“Bir firmanın stratejik konumunu güçlendirme hedefiyle iç ve dış bağlantılarının tanımlanması ve bunlardan faydalanması” kavramı nedir?
Örgütsel faaliyet, operasyonel etmen, yapısal maliyeti örgütsel ve operasyonel faaliyetlerin ilişkisini anlatan kavramlardır.
Direkt hammadde 6 TL, direkt işçilik 5 TL, değişken GÜM 3 TL, değişken satış ve yönetim giderleri 4 TL, ise değişken maliyetleme yaklaşımı altında ürünün birim maliyeti kaç TL’dir?
Ürünün birim maliyeti = 6+ 5+ 3 + 4 = 18 TL’dir.
En temel amacı uzun vadede işletmeyi küresel pazarlarda rekabetçi yapmak ve bir işletmenin stratejik konumunu geliştirip, aynı zamanda maliyetleri azaltan bir maliyet yönetim tekniği olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Stratejik maliyet yönetimi; işletmelerin stratejik pozisyonlarını sürekli geliştirmek ve maliyetlerini düşürmek için maliyet yönetim tekniklerinin uygulanmasıdır. Stratejik maliyet yönetimi, hem kısa dönemde hem de uzun dönemde finansal amaçları maliyet avantajı için yönetmek ve işletmeyi küresel pazarlarda rekabetçi yapmaktır.
Aşağıdakilerden hangisi yönetim muhasebecileri için etik standartlarda yer alan kural gruplarından biri değildir?
Yönetim Muhasebecileri Enstitüsü (The Institute of Management Accountants-IMA), yönetim muhasebecileri için etik standartlar oluşturmuştur. Yönetim muhasebecileri, bu mesleki kurallara tabidir ve bu standartlara aykırı eylemlerde bulunamayacakları ve örgütlerindeki başkaları tarafından yapılan eylemlerden muaf tutulamayacakları tavsiye edilmiştir. Bu standartlarda yer alan kurallar, beş ana grupta toplanmıştır. Bunlar; yetkinlik, gizlilik, bütünlük, objektiflik ve etik çatışmanın çözümüdür.
Üretim yaşam seyri yaklaşımı gibi tüketim yaşam seyri yaklaşımının evreleri de faaliyetlerle ilgilidir. Bu faaliyetler; “satınalma faaliyetleri”, “operasyonel faaliyetler”, “bakım-onarım faaliyetleri” ve “piyasadan çekilme” faaliyetleri olmak üzere dört aşamadan oluşmaktadır. Bu bilgiden de anlaşıldığı gibi seçeneklerde yer alan faaliyetlerin tümü tüketim yaşam seyri yaklaşımının evreleri ile ilgili faaliyetlerdir, dolayısıyla doğru cevap E’dir.
I-Yeniden işleme, hammadde ve malzeme ya da üretim sürecindeki hatalar nedeniyle oluşur.II-Sevk etme tedarikçiden kaynaklandı ise gecikme maliyeti maliyet etmeni tedarikçiye yüklenir.III-Değer zincirinin temel amacı, dış bağlantıları kurarak, bu bağlantıları yöneterek firmanın ve diğer paydaşların sağladığı faydada bir artış sağlamaktır.Yukarıda verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?
Yukarıda verilen bilgilerden hepsi doğrudur.
Aşağıdakilerden hangisi standartlar sınıflandırıldığında dikkate alınabilecek olandır?l
Standartlar sınıflandırıldığında ;• İdeal standartlar,• Uygulanabilir standartlar,olmak üzere iki başlık altında ele alınabilir.