "E" I, II ve III
Soru Açıklaması

Siparifl maliyet sisteminin yararları şu şekilde sıralanabilir:

I. kârlı işlerin, kârsız işlerden kolayca ayırt edilebilmesini sağlar. 

II. işletme tarafından gelecekte alınacak benzer siparişlerin maliyetlerinin tahmin edilmesine olanak sağlar. 

III. Maliyet verilerinin işletme yönetimine kullanışlı bir şekilde sunulmasını sağlar. 

17.
İşletmede döneme ilişkin bütçelenmiş genel üretim maliyetleri toplamı 10.000 TL’dır ve 4.000 Direkt İşçilik Saati (D.İ.S.) çalışacaktır. Direkt işçilik saati dağıtım ölçüsü olarak alınacağı belirlenmiştir. Bu durumda yükleme oranını seçeneklerden hangisidir?
Doğru Cevap: "C" 2,5
Soru Açıklaması
10.000.-TL: / 4.000 D.İ.S. = 2.5TL/D.İ.S.
18.
Aşağıdakilerdan hangisi safha maliyeti sisteminin sakıncalarından değildir?
Doğru Cevap: "E" Gelişen bilgi teknolojileri dahi bu sakıncaları ortadan kaldıramamaktadır.
Soru Açıklaması
Günümüzde gelişen bilgi teknolojileri bu sakıncaları ortadan kaldırmıştır.
19.
Aşağıdakilerden hangisi safha maliyeti ve sipariş maliyeti sistemleri arasındaki farklardan birisi değildir?
Doğru Cevap: "E" Safha maliyet sisteminde birbirinden farklı mamul ya da hizmetler iş partileri şeklinde üretilirken, sipariş maliyeti sisteminde türdeş ya da birbirine çok benzeyen mamuller kesintisiz ve seri olarak büyük miktarlarda ve yığın olarak üretilmektedir.
Soru Açıklaması
Safha maliyeti sistemi ile sipariş malieti sistemindeki farklar: • Sipariş maliyet sisteminde birbirinden farklı mamul ya da hizmetler iş partileri şeklinde üretilirken, safha maliyeti sisteminde türdeş ya da birbirine çok benzeyen mamuller kesintisiz ve seri olarak büyük miktarlarda ve yığın olarak üretilmektedir. • Sipariş maliyeti sisteminde üretim maliyetleri siparişlerde toplanırken safha maliyeti sisteminde ise safhalarda (esas üretim maliyet yerlerinde, evrelerde) toplanmaktadır. • Sipariş maliyeti sisteminde üretim maliyetleri; “sipariş maliyeti kartı”nda toplanırken safha maliyeti sisteminde ise safhalardan belirli bir dönemde geçen mamul birimleri ile safhada aynı dönemde katlanılan maliyetler ve bu maliyetlerin safhalardan geçen birimlere yüklenişini gösteren “üretim maliyeti raporu”nda toplanmaktadır. • Sipariş maliyeti sisteminde bir üretim bölümünden diğerine maliyet transferi yapılmazken, safha maliyeti sisteminde bir safhada tamamlanan birimler daha sonraki işlemler için bir sonraki safhaya devredilir. Bu birimlere önceki safhadan yüklenen toplam maliyetler “önceki safhadan devralınan maliyet” olarak ifade edilmektedir. • Safha maliyeti sisteminde dönem sonu yarı mamullerin tamamlanma derecelerine göre kaç tamamlanmış mamule eşit olabileceği belirlenir ve bunlara “eş değer birim ” adı verilir. Sipariş maliyeti sisteminde ise bütün maliyetler herbir sipariş için ayrı ayrı belirlendiğinden böyle bir işleme gereksinim duyulmamaktadır. • Safha maliyeti sisteminde birim maliyetler dönem sonlarında hesaplanırken sipariş maliyet sisteminde sipariş maliyetinin hesaplanabilmesi için siparişlere ilişkin tüm maliyetlerin hesaplanmış olması ve üretimin tamamlanmış olması gerekmektedir. • Safha maliyeti sisteminde maliyet raporları safhalar dikkate alınarak hazırlanırken, sipariş maliyet sisteminde ise safhalar bazında bir raporlamaya gereksinim duyulmamaktadır. • Sipariş maliyeti sisteminde “151 YARI MAMULLER-ÜRETÎM HESABI”nın yardımcı hesapları siparişler olurken safha maliyeti sisteminde ise yardımcı hesapları safhalar oluşturmaktadır.
20.

Faaliyetlere dayalı maliyet sistemine göre aşağıdakilerden hangisi görevdir?

Doğru Cevap: "C" Delik Delmek
Soru Açıklaması

Fonksiyon; işletme içinde ortak amacı olan bir grup faaliyeti ifade eder. Görevler ise, bir faaliyetin iş unsurlarıdır.

FONKSİYON : Üretim yapmakFAALİYET : Küçük parçaların montajını yapabilmek için makine ile işlemekGÖREV : Delik delmekİŞ UNSURU :

İş emri

İşlem planı

Parça sayısı

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories