Aşağıdaki yönetim kararlarında hangisinde maliyet-hacim-kâr analizleri kullanılamaz?
Pazarlama karmasının belirlenmesinde maliyet-hacim-kâr analizleri kullanılamaz
Y = a + b (X)formülünde;Y = Tahmini toplam genel üretim maliyetini (bağımlı değişken),a = Tahmini sabit genel üretim maliyetini,b = Birim başına tahmini değişken genel üretim maliyeti yükleme oranını,X = Yükleme (faaliyet) ölçüsü miktarını (bağımsız değişken)açıklamaktadır.
Bir üretim işletmesinde değişken genel üretim maliyetlerinin ürünlere yüklenmesinde direkt işçilik saatlerinin (D.İ.S.) kullanılacağı kabul edilmiştir ve önceden belirlenmiş değişken genel üretim maliyeti yükleme oranı 10.-TL/D.İ.S. ' dir. İşletmede bu ürün için 200 direktişçilik saati çalışılması gerekmektedir. İşletmede oluşması gereken toplam genel üretim gideri toplamı olarak 5.000.-TL olarak belirlenmişse, bu durumda toplam sabit genel üretim gideri kaç liradır?
Toplam sabit genel üretim gideri, 3.000.-TL.dır.
Fırsat maliyeti: Alternatif seçim kararlarında, alternatiflerden en uygun olduğuna inandığımız birini seçtiğimizde doğal olarak diğer alternatif (ya da alternatifler) reddedilmiş olacağından reddedilen alternatiften elde edilecek kazançtan vazgeçilmiş olunacaktır. İşte buradaki vazgeçilen kazanç seçilen alternatifin fırsat maliyeti olarak adlandırılır.
Bir üretim işletmesinin sahip olması gereken en önemli nakit girişinin aşağıdaki hangi kaynaktan olması istenir?
Bu gelirin devamlılığı açısından satış gelirlerinden yapılan tahsilatlardan olması istenir.
Aşağıdakilerden hangisi standart maliyetler açısından geçerli değildir?
Standart maliyetler yasal muhasebe sisteminin bir parçası olmak zorunda değildir.
Bir üretim işletmesinde direkt işçilik verim (süre) sapması olumsuz olarak 8.000.-lira belirlenmiştir. İşletmede 3.000 adet ürün üretilmiş ve bu ürünlerin her biri için standart olarak 2 direkt işçilik saati (D.İ.S.) kullanılması gerekmektedir. İşletmede direkt işçilik saat ücreti 8.-TL/D.İ.S.'dir.
Bu bilgilere işletmede fiilen çalışılan direkt işçilik süresi kaç saattir ?
Bu bilgilere göre, işletmede fiilen çalışılan direkt işçilik süresi 7.000 direkt işçilik saatidir.
Bir üretim işletmesinde faaliyet hacmi arttığında artan, faaliyet hacmi azaldığında azalan ve faaliyet hacmi sıfır olduğunda sıfır olan maliyetler, değişken maliyet sınıfında toplanabilir.