• Maliyet Muhasebesi Deneme Final Sınavları – Deneme 9

Maliyet Muhasebesi
Deneme Final Sınavları - Deneme 9
1.
Aşağıdakilerden hangisi sipariş maliyet sisteminin özelliklerinden birisi değildir?
Doğru Cevap: "D" Sipariş maliyeti sisteminde, siparişe yüklenecek direkt ilk madde/malzeme gideri, direkt işçilik giderleri ve genel üretim giderleri tutarları “işçi çalışma kartı”nda gösterilmektedir
Soru Açıklaması
Sipariş maliyeti sisteminde, siparişe yüklenecek direkt ilk madde/malzeme gideri ve genel üretim giderleri tutarları “işçi çalışma kartı”nda gösterilemez.
2.
Hangi dağıtım yöntemi kullanılırsa kullansın, ikinci dağıtımın amacı seçeneklerden hangisidir?
Doğru Cevap: "C" Yardımcı maliyet merkezlerinde toplanan maliyetlerin esas üretim maliyet merkezlerine dağıtılması.
Soru Açıklaması
İkinci dağıtımın amacı; yardımcı maliyet merkezlerinde toplanan maliyetlerin esas üretim maliyet merkezlerine dağıtılmasıdır
3.
Ağırlıklı ortalama maliyet yöntemiyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: "E" Birim eş değer mamul maliyetlerinin hesaplanmasında dönem başı yarı mamullerin önceki dönem maliyetleri cari dönemde katlanılan maliyetlerden çıkarılarak eş değer mamul miktarlarına bölünür.
Soru Açıklaması
4.

Üretim kayıplarını kaç başlık altında toplayabiliriz?

Doğru Cevap: "C" 4
Soru Açıklaması

İster normal, isterse anormal üretim kaybı olsun, tüm üretim kayıplarını dört grupta toplamak mümkündür. Bunlar;

-Kusurlu Mamuller,

-Bozuk Mamuller,

-Artıklar,

-Fireler.

5.
Eş zamanlı çözüm yöntemi olarak tanımlanan ikinci maliyet dağıtım yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "D" Matematiksel dağıtım yöntemi
Soru Açıklaması
Matematiksel dağıtım yöntemin kimi zaman eş zamanlı çözüm ya da denklem yöntemi olarak da tanımlanmaktadır.
6.
Maliyet – gider ilişkisi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: "A" Mamul üretimi için katlanılan tüm giderler dönem gideri olarak muhasebeleştirilir.
Soru Açıklaması
7.
Aşağıdakilerden hangisi matematiksel dağıtımla ilgili yanlış bir ifadedir?
Doğru Cevap: "B" Bu yöntemde maliyet dağıtımı tek yönlü, hep ileriye doğru olmalıdır.
Soru Açıklaması
8.
Faaliyetlere dayalı maliyet sistemlerinde birinci aşama ve ikinci aşama maliyet sistemi sırasıyla hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: "A" Kaynak Maliyeti Taşıyıcıları ve Faaliyet Maliyeti Taşıyıcıları
Soru Açıklaması
Doğru cevap A seçeneğidir.
9.
Aşağıdaki belgelerden hangisi ile ilk madde ve malzeme istek fişlerindeki bilgilerin sipariş maliyeti kartlarına aktarılmasını sağlanmaktadır?
Doğru Cevap: "B" İlk madde ve malzeme istek fişleri özeti
Soru Açıklaması
İlk madde ve malzeme istek fişleri özeti belgesi, ilk madde ve malzeme istek fişlerindeki bilgilerin sipariş maliyet kartlarına aktarılmasını sağlar.
10.

Aşağıdakilerden hangisi ikinci maliyet dağıtımı ile ilgili yanlış bir bilgidir?

Doğru Cevap: "E" İkinci maliyet dağıtımı sonrasında yardımcı maliyet merkezlerinde biriken maliyetler işletmenin toplam maliyet tutarına eşittir. 
Soru Açıklaması

Sorunun doğru yanıtı E şıkkıdır. İkinci maliyet dağıtımının ana amacı yardımcı maliyet merkezlerinde birinci dağıtım sonrası oluşan maliyetleri dağıtmaktır. Bu nedenle ikinci maliyet dağıtımı sonrasında yardımcı maliyet merkezlerinde birikmiş bir maliyet tutarı kalmayacaktır. Tüm maliyetler ikinci dağıtım sonrası esas maliyet merkezlerinde toplanmış olacaktır. Dolayısıyla esas üretim maliyet merkezlerinde toplanan maliyetler işletmenin toplam maliyet tutarına eşit olacaktır. 

11.

Safha maliyeti sisteminde; üretim sürecindeki safhalarda oluşan maliyetlerin toplanması ve toplanan bu maliyetlerin üretim miktarına bölünmesi yoluyla birim maliyetlerin hesaplandığı varsayımından hareketle bütünsel olarak safha maliyeti sistemininaşağıdaki özelliklerinden hangisi yanlış ifade edilmiştir?

Doğru Cevap: "B" Safha maliyeti sistemi, mamullerin kitleler hâlinde üretildiği ve genellikle
birbirini izleyen safhaların yer almadığı işletmelerde kullanılmaktadır

Soru Açıklaması

Safha maliyeti sistemi, mamullerin kitleler hâlinde üretildiği ve genelliklebirbirini izleyen safhaların yer aldığı iflletmelerde kullanılmaktadır

12.
Aşağıdakilerden hangisi sipariş maliyet sisteminin uygulanmasına ilişkin esaslardan değildir?
Doğru Cevap: "B" Üretimlerin stok girişleri yapılır.
Soru Açıklaması
Sipariş maliyet sisteminin uygulanmasına ilişkin esaslar arasında üretimlerin stok girişlerinin yapılmasına gerek yoktur.
13.

I. Basit dağıtım yöntemiII. Karışık dağıtım yöntemiIII. Sıralı dağıtım yöntemiIV. Kıdemli dağıtım yöntemiV. Denklem dağıtım yöntemiYukarıdakilerden hangileri geleneksel maliyet dağıtımı modelinin ikinci aşamasında kullanılan yöntemlerdendir?

Doğru Cevap: "B" I, III ve V
Soru Açıklaması

Geleneksel maliyet dağıtımı modelinin ikinci aşamasında kullanılan yöntemler şöyledir: Basit (doğrudan, direkt) dağıtım yöntemi, Sıralı (şelale, basamaksal, kademeli) dağıtım yöntemi, Denklem (matematiksel, eş zamanlı çözüm) dağıtım yöntemi. Doğru yanıt B seçeneğidir.

14.

Hangi dağıtım yönteminde maliyet merkezleri arasındaki ilişkiler tam olarak dikkate alınmaz?

Doğru Cevap: "B" Kademeli dağıtım yöntemi
Soru Açıklaması

Maliyet dağıtımı sırasında yardımcı maliyet merkezlerinin birbirlerine etkisi kısmen dağıtım yapılarak karşılanmaya çalışılmıştır. Ancak, karşılıklı ilişkileri tam olarak dikkate alınmadığı için kademeli dağıtım  yöntemi de soruna tam çözüm olarak düşünülmemektedir.

15.

Bir mamulün bünyesinde yer alan ilk madde ve malzemelerde kırılma, azalma, çekme, kısalma, buharlaşma ve benzeri değişiklikler nedeniyle meydana gelen ve miktar azalması şeklinde ortaya çıkan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "E" Fire
Soru Açıklaması

Bir mamulün bünyesinde yer alan ilk madde ve malzemelerde kırılma, azalma, çekme, kısalma, buharlaşma ve benzeri değişiklikler nedeniyle meydana gelen ve miktar azalması şeklinde ortaya çıkan fire, bu yönü ile miktar azaltıcı, maliyet artırıcı bir unsur olarak değerlendirilebilir.

16.

Doğrudan dağıtım yönteminin yardımcı maliyet merkezlerinin karşılıklı hizmet ilişkilerini dikkate almaması nedeniyle oluşan sakıncasını ortadan kaldırmak amacıyla geliştirilen, ancak karşılıklı hizmet ilişkileri “kısmen” dikkate alan maliyet dağıtımı yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "D" Kademeli dağıtım yöntemi
Soru Açıklaması

Kademeli dağıtım yöntemi; doğrudan dağıtım yönteminin yardımcı maliyet merkezlerinin karşılıklı hizmet ilişkilerini dikkate almaması nedeniyle oluşan sakıncasını ortadan kaldırmak amacıyla geliştirilen, ancak karşılıklı hizmet ilişkileri “kısmen” dikkate alan maliyet dağıtımı yöntemidir. Doğru yanıt D seçeneğidir.

17.

Üretim sürecinde birden fazla safha olması durumunda “ağırlıklı ortalama maliyet yöntemi”ne göre maliyetlerin hesaplanması kaç temel basamakta gerçekleştirilir?  

Doğru Cevap: "E" 5
Soru Açıklaması

Üretim sürecinde birden fazla safha olması durumunda “ağırlıklı ortalama maliyetyöntemi”ne göre maliyetlerin hesaplanması beş temel basamakta gerçekleştirilir?

18.

Aşağıdakilerden hangisi sargı esas üretim maliyet merkezi üçüncü maliyet yüklenmesinde kullanılacak yükleme anahtarıdır?

Doğru Cevap: "A" Direkt işçilik saatleri
Soru Açıklaması

Sargı esas üretim maliyet merkezi üçüncü maliyet yüklenmesinde kullanılacak yükleme anahtarı direkt işçilik saatleridir.

19.
  • Fiziki Akımların Belirlenmesi
  • Eş Değer Birim Miktarlarının Hesaplanması
  • Toplam Üretim Maliyetlerinin Hesaplanması
  • Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri safha maliyeti sisteminde kullanılan temel basamaklardandır?

    Doğru Cevap: "E" I, II ve III
    Soru Açıklaması
    20.
    Faaliyetlere dayalı yönetim, faaliyetlere dayalı maliyet bilgilerini aşağıda sayılanlardan hangi amaçlar için kullanmaktadırlar?I.Stratejik önceliklerin belirlenmesi ve uygulanmasıII.Düşük maliyetli mamullerin tasarımıIII.Tedarikçi ile ilişkilerde israfın belirlenmesiIV.En kârlı olanakları sağlayan dağıtım kanalları için yapılması gerekli sermaye harcamalarının belirlenmesi
    Doğru Cevap: "E" Hepsi
    Soru Açıklaması
    Faaliyetlere dayalı maliyetleme sistemlerinden hareket eden işletmelerden bazıları bu sistemin temel düşüncesinden yararlanarak, faaliyetlere dayalı yönetim anlayışını kullanmaya başlamışlardır. Faaliyetlere dayalı yönetim, faaliyetlere dayalı maliyet bilgilerini aşağıdaki amaçlar için kullanmaktadırlar:Stratejik önceliklerin belirlenmesi ve uygulanması,Düşük maliyetli mamullerin tasarımı, maliyetlerin azaltılması olanakları ve kalitenin iyileştirilmesi için yapılan araştırmalarda; çabaların analizi ve başarının ölçümü,Tedarikçi ile ilişkilerde israfın belirlenmesi,En kârlı olanakları sağlayan dağıtım kanalları için yapılması gerekli sermaye harcamalarının belirlenmesi.
    TEST BİTTİ.
    CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
    YORUMLAR

    Recent Comments

    Görüntülenecek bir yorum yok.

    Archives

    Categories