I. Sipariş numarasıII. Toplam MaliyetIII. Yükleme oranıIV. Mamul türüV. Yevmiye kaydıYukarıdakilerden hangileri sipariş maliyeti kartında yer alan bilgiler arasındadır?
Sipariş maliyet kartları, sipariş numarası, mamul türü, mamul miktarı, siparişin üretime alınma tarihi, üretimin bitişi tarihi, üretici iş yerleri, direkt ilk madde ve malzeme kullanım tarihleri, miktarı, tutarı, direkt işçilik kullanım tarihleri, süresi, tutarı, genel üretim maliyetleri yükleme temeli, yükleme oranı ve tutarı, toplam maliyet, birim maliyet, ilgililerin adı soyadı ve imzası gibi bilgileri içermektedir.
Üretim için katlanılan maliyetlerin, ilgili safhadaki mamul ve yarı mamul stoklarına dağıtımı yapılarak tam olarak yüklenip yüklenilmediğinin kontrol sürecine ne ad verilir?
Mamul ve Yarı Mamul Maliyetlerinin Dağıtımı ve Sağlama; Üretim için katlanılan maliyetlerin, ilgili safhadaki mamul ve yarı mamul stoklarına dağıtımı yapılarak tam olarak yüklenip yüklenilmediğinin kontrol sürecine denir.
Kademeli dağıtım yöntemine göre maliyetlerin dağıtımına hangi maliyet merkezinin maliyetlerinin dağıtımıyla başlanır?
Kademeli dağıtım yönteminde dağıtımın yapılabilmesi için, yardımcı maliyet merkezlerinin sıralanması gerekir. Hangi yardımcı maliyet merkezinin maliyetinin ilk önce dağıtılacağı ve sonraki yardımcı maliyet merkezlerinin hangi sırayla yer alacağı kademeli dağıtım yönteminde önemlidir. Farklı sıralamalar, yardımcı maliyet merkezlerinin maliyetlerinin esas üretim maliyet merkezlerine dağıtımında farklı sonuçlara yol açacaktır. Maliyet dağıtımına, en fazla sayıda yardımcı maliyet merkezine hizmet sunan yardımcı maliyet merkeziyle başlanır.
Sürekli üretim sürecinde üretim yapan bir işletmede her safhanın toplam üretim maliyetinin, o safhada üretilen toplam birime bölünerek hesaplanan tutara ne ad verilir?
Üretilen mamullerin nitelikleri ve özellikleri nedeniyle bazı üretim işletmelerinde kullanılan safha maliyeti sisteminde belli bir mamul ya da mamul grubunun maliyetinin hesaplanmasından daha çok, belli bir safhaya ilişkin maliyetler hesaplanır. Başka bir ifade ile sürekli üretim sürecinde üretim yapan işletmelerde her bir safhada toplanan maliyetlerin toplamı, o safhada üretilen mamul ya da mamul grubunun toplam üretim maliyetini oluşturmaktadır. Her safhanın toplam üretim maliyeti, o safhada üretilen toplam birime bölünerek, birim maliyet saptanır ve buna “Birim Eş değer Mamul Maliyeti (BEDMM.)”
I. Belirli partiler hâlinde üretim yapan ve her partide diğerlerinden oldukça farklı tür ya da nitelikte mamuller üreten işletmelerde, her bir mamul veya mamul grubunun maliyetlerini ayrı saptayabilmek için kullanılmaktadır.II. müşteri isteklerine uygun mamullerin üretimi söz konusu olduğunda, siparişe özgü maliyetlerin hesaplanmasına olanak vermektedir.III. hizmet sektöründe danışmanlık firmaları, reklam ajansları vb. tarafından uygulanabilirken, üretim işletmelerinde de mobilya, gemi, otomotiv, yat, özel projeler ve inşaat vb. mamulleri üreten işletmeler tarafından uygulanabilmektedir.IV. siparişe yüklenecek direkt ilk madde/malzeme gideri, direkt işçilik giderleri ve genel üretim giderleri tutarları “sipariş maliyeti kartında” gösterilmektedir.V. sipariş esasına göre çalışan işletmelerle birlikte farklı türde mamulleri veya hizmetleri stok için üreten işletmelerde de kullanılmaktadır.
Yukarıdakilerden hangileri sipariş maliyeti sisteminin özelliklerindendir?
-Sipariş maliyeti sistemi, belirli partiler hâlinde üretim yapan ve her partide diğerlerinden oldukça farklı tür ya da nitelikte mamuller üreten işletmelerde, her bir mamul veya mamul grubunun maliyetlerini ayrı saptayabilmek için kullanılmaktadır.
-Sipariş maliyet sistemi, müşteri isteklerine uygun mamullerin üretimi söz konusu olduğunda, Siparişe özgü maliyetlerin hesaplanmasına olanak vermektedir.
-Siparişe özgü üretim maliyetleri, direkt ilk madde/malzeme gideri, direkt işçilik gideri ve genel üretim giderleri ve Siparişin müşterilere teslim maliyetlerinden oluşmaktadır.
-Sipariş maliyet sistemi, hizmet sektöründe danışmanlık firmaları, reklam ajansları vb. tarafından uygulanabilirken, üretim işletmelerinde de mobilya, gemi, otomotiv, yat, özel projeler ve inşaat vb. mamulleri üreten işletmeler tarafından uygulanabilmektedir.
-Sipariş maliyeti sisteminde, Siparişe yüklenecek direkt ilk madde/malzeme gideri, direkt işçilik giderleri ve genel üretim giderleri tutarları “Sipariş maliyeti kartında gösterilmektedir.
-Sipariş maliyeti sistemi, Sipariş esasına göre çalışan işletmelerle birlikte farklı türde mamulleri veya hizmetleri stok için üreten işletmelerde de kullanılmaktadır.
I. İlk madde ve malzeme istek fişleri
II. İşçi çalışma kartları özeti
III. Genel üretim maliyetleri dağıtım tabloları
Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri sipariş maliyet sisteminde kullanılan başlıca belgeler arasında yer almaktadır?
I. İlk madde ve malzeme istek fişleri
II. İşçi çalışma kartları özeti
III. Genel üretim maliyetleri dağıtım tabloları
IV. Sipariş maliyet kartı
Bu verilenler kullanılan başlıca belgeler arasında yer almaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi faaliyetlere dayalı yönetimim, faaliyetlere dayalı maliyet bilgilerini kullanma amaçlarından biri değildir?
Faaliyetlere dayalı yönetim, faaliyetlere dayalı maliyet bilgilerini aşağıdaki amaçlar için kullanır:• Stratejik önceliklerin belirlenmesi ve uygulanması,• Düşük maliyetli mamullerin tasarımı, maliyetlerin azaltılması olanakları ve kalitenin iyileştirilmesi için yapılan araştırmalarda; çabaların analizi ve başarının ölçümü,• Tedarikçi ile ilişkilerde israfın belirlenmesi,• En karlı olanakları sağlayan dağıtım kanalları için yapılması gerekli sermayeharcamalarının belirlenmesiDoğru yanıt B seçeneğidir.